30 Dec, 2017

Uppdatering Tourn

Efter att ha ägt Tourn i ungefär ett kvartal har jag redan gått ur bolaget (igår). Detta pga en kombination av flera anledningar:
- Hälften av innehavet sålde jag efter att aktien gick upp rejält på kort tid, obefogat mycket enligt mig.
- Resterande del sålde jag efter att november-siffrorna kommit in sämre än vad jag väntat mig, och förändrat mina förväntningar på nästa år (som redan innan verkade vara ganska mycket lägre än marknadens).
- Några andra saker har gjort caset lite svagare.

Obefogad uppgång
När jag publicerade min analys i början av oktober och samtidigt köpte in mig på 16,0 förväntade jag mig en omsättning på närmare 60 mkr under 2017, varav 33 skulle komma under perioden sep-dec. Min motivering var att caset på kort sikt (till och med decembers försäljning annonseras) var ca 0-50 % uppsida mellan omsättningen 50-60 mkr. Chansen att omsättningen skulle landa i detta spann såg jag som mycket hög, och om den potentiellt skulle hamna utanför mitt spann så kändes chansen större för 60+ än 50-. Med andra ord väldigt bra r/r. Så här i efterhand var jag kanske aningen optimistisk och skulle kanske estimerat 48-55 mkr, men jag påverkades väl en del av vad andra estimerade och det är alltid lätt att säga med facit i hand.

Fram till mitten på november tågade aktien som aldrig förr och stängde som högst på 27,2, dvs 70% upp från min investering. Här, eller till och med lite tidigare, förstår jag inte att jag inte sålde minst halva innehavet. Jag försökte skylla på likviditeten för mig själv, men ser att den var mycket hög både strax innan, under, och strax efter toppen. Förmodligen fick jag hybris pga momentumet i aktien. Jag försöker ta lärdom av detta till nästa gång, men det är alltid lätt att back trejda.

Tummen ur röven fick jag först någon vecka senare, när aktien redan hunnit falla tillbaka till strax över 21 och min investering var ca +33%. Här halverade jag alltså mitt innehav (till ca 5 % av portföljen). Mycket dålig tajming, eftersom detta var någon form av botten (för den tidpunkten, med den tidpunktens information). Men åter igen, allt enkelt med facit i hand. Här stod aktien alltså ganska stadigt fram tills igår, när novembersiffrorna kom (mer om det nedan).

Sämre framtidsutsikter i kombination med för höga förväntningar från marknaden
Aktien steg alltså i princip varje dag från början av oktober till i mitten av november. Vändningen kom när sifforna för oktober presenterades. Bolaget presenterade en försäljning på 6,2 mkr, och aktien ”slaktades” ca 25 % på några dagar. Förvisso kanske inte så konstigt med tanke på de enorma uppgångarna innan, men jag tyckte ändå det blev en ögonöppnare för hur höga förväntningar marknaden har på tillväxten. Nu kom novembersiffrorna alltså igår, som blev 5 mkr, och aktien slaktades (med all rätt) på nytt.

Nu kanske jag är paranoid, men jag tycker det är lite oroväckande att de skriver just ”5 mkr” och inte ”5,0 mkr”. Jag hoppas verkligen att omsättningen är absolut minst 4 950 000 kr, annars kommer jag bli extremt besviken på Robin (då det är han som skrivit pressmeddelandet). Med det sagt tror jag verkligen inte det är så, utan de har nog bara slarvat lite och inte varit så noggranna, men det vore så jävla onödigt…

Så vad händer framöver nu då? Personligen tror jag december kommer vara max(!) i linje med november. Mitt eget företag har annonsförsäljning som enda intäkt, vilket jag har jobbat med i tio år, och december har aldrig någonsin varit en lika bra månad som november. Jag har väldigt svårt att se att deras säljare ska sälja en enda annons från den 23:e, och perioden innan dess är dessutom tuffare än en vanlig månad eftersom kunderna har mycket att göra och gärna skjuter på beslutet till januari.

Detta gör att omsättningen för helåret bör landa runt 49 mkr, varav runt 16 i Q4. Detta innebär ganska exakt en dubbling mot föregående år, vilket i sig är jättebra så klart, men man måste ju se det i relation till var förväntningarna ligger. Q3 omsatte ca 12 mkr, vilket var nära på en 6-dubbling. Dessutom sa Robin i Q2-rapporten från i slutet av juli att ”Intäkterna är cirka fyra gånger mer i jämförelse med föregående år, något som vi kommer försöka hålla eller öka under nästa halvår.”. I min analys kommenterade jag detta med ”Detta är ett ganska spektakulärt uttalande enligt mig med tanke på vilken enorm tillväxt som måste till under sep-dec. Personligen gillar jag inte när bolag går ut med en så aggressiv prognos, om man inte känner sig väldigt säker på sin sak, men det kanske de gör? Fantastiskt i så fall!”

Omsättningen i H2 ser ut att landa på 28 mkr, vilket enligt mig är en enorm skillnad mot 40 eller mer, som Robin alltså officiellt går ut och sätter som någon form av mål/prognos. Helt onödigt uttalande enligt mig.

I min analys förväntade mig (i ett positivt utall) en tillväxt på 50-70 % under 2018. Nu skulle jag säga 40-50 %, vid lyckat utfall.

Eftersom min prognos för 2017 sänkts, och likaså tillväxten för 2018, blir utslaget på omsättningen för 2018 ganska starkt. Dessutom tror jag min syn skiljer sig ganska mycket från vad marknaden förväntar sig här. Jag vet många som förväntar sig en tillväxt på 100 %. Många hade också förväntat sig en omsättning på 60 mkr för 2017, vilket alltså innebär att många förväntar sig 120 mkr för 2018, vilket jag har otroligt svårt att se. Hatten av i så fall. För mig är ett positivt utfall(!) 75 mkr.

Som jag har förstått det förväntar sig väldigt många också att Tourn visar upp vinst i Q4. Även här skiljer sig mina förväntningar kontra marknadens. Min gissning är att Tourn visar plus minus noll eller en liten(!) vinst i Q4, och egentligen tror jag nog på något liknande för 2018.

Resterande orosmoment
Några andra saker jag inte känner mig helt övertygad om är internationaliseringen, plattformen och marginalerna.

Tourn har tryckt mycket på att de har tusentals influencers kopplade till sig och att man via deras plattform kan automatisera en stor del av affären. Jag har gjort enklare försök att ”testa” detta, och mina intryck har inte varit så bra som jag hoppats. Tyvärr har jag inte tid att fördjupa mig riktigt i detta, men i kombination av att man inte får någon mer detaljerad information från bolaget ang. hur stor del av intäkterna som kommer på detta sätt, så måste jag utgå från att majoriteten av intäkterna fortfarande kommer från mer klassisk försäljning och administration.

Lite samma syn har jag på internationaliseringen. Det låter bra med nya kampanjer i diverse länder, men mer specifikt vad detta faktiskt innebär är svårt att ta till sig. Betyder det att det är utländska bolag som vill synas hos svenska influencers, svenska bolag som vill synas hos utländska influencers, eller en kombination, och hur stor del av intäkterna står denna del för?

Vidare tror har jag omvärderat min syn på potentialen i marginalen. I min analys skrev jag en potential på 10-20 %, och jag tror numera på snarare 10-15 %.

Sammanfattning
Kombinationen av min sänkta prognos och marknadens förväntningar gör att jag står utanför aktien tills vidare. Det betyder absolut inte att jag tycker bolaget är dåligt, tvärt om. Jag gillar Tourn skarpt och kommer hålla bolaget under bevakning och skulle mer än gärna gå in i aktien igen. Sen har ju aktien redan fått en hel del stryk redan pga ovanstående, så det finns stor möjlighet att jag tar ett dåligt beslut, men jag tycker r/r är bättre i andra bolag just nu (är till exempel sugen på att plocka in Cherry igen som jag nyligen släppte till förmån för befintliga innehav).

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.