22 Nov, 2019

Analys Eastnine: "Snart ett renodlat fastighetsbolag"

Hyresintäkterna uppgick till EUR 9,2m. Förvaltningsresultatet uppgick till EUR 3,80m vilket motsvarande en tillväxt om 81%, främst drivet av tillträden. Under kvartalet har bolaget fortsatt att minska planerade vakanser, nettouthyrningen uppgick till EUR 0,853m. Bolaget annonserade i september att man förvärvade fastigheten Valdermara Centers i centrala Riga för EUR 25m, denna transaktion görs på en yield om 6,1% och efter dessa tillträden är ca 75% av tillgångarna direktägda fastigheter. Renodlingen har fortsatt och efter kvartalets utgång avyttrade bolaget sitt innehav i Baltic Property Fund III för EUR 25,1m, ROE för denna investering har varit ca 11% årligen. Vi höjer våra estimat för EPRA-Nav för helåret till 135 kr. Vi bibehåller vårt motiverade värde om 145-155 kr vilket gör att vi ser en hög potential i aktien till en låg risk.

Ett stabilt kvartal
Hyresintäkterna uppgick till EUR 9,2m. Förvaltningsresultatet uppgick till EUR 3,80m vilket motsvarande en tillväxt om 81%, främst drivet av tillträden. Under kvartalet har bolaget fortsatt att minska vakanser, nettouthyrningen uppgick till EUR 0,85m. Hyresnivån i de nya kontrakten uppgick till 15,3 EUR vilket är toppnivåer i Villnius. Snitthyran i portföljen uppgår nu till 14,7 EUR, en ökning från EUR 14,5 vid årsskiftet. Vakansgraden uppgick till 90,2% vid kvartalets utgång och vi bedömer att beståndet kommer vara fullt uthyrt i Q1’20. Den starka nettouthyrningen gör att bolaget redovisar orealiserade värdeökningar om EUR 4,2m vilket gör att EPRA-NAV vid kvartalets utgång uppgick till EUR 12,1 eller 130 kr.

Spännande framtid för samtliga ben i Insplorion
Bolaget annonserade i september att man förvärvade fastigheten Valdermara Centers i centrala Riga för EUR 25m. Förvärvet görs på en yield om 6,2% och fastigheten är fullt uthyrd till b.la. Oracle och PWC. I slutet av oktober avyttrade Eastine sitt innehav i East Capital Baltic Property Fund III för EUR 25,1m. Avkastning på eget kapital har för investeringen varit ca 11% årligen. Transaktionerna ovan gör att Eastnine tar ett stort steg mot att bli ett renodlat fastighetsbolag. Under kvartalet har även Melon Fashion Group expanderat genom förvärv, bolaget förvärvade det ryska varumärket Sela vilket innebär att man ökar antalet butiker med 270 i fem eurasiska länder.

Vi justerar våra estimat
Den starka nettouthyrningen gör att Eastnine når våra estimat för EPRA-NAV helåret under kvartalet. Vi justerar därför upp vårt estimat till EUR 12,5, eller 135 kr. Vi justerar dock ned helårsestimatet för förvaltningsresultat något baserat på timing i tillträden, nettouthyrning och något högre centrala administrationskostnader. Givet att bolaget når sitt mål om att bli ett renodlat fastighetsbolag vid 2020 års utgång ser vi ett motiverat värde i spannet 145-155 kr vilket gör att vi ser en hög potential i aktien till en låg risk. Vi anser att Eastnine nu är ett av de mest intressanta fastighetsbolagen på stockholmsbörsen givet den unika exponeringen samt rabatten emot NAV. Potentiella kurstriggers framöver är nya fastighetsaffärer samt av yttring av non-core assets.

 

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.