1 Nov, 2021

Fast utdelning

Imorgon bitti ramlar utdelningen från Telia in på kontot, 10 000 aktier betyder i det här fallet enkelt nog även 10 000 kr. Årets utdelning i Telia är nämligen 1 kr på våren och 1 kr på hösten. Utdelningen från Telia sätter igång två intensiva utdelningsveckor för vår del. Det ska bli kul att få köpa lite aktier igen!

Jag såg förra veckan en diskussion om hur dumt det var att köpa preffar och D-aktier med tanke på att man kan köpa just Telia istället och få ungefär samma procentuella utdelning. Motiveringen är att man i preffar och D-aktier inte får någon chans till utdelningstillväxt, vilket i praktiken betyder att aktiekursen inte heller den bör stiga över tid. Man får helt enkelt bara de runt 6% som utdelningen ger varje år.

Det man då glömmer är att det i den fasta utdelningen i preffar och D-aktier också ligger en broms i form av att de "inte kan" sänka utdelningen. Det fanns nämligen en tid där exakt samma argument fördes fram där Teliaaktien kostade 50 kr och delade ut 3 kr om året. På många ställen beskrevs Telia då som en aktie med begränsad tillväxt men som något man kunde se på som en obligation med 6% årlig utdelning. Sedan dess har såväl aktiekurs som utdelning gått ner med cirka 33% vilket gör att direktavkastningen fortfarande är 6%.

Då preffar och D-aktier ofta ger runt 6%, en siffra som dessutom inte tar hänsyn till inflation, så är det en högst rimlig slutsats att vi bör kunna få lite bättre avkastning från ett genomsnitt av vanliga aktier, där vi ju ofta förväntar oss 7-10% avkastning per år. Och visst är det fullt möjligt att Telia kan höja årets utdelning på 2 kr per aktie och att kursen även den kan stiga över tid.

Så det är egentligen inte tanken att Telia med 6% direktavkastning kan vara en bättre investering än någon preff eller D-aktie med 6% direktavkastning som jag vänder mig mot. Utan att man ser den fasta utdelningen som enbart något negativt. Under 2020 när många bolag sänkte eller helt slopade utdelningen var det tvärt om ganska fint för den som ville leva på utdelningar att ha några bolag som fortsatte dela ut enligt plan.

Oftast finns ett samband mellan risk och avkastning. Och i den ökade risken ligger alltså en större sannolikhet att det inte blir exakt som planerat. Det gör att det är svårt att på förhand jämföra exakt vilken investering som ska ge högt avkastning. För hade man vetat med säkerhet att en investering skulle ge 6% om året och en annan 10% om året skulle ju alla köpa den som gav 10%. Priset skulle därför gå ner på investeringen som förväntas ge 6% och upp på den som förväntas ge 10% tills båda skulle ge 8%.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.