14 Jan, 2022

Summering av 2021, del 2: Företagandet

Så var det dags för del 2 av årssummeringen, företagandet. 

Som många av er vet driver jag en form av webbsajt som man skulle kunna säga är ett mellanting mellan verktyg (typ Prisjakt eller Hotels.com) och tidning (typ Feber.se). Våra kunder är en bransch som drabbats hårt av corona. 

Jag trodde ända till september att det skulle bli ännu ett segt år på grund av corona. Men hösten blev tillslut fantastisk och därmed året likaså. Den senaste vågen som kommit framför allt nu senaste månaden har tack och lov inte påverkat oss i närheten av samma utsträckning som tidigare - dec och början av januari brukar ändå vara rätt segt för oss.

Första halvåret var segt, men vi kunde successivt starta igång corona-pausade kunder och ta bort  tillfälliga corona-rabatter, vilket gjorde att utvecklingen sakta men säkert gick framåt. En bit in på hösten small det till och vi kunde helt plötsligt börja sälja som vanligt igen, vilket vi inte kunnat göra sen februari 2020. 

Under slutet av 2018 och början av 2019 investerade vi mycket i organisationen och tillväxten avtog under en period. Hösten 2019 började vi skörda frukterna av detta och gick in i vårt livs momentum, vilket syns tydligt i grafen nedan, innan vi avbröts av corona. Därefter väntade 1,5 års dvala, där bolaget har gått på halvfart med personalen permitterad etc. Men även om saker gått mycket långsammare än vanligt har vi ändå åstadkommit en hel del under den här perioden. Ett exempel är att vi har vi blivit mycket bättre på att prissätta.

Detta resulterade i att snitt-MRR:en (Monthly Recurring Revenue) på nya kunder under hösten 2021 var nästan 100% högre än under samma period 2019. Vår produkt har väldigt hög bruttomarginal så det får dessutom väldigt bra effekt på lönsamheten.

Så frukterna vi började skörda hösten 2019 skördar vi nu dessutom med dubbla intäkten per kund.

Så länge inte corona spökar så är min förhoppning att vi ska kunna accelerera vår tillväxtresa under 2022. Vi siktar på att expandera till UK under 2022, dock utan lokal organisation och faktisk försäljning. Det blir nästa steg (2023 om allt går enligt plan). I steg 1 handlar det om etablering.

Vi har en väldigt fin underliggande lönsamhet, och vi kommer fortsätta visa svarta siffror trots att vi inte aktiverar några kostnader över huvud taget, men eftersom vi vill växa kommer vi fortsätta återinvestera stora delar och hålla lönsamheten runt 10-15% kanske. Det beror lite på vad vi har för tillväxtlägen osv.

Det är en väldig hets om att investera i tillväxt hela tiden, även från undertecknad, men när man lever med sin verksamhet kan det vara trevligt att tjäna pengar även under resans gång. Livet varar inte för evigt och jag tycker det är viktigt att man lever och börjar uppfylla sina drömmar så fort man kan, i den mån det är möjligt. Det tar tid att bygga upp en bra business, och det är sällan långt ifrån garanterat att man når sina mål och gör en stor exit i slutändan. 

Förutom att det är trevligt att tjäna pengar på vägen så tror jag också det är hälsosamt för verksamheten. Det finns så klart mängder av exempel på bolag som gått från aggressiva investeringar och långa perioder av förluster till att faktiskt bli lönsamma, och det finns bolag där first mover advantage är viktigt. Men det finns förmodligen ännu fler som gjort det av fel anledningar, och också gott om bolag som växt och investerat aggressivt men gjort det under lönsamhet. Det finns få saker som kan vara så energislukande som att resa kapital. Jag har sett hur många exempel som helst på detta.

För 10 år sen startade jag och en kompis också en annan business. Lite liknande den jag berättar om ovan, men mot en helt annan bransch. Tyvärr var vi lite väl fega där och borde kanske tagit in lite kapital osv. Samtidigt hade vi befintliga engagemang, så detta projekt var alltid ett sidoprojekt. Det gjorde att det tog hela fyra år innan vi faktiskt lanserade 2015. När det väl lanserades fanns ännu mindre tid för detta projekt hos oss. Kort därefter tog vi in ett stort bolag som blev största ägare (en affär jag är väldigt stolt över) och sedan dess har jag inte varit operativ, men har suttit i styrelsen.

Nu har vi gjort exit. I slutändan blev det kanske inte precis som vi hade tänkt från början. Men det blev någonting i alla fall, vilket är mer än vad man kan säga om de flesta startups. Det gav en del pengar (jag har sålt aktier i två omgångar, totalt gav det runt en miljon), men också en del aktier i ett nytt spännande bolag som bland annat kommer äga vårt gamla bolag, så på så sätt är jag fortfarande med på ett litet hörn.

Min huvudverksamhet brukar jag ge en hyfsat konservativ värdering av varje årsskifte, runt 3x ARR+övr intäkter. Jag äger nästan halva det bolaget. Sen har jag det lilla hörnet av det onoterade bolaget jag berättade om ovan, som jag tills vidare värderar extremt lågt. I övrigt har jag inga onoterade tillgångar. Sen räknar jag alltid bort skatt (25% i detta fall) när jag har oskattade tillgångar som dessa, tjänstepension, företagsägd kapitalförsäkring mm.

Isolerat ser 2021 års utveckling väldigt positiv ut. Jämför man med 2018 så är tillväxten inte lika rolig. Men med covid i åtanke är jag väldigt nöjd. Det hade kunnat vara betydligt värre och 2022 borde bli riktigt bra.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.