Redaktionen
30 Aug, 2024
observit intervju

VD-intervju med Björn Callenfors på Observit

Uppdaterad:
2 Sep, 2024

Teknikbolaget Observit har den senaste tiden offentliggjort en rad nya ordrar samt samarbeten. För att uppdatera oss kring hur det går för bolaget har vi på TradeVenue fått möjligheten att genomföra en intervju med bolagets VD, Björn Callenfors. 

Observit är ett teknikbolag som är marknadsledande i Norden när det gäller mobil videoövervakning inom kollektivtrafiken. De har för närvarande ca 40 000 licenser (en licens per kamera) anslutna runt om i världen.

Laddar TradingView Widget
Följ alla marknader på TradingView

Fråga 1
Hur skulle du vilja sammanfatta årets första halvår?

Vi har haft en stark organisk tillväxt i återkommande mjukvaruintäkter. Jämför vi andra kvartalet 2024 med Q2 förra året, så är vi upp 22%. Extra intressant är det att vi på den brittiska marknaden ökat snabbast och i andra kvartalet växte vi med 34% jämfört med samma kvartal förra året. Att vi har säljare i Storbritannien börjar ge frukt. Näst steg är Frankrike.

Fråga 2
Hur ser du på resterande delen av året? Finns det något särskilt ni kommer lägga extra mycket fokus på?

Vi fortsätter att synas inom vår bransch och ta marknadsandelar. Under tredje och fjärde kvartalet kommer vi att leverera en stor mängd kameror till våra kunder och partners. Kameror som kommer att tas i drift under 2025.

observit vd intervju

Fråga 3
Skulle du kunna ge oss en uppdatering kring hur det går med kommersialiseringen utanför Sverige? 

Den brittiska expansionen börjar ta fart. Även om kollektivtrafiken är en bransch som kan röra sig långsamt, så ser vi att investeringen i fler säljare lönar sig. Under andra kvartalet såg vi, som sagt, en tillväxt i videoaffären i Storbritannien på 34% jämfört med samma kvartal förra året.

Fråga 4
Vilka faktorer är det som driver Observits tillväxt framåt skulle du säga?

Det är en kombination av två saker, ökat digitalisering och en ökad kravställning på trygghetskameror i kollektivtrafiken. I kollektivtrafiken så är majoriteten av alla trygghetskameror fortfarande analoga. Den ökade kravbilden drivs på en ökad upplev otrygghet i samhället.

observit vd-intervju

Fråga 5
Nyligen offentliggjorde ni att ni kommer att lansera personlarm med trygghetskameror,  tillsammans med Crystal Alarm. Skulle du kunna berätta lite mer om detta samarbete? 

Det vi vill göra tillsammans är att koppla ihop personlarm med trygghetskameror. Tänk er en person som känner sig otrygg i den enorma kollektivtrafiken, exempelvis en buss någonstans i en stad. Om samma person trycker på sin larmknapp så ska bilder från kameror från bussen automatiskt skickas till en trygghetscentral. Just detta möjliggörs genom att koppla ihop våra lösningar. Utan denna lösning så är det svårt att lokalisera vart personen befinner sig, samt hur en trygghetscentral snabbt ska hitta till rätt kamera. Bara i Stockholm så finns det över 13 000 trygghetskameror i bussar. Så det är inte svårt att föreställa sig problematiken med att hitta rätta kamera.  

obse vd intervju

Fråga 6
Vad ser ni för utmaningar och möjligheter på kort sikt?

Kollektivtrafiken, och specifikt bussbranschen, har haft utmaningar med leveranstider av fordon. För oss så innebär det de leveranser som vi nu gör under tredje och fjärde kvartalet.

Läs även

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.