Veckobrev
6 Nov, 2022
aktier veckobrev

Veckobrev och aktienyheter v.44

Uppdaterad:
21 Feb, 2023

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMX30 stängde positivt för veckan med en uppgång på ca 1,3%. Detta med draghjälp från fredagens stora upphämtning på ca 2,0% där handeln stängde redan vid klockan 13 med anledning av Alla Helgons dag. Bland sektorvinnarna fanns råvarusektorn (+4,3% på fredagen) som gynnades av att basmetallerna steg på bred front. På motsatt sida stängde fastighetsektorn ner 1,4% efter  fastighetsmagnaten Roger Akelius uttalanden om Castellums finansering. 

Veckans stora makronyhet har handlat om FEDs räntebesked att höja styrräntar med ytterligare 0,75 procentenheter som nu uppgår till 4 procent. Räntehöjningen låg i linje med marknadens förväntningar men skapade en del oreda. Börsen steg inledningsvis efter antydningar om en möjlig räntehöjningspaus men efter att Jerome Powell blev varse detta ändrades tonfallet på presskonferensen och Fedchefen kom med mer högaktiga besked vilket resulterade i att börserna föll med 3%.

Veckobrev och aktienyheter v44
Nedan väntar en fullspäckade utgåva med flertalet analyser, spaningar och emissioner. I rampljuset hittar vi Eevia Health, Meltron, SCA, Svolder och SBB i Norden. Därtill lyfter vi fram några av veckans mest läsvärda blogginlägg.

Trevlig läsning! 

Veckans blogginlägg 

Sampo till börsen | En favoritaktie för många utdelningsinvesterare men med överraskande få aktieägare. Aktien har gått bra i år jämfört med mycket annat och nu utan finsk källskatt.

Veckobrev aktier

Läs inlägget här

Lär dig och döm inte katten redan vid dess första morrhår | "Jag har flera gånger återkommit till att det inte bara är resultatet (gick jag plus, eller minus?) som ska utvärderas, utan istället ska fokus ligga på processen. Vad gjorde jag rätt/fel och varför? Hur? När?"

nyhetsbrev aktier

Läs inlägget här

Företrädesemission Eevia Health

Marknaden för hälsofrämjande produkter växer kraftigt och en aktör som vill ta tillvara på detta är life science-bolaget Eevia Health. Bolaget som utvinner extrakt från bär, svamp och bark är efter fjolårets stora produktionssatsningar redo att skala upp verksamheten ordentligt. Bolaget står bättre rustat än någonsin för att kunna ta emot stororder från befintliga och nya kunder och för att säkerställa tillräckligt rörelsekapital stärker bolaget nu kassan. Med vind i seglen från rådande megatrender inom hållbarhet och demografiska utmaningar är Eevia Health ett spännande ESG-case när efterfrågan på hälsosamma ingredienser skjuter i taket!

Aktienyheter

Om emissionen
Emissionsartikel

Veckans aktiespaningar

Från energislukare till energiproducenet

De flesta svenska och finska skogsföretagen äger som bekant stora arealer av skog (undantag Billerud och Rottneros) som gör att de i varierande grad kan försörja den egna produktionen med vedråvara. Detta är inte bara en fördel i tider med starkt stigande priser på virke utan skapar också en stor leveranssäkerhet för den egna produktionen. Att skog över tid visat sig vara en överlägsen inflationshedge ...

Ta del av veckans spaning #SCA

Att blanka aktie är farligt

SBB (fullbevakat bolag) är i hård konkurrens ett av börsens mest blankade aktier till ca 13%. I vilken grad dessa blankningar har bidragit till att SBBs aktiekurs i år har gått ned med hela 75% (trots veckans uppgång) och därmed är den stora förloraren i årets fastighetsbolagskrasch överlåter jag åt andra att diskutera. Men det är ett faktum att ...

Ta del av veckans spaning #SBB

Teckningserbjudande Meltron

Den 9 november 2022 stänger teckningsperioden för belysningsbolaget Meltron. Bolaget lämnar ett utmanande verksamhetsår bakom sig men mycket kan dock komma att vända till det bättre efter ett substantiellt kostnadsreduceringsprogram, en välrenommerad kundbas i norra Europa samt en nytillsatt dynamisk ledning. Nedan har vi sammanställt allt du behöver veta!

Aktie brev

→  Allt om emissionen

Veckans fråga & jobb

Jobb | Mi30 inleder ny intervjuserie för att ge inblick i annorlunda jobb med fokus på "extrajobb". Ta del av introduktions-inlägget nedan.

Inflation och bolån | Sista frågan för denna omgång. Mi30 går igenom om inflation är bra för bolånet.

aktier Veckobrev

Läs om veckans jobb
Läs om veckans fråga

Veckans analyser

Rapportkommentar Q3-22: "SBB agerar inför nya marknadsförutsättningar"

Mycket är oklart kring SBBs struktur inför nästa år men vi är övertygade om att det kommer att vara ett mindre men betydligt kreditvärdigare företag. Under nästa år borde också starkt stigande hyror mer än väl kompensera för de ökade räntorna och fortsatta eventuella ökade förvaltningskostnader. Med hyror kopplade till KPI ...

Läs rapportkommentaren i sin helhet här

Investeringscase Svolder: "Bättre än småbolagsfonderna"

Småbolag har över tid på de flesta aktiemarknader överavkastat i förhållande till den övriga marknaden. I samband med börsnedgångar brukar dock det omvända vara ett faktum, då ...

Läs bolagsanalysen i sin helhet här

Håll koll på kommande vecka genom att klicka på PM vecka 45 nedan.

TradeVenues fullbevakade bolag

Zoomability Int Ab | Dividend Sweden har ingått ett avtal med Zoomability Int Ab, att genom utdelning ägarsprida aktier för ca 2,125 MSEK i bolaget.

Irisity ingår MoU | Irisity har ingått ett Memorandum-of-Understanding med NEXT50. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.