Gästinlägg av "Ordförrådet"
För ett par veckor sedan postade jag ett inlägg om min sommar, i vilket jag även kom in på vikten av acceptans. Efter detta kom jag att få ett mycket trevligt meddelande från en twitterprofil, som delgav sin berättelse tillika resa och jag frågade då om personen kunde tänka sig att skriva en rad, eller två, till bloggen och detta togs emot i god jord. Nedan text är skriven av twitterprofilen "Ordförrådet" och jag har enbart läst igenom för att strukturera efter bloggens formalia.
Hej!
Mitt namn är Mathias och jag har haft huvudvärk i 27 år.
Det här är kanske inte är den inledning du hade väntat dig på en blogg om trading och investeringar. Vad har smärta och trading med varandra att göra? Ganska mycket faktiskt. Låt mig förklara.
När jag var 21 år gammal var jag med om en svår bilolycka. Jag skadades ganska illa även om jag utåt sett verkade helt oskadd. För att göra en lång historia kort hade två diskar i nacken spruckit, nerver slitits av och mjukdelar skadats. Dessutom tog hjärnbarken stryk, vilket resulterat i att min energinivå ungefär halverats. Men inget av detta visste jag då och åren som följde var minst sagt tuffa. Smärtan i nacken och huvudet var överjävlig. Jag har inget bättre sätt att beskriva den och det tog lång tid innan sjukvården tog mig på allvar. I kontakten med vården fick jag alltid svaret att ”Du är ju ung och ser så frisk ut”. På den här tiden, 1990-tal, var praxis att man skulle träna bort smärta i nacken. Nu vet man bättre. Jag fick intensivträna nacken med stretchövningar och styrkelyft. Resultatet var att flera av skadorna blev permanenta. Jag blev långtidssjukskriven från mitt arbete och jag kunde varken sova, läsa eller fungera normalt.
Så här fortsatte det i flera år och jag gjorde allt jag kunde för att bli fri från smärtan med nedslående resultat.
Vändningen kom efter elva år när jag till slut kunde sluta fred med min smärta och förstå att den aldrig skulle försvinna. Att inse att man aldrig kommer bli smärtfri är inte lätt och faktiskt är det inte själva smärtan som är den största utmaningen, utan i att kunna se situationen för vad den är och göra det bästa av den. Ordet acceptans är oerhört laddat, för många betyder det en kapitulation, att besegras, i det här fallet av smärtan. Istället ser jag på det så här: Du behöver inte acceptera, det räcker med att förhålla sig till den. Undvika saker som förvärrar men samtidigt göra saker du kan och mår bra av. Jag är ett stort fan av att unna sig; med andra ord att belöna sig när man gjort något bra.
En annan viktig del är att sluta jämföra sig med andra. Jag var länge arg för saker jag inte kunde göra. Jag kunde inte hoppa fallskärm, fridyka eller köra rallycross och var bitter för allt som jag missade. Det var först när jag erkände för mig själv att jag troligtvis inte ändå hade gjort dessa saker som oskadad som jag kunde gå vidare.
Ok, tillbaka till vad jag tagit med mig från min smärthantering in i mitt investerande. En läkare förklarade för mig om ett samband mellan smärta och ångest som var en riktig aha-upplevelse. Enkelt uttryckt gör hjärnan ingen skillnad på en smärt- eller ångestsignal. Det innebär i praktiken att din hjärna struntar i om du bränner dig på spisplattan eller ser din Apple aktie rasa 15 procent - den reagerar på samma sätt. I detta fall med panik. Det är i förlängningen det som gör att man nu för tiden ofta använder anti-depressiva läkemedel för att lindra långvarig smärta.
Innebär det att alla fondförvaltare och bankanställda borde käka prozac? Givetvis inte, men när man ställer smärta och ångest jämte varandra blir det lättare att förstå sitt eget beteende och att den ångest du känner när dina investeringar sjunker är högst verklig och går tillbaka till urminnes tider. (Som läsare av Cristofer blogg känner ni säkert redan till system ett och två.) Det är därför det är så viktigt att har en plan innan man köper en specifik aktie och bildar sig en egen uppfattning av vad den är värd. På så sätt kan du i stridens hetta enklare hantera dina känslor.
Hitta ”rätt” bolag!
Smärthantering handlar mycket om resursfördelning. Jag måste väga in vad en aktivitet ”kostar” mig för att se om den är värd att göra, dvs. kostnad relativt beräknad avkastning. Detta görs automatiskt, men en lärdom man kan dra är att du kan spara mycket energi om du redan har kunskap inom ämnet genom att satsa på aktier i en bransch du är intresserad av. Det gör det mycket enklare att förstå vad som gör att en aktie går upp eller ner. Är du en gamer vet du kanske hur en framflyttad release förväntas tas emot, eller hur ett köp av en spelstudio kan påverka kursen för det förvärvande företaget.
Gillar du mode? Då kanske HM är rätt för dig? Bilintresserad? Varför inte kolla in Tesla eller Volvo? Svårare behöver det inte vara att hitta bolag att spana in.
Läs, lyssna och planera
Efter olycka kunde jag inte längre läsa som jag gjort innan. Skadorna har gett mig en slags dyslexi och man kan säga att jag fick lära mig läsa på nytt. För mig fungerar läsning som ett sätt att stänga ute smärtan under kortare stunder - som en panodil i bokform. Det var genom läsningen som mitt intresse för aktier växte fram. Av en händelse laddade jag ner ett par populärvetenskapliga böcker i ämnet och sen var jag fast. Jag började lyssna på poddar och idag kan jag inte vara utan mina doser av Börspodden, Fill or Kill eller Market Makers. Det viktiga är att man läser på och vet vad man investerar i. Att ha en plan eller strategi är nödvändig och den tid du lägger ner innan gör att du kan ta bättre beslut längre fram.
Inspireras, men jämför inte
Finanstwitter är en fantastisk plats! Ingenstans på nätet har jag hittat så många trevliga och kunniga personer på ett och samma ställe. Givetvis måste man ibland sortera bort ett visst brus, men många investeringsidéer är sprungna ur tweets som jag har äst. Initialt kan finanstwitter kanske kännas överväldigande, men precis som jag skrev innan är det viktigt att inte jämföra sig med andra. Bilder på hur mycket någon tjänat eller vilken sportbil de köpt kommer alltid poppa upp. Ju mindre tid du lägger på att jämföra dig med dem desto bättre. Och se upp för de så kallade ”raketjägarna”. Det är oftast grupper med en vansinnig övertygelse om att en viss aktie kommer gå till skyarna. Ofta får de småsparare att investera i en viss aktie med löftet om garanterad avkastning. Risken att du förlorar hela ditt kapital är stor och är något för bra för att vara sant så är det oftast just det.
Mycket av det jag skrivit kan framstå som självklarheter, men om jag får lämna er med en sista tanke är det att fundera på hur mycket dina känslor styr ditt investerande. Att förstå och hantera dem kan göra stor skillnad.
Mathias Löf