
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA och Oman.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Då var vi framme vid årets sista dag och det är hög tid att titta till portföljens utveckling under 2019. Det är väl lika bra att gå rakt på sak och titta rakt in i huvudportföljen. Fördelen med att blogga anonymt är att man också kan vara öppen både med procent och kronor.
Det finns några saker att kommentera även om bilden väl i stort talar sitt eget språk.
1. Detta omfattar de konton där jag har fullmakt på vår huvudsakliga bank. Det betyder alla aktier vi äger samt merparten av fonderna. Men det ligger fonder för en dryg 1 miljon som dels ligger på ett konto som står på min fru och dels lite pengar vi har på en annan bank, så "alla konton" är inte riktigt korrekt beskrivning. Uppgången i procent är representativ för porföljen som helhet, men i kronor handlar det om några hundra tusen till i uppgång. Det som inte syns på grafen är helt passiva pengar som ligger i indexfonder så grafen omfattar allt som är värt att följa upp resultatet av. Inga pensionspengar är heller med i grafen.
2. Jag vet inte riktigt vilket index som jag numera borde följa. Tidigare har jag kört med SIX30RX, men det finns inte längre som alternativ..Jämför man med detta index så verkar vi tappa lite under perioder när börsen går som bäst och tar igen det då vi inte går ner lika mycket i nedgång. Skulle det förhålla sig på detta sätt över tid är det något jag är mycket nöjd med, då fokus ligger på att bevara det vi byggt upp snarare än jaga högsta möjliga avkastning. Vi räknar med att ta ut 4% om året och hotet mot det är främst stora nedgångar. Efter att Akelius pref löstes in står preffarna visserligen bara för 2% (ska försöka jobba upp mot 2,5-3% om priserna på preffarna kommer ner lite), men även bolag som Telia kommer troligtvis röra sig mindre både upp och ner än index och en stor del av avkastningen kommer från utdelningen.
3. Köpen under 2019 har varit färre/mindre än tidigare år då inkomsterna varit mindre och vi dessutom fokuserat på att bygga upp en buffert av likvider. Nästan alla köp jag gör är på 800-1000 kr styck och sker löpande i takt med att utdelningarna kommer in. Det är tre bolag som sticker ut och står för merparten av årets köp. Investor, Kindred och Sampo. De två första bolagen löpande under året i form av återinvestering av utdelning och Sampo fick ett större köp här på slutet för en del av pengarna som jag fick loss från Akelius.
Jag har även gjort några förändringar där jag sålt Atlas Copco och köpt Investor och sålt Sandvik och köpt Industrivärden. Tanken med detta är att fokusera mer på investmentbolagen och till viss del köpa tillbaka samma bolag som jag sålde med rabatt. Kortsiktigt har detta inte varit så lyckat då verkstadsbolagen fortsatt gå bättre än tex bank som också ingår i investmentbolagen. På sikt känns det dock bra att minska dubbelägandet. På sikt kan jag tänka mig att flytta även pengarna från Essity, ABB och Volvo in i investmentbolagen.
Det gör att portföljens fördelning ser ut enligt följande (detta är inklusive alla konton utom pension och totalt värde ganska precis 10 miljoner).
Vill även passa på att påminna den här tiden på året att inte stressa upp sig över alla grafer med avkastning på 40-100% som läggs upp på tex Twitter. Kan du hålla dig på en avkastning i närheten av börsindex så kommer det bli jättebra över tid. De flesta människor (dvs vanligt folk utanför den lilla bubbla av bloggare/twittrare som vi ser) sparar extremt lite och många har låg andel på börsen och mycket på sparkonto. Så jämför dig inte bara med den promille som väljer att lägga ut grafen på sin avkastning just i år och känn dig värdelös för att du bara fått 20-35%. Är du investerad på börsen och sparar regelbundet är du en vinnare! I många fall är avkastningen i kronor maskerad på de bilder som läggs upp och det kan säkert handla om att personen i fråga har flera olika konton där något konto sticker ut avkastningmässigt och därför är det som visas upp. Många har också belåning vilket så klart ger effekt ett år som detta. Avanzas kunder har i genomsnitt fått 22% avkastning under 2019, då finns det säkert många som har hög andel ränta/sparkonto. Men även förra året när börsen gick ner lite låg kunderna som total sämre än index, så det kan inte vara hela förklaringen.
Med det sagt så ska man så klart både gratulera och inspireras av de som lyckats långt bättre än mig med sina investeringar under 2019.
Tack för inspirationen och för de lugnande orden.
Jag har sparat hårt i år utan koll på procent då jag köpt o sålt i omgångar. Tog en skärmdump av innehavet idag att jämföra med i framtiden. Känns enklast så. Ingen statistikfreak, men ser poängen att jämföra saldot med månadssparandet
God fortsättning och jag vill passa på att önska alla ett gott nytt 2020!
Hej
Har följt dig från första året tack för bra läsning o inspiration!!
Hur hade du räknat ut din avkastning detta året
Om man tänker att portföljen startade med 100 000
Ett uttag gjordes på 10 000
Utdelning 5 000
Portföljvärde nu 150000
1. 150 000/ 100 00-1=50%
2. Förändringen/ start alltså
150 000-100 000- 10 000= 40 000.
(40 000/ 100 000)=40%
Eller annat sätt?
Hej! Hur går tankarna kring europafonden? Är det en region du tror lite extra på?
JMF: Tack för alla trevliga kommentarer under året och ser fram mot det samma 2020.
Blixten: Det här med att räkna procent vid uttag är en vetenskap. Utdelningen ska räknas in i avkastningen.
Gjordes uttaget 1/1 borde det handla om 90.000 som blev 150.000 undrr året dvs +66%. Gjordes uttaget 30/12 borde det vara 100.000 som blev 160.000 innan uttaget dvs +60%.
Samuel: Europafonden är ett gammalt månadssparande som jag kanske inte skulle vikta så tungt om jag började från noll. Men jag tycker det finns vissa poänger med den så den får leva vidare.
- Globalfonderna har väldigt stor vikt mot USA.
- Vi har större vikt mot tillväxtmarknader.
- Det skulle kunna bli aktuellt att bo i Euroland i södra Europa och då känns viss exponering mot valutan Euro bra. Även om utdelningsaktier i Euro kanske varit ännu tydligare.
Det var en rejäl summa investerat! Är du inte rädd för nedgången?
Nej är inte så rädd för nedgång.
Obelånad portfölj, 4% likvider, lågt belånad bostad, inkomster från jobb som vi klarar oss på hela 2020 och möjligheten att klara oss på lite pengar om det kniper gör att vi nog ska överleva.
Intressant att medelspararen underpresterar såpass kraftigt mot medelavkastningen. Måste ju finnas någon annan grupp av sparare som överpresterar lika kraftigt för så mycket som 10% kan ju inte gå till avgifter?
Vi får komma ihåg att alla ligger inte 100% investerade i aktier. Så bara för att svenska börsindex går upp med en viss procent behöver inte Sveriges alla investerare snitta den uppgången.
Dvs det behöver inte finnas investerare på annat ställe än Avanza som snittar +45% för att väga upp snittet.