Analys
6 Nov, 2022
veckans aktietips

Veckans aktiespaning | Att blanka aktier är farligt

Uppdaterad:
22 Jan, 2023

SBB (fullbevakat bolag) är i hård konkurrens ett av börsens mest blankade aktier till ca 13%. I vilken grad dessa blankningar har bidragit till att SBBs aktiekurs i år har gått ned med hela 75% (trots veckans uppgång) och därmed är den stora förloraren i årets fastighetsbolagskrasch överlåter jag åt andra att diskutera. Men det är ett faktum att ett stort inslag av blankare gör en aktie extremt känslig för positiva nyheter. I och med att aktien börjar gå upp måste blankarna täcka sina positioner genom att köpa tillbaka aktier, vilket får en multiplikatoreffekt på kursen. Det är bara att gå till den omdiskuterade amerikanska aktien GameStop. Efter att amerikanska blankare gått hårt åt aktien började ett småspararuppror som ledde till en kursuppgång på nästan 3000 procent och att en av de stora blankarfonderna i aktien (Melvin Capital) förlorade hälften av sitt eget kapital.

Utan några jämförelser i övrigt är det intressant att notera att efter något bättre siffror i SBBs kvartalsrapport (som kom i veckan) och ett icke färdigt förslag att dela ut bostadsfastigheter till aktieägarna steg aktien i veckan med hela 30%. Då kan man tänka sig vad som skulle hända med kursen om bolaget skulle lyckas att till exempel få in en finansiär med obegränsade finansiella muskler som till exempel AMF eller varför inte Akelius!! Eller att majoriteten av SBBs 230 000 aktieägare (!!!) går samman och inte låter sina aktier lånas ut för blankning och i stället ökar på sina positioner något.

farligt att blanka aktier i SBB

/Adam J:son Lindh, aktieanalytiker

Undertecknad äger inga aktier i bolaget.

--------------------------------------------------------

Läs den senaste rapportkommentaren på Samhällsbyggnadsbolaget i Norden nedan ↓ 

SBB i Norden rapportkommentar Q3-22: "Agerar inför nya marknadsförutsättningar"

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.