8 Feb, 2023

Aktiepappa reagerar på John Skogman

Uppdaterad:
13 Feb, 2023
Aktiepappa reagerar på John Skogman

Aktiepappa reagerar på John Skogman

Idag läste jag John Skogmans krönika i Affärsvärlden angående att spara till sina barn och som den förälder (pappa) jag är så känner jag ett ansvar att svara upp kring de påståenden som John Skogman levererar. 

I vanlig ordning levererar finsanssveriges citatmaskin nr 1 ett flertal helt korrekta och träffsäkra citat som verkligen får mig att dra på smilbanden. Eller vad sägs om ”hungriga vargar jagar bäst” och ”var i ligger storheten i att fortsätta curlandet av det redan bortskämda barnet även förbi 18-årsdagen?” Klockrent och träffsäkert som sagt. Och jag håller såklart med i de citaten men……som fastighetsägare och aktör inom fastighetsbranschen stöter jag dagligen på de här stackars curlade barnen när de ska flytta hemifrån och gissa vad? Det är inte så lätt om man inte haft föräldrar som istället rest eller supit bort pengarna. Då är det 30 års kö eller tur som gäller och att förlita sig på tur tror jag inte skapar varken hungriga vargar eller framgångsrika ungar.

"Hungriga vargar jagar bäst"

Så säger Skogman och anser att det är bra att ungdomar lär sig att det krävs en ansträngning för att tjäna pengar och jag håller definitivt med. Och ja det är svårt att få sin lata och trötta tonåring att skaffa ett tråkigt sommarjobb när den vet att en halv miljon ligger på kontot och väntar. Personligen har jag satsat hårt på att lära mina barn att det finns olika typer av pengar. Det finns kapital och dem köper man inte glass, kläder eller shots för utan de är för att ge avkastning och i värsta fall för att köpa något värdebeständigt som en bostad. Den lärdomen kan man ge sina barn om man vill och anstränger sig. De allra flesta kan det i alla fall och för den som inte tror sig kunna det brukar de flesta rekommendera att föräldern sparar i en KF i sitt eget namn istället för i barnets namn. Då kan man hålla inne pengarna om ungdomen inte är mogen att hantera en större summa på 18-årsdagen.

"Pappornas förlängda tradingkonto"

Precis som Skogman har jag såklart noterat att vissa på Twitter tycks använda barnens konto som tradingkonto och det var svårt att inte dra på smilbanden när just snittfest i SBB eller Embracer nämndes. I meningen innan ”raketjägaren till pappa får någon snilleblixt”. Underbara citat! Dock tror vi nog att de flesta som skriver om barnens konto faktiskt är ansvarsfulla med pengarna.

“Din tonåring förvandlas till en George Best-kopia”

Här kommer den klassiska fotbollsbohemen från 1970-talet väl till pass som exempel och såklart är det hans klassiska citat om hur han lagt sina pengar på ”tjejer, sprit och snabba bilar, resten slösade jag bort” som dyker upp. En citatmaskin som levererar ett av världshistoriens bästa citat. Och visst, jag håller med att det finns en risk för att en liten liten del av de unga som får pengar på 18-årsdagen köper turbowarranter för pengarna och ytterligare en liten del går på ”Roskilde och herpes”-spåret. Finns ens Roskilde kvar förresten? Vidare tas stolpskottet och målvakten Robin Lehner upp som exempel. Killen tjänar 100-tals miljoner och har lyckats hamna hos kronofogden trots det. Utifrån vad jag förstått om Lehners barndom och ungdom så har han växt upp i Mölndal som är väldigt långt ifrån Danderyd eller ens Bromma men det placerar honom definitivt i den medelklass som Skogman adresserar. Ryktena säger att han tränades så hårt av sin pappa att grannarna ringde soc. Så att hungriga vargar jagar bäst tycks passa in på Lehner för hur mycket talang du än har så hamnar du inte i NHL utan hårt jobb. Sen får jag hålla med om att hantera pengar är en annan sak men det kan man ju lära sina barn och ungdomar. Kanske något pappa Lehner skulle satsat på istället för att träna hockey?

"10 000 kr mer på kontot mindre värt än en familjeresa"

Att ha minnen från en gemensam resa är definitivt värt mer än 10 000 extra kronor på 18-årsdagen, ja! Det håller jag med om till 100% men kanske är det så att det går att kombinera detta? Och de medelklassfamiljer som sparar hela barnbidraget har sannolikt ekonomiska muskler att resa med sina ungdomar OCH spara.

Lever i en bubbla

Alla vi som till dagligdags hänger på finanstwitter lever lite i en bubbla och det är lätt att tro att alla lever i samma bubbla. Det spelar ingen roll vilken bubbla det är. Vissa lever i bubblan där de tror att alla investerar i aktier medan andra lever i bubblan att ”endast de rika har råd att köpa bostadsrätt”. Jag pendlar som sagt mellan dessa bubblor dagligen och ser dem båda och sanningen där ute ligger, som vanligt, antagligen mitt emellan. Det som är ett faktum är dock hur många hushåll i Sverige som har mer än 100.000 kr i banksparande. Det är…trumvirvel…58%*. Nära på hälften av samtliga svenska hushåll har alltså mindre än 100.000 kr i gemensamt banksparande i hushållet. Detta innebär alltså att det rent sannolikt är klart mindre än hälften av alla personer i Sverige som har över 100.000 kr på banken. Och i ljuset av det så säger jag att den gode Skogman är väldigt fel ute i sina uttalanden. Det vi behöver i Sverige är fler som sparar rent generellt och det är definitivt fler barn som behöver föräldrar som sparar till dem. Notera att detta gäller kontanter på konto och inte aktier. Men det gäller att inte fastna i att alla äger aktier och fonder för det gör inte alla. Verkligen inte. Endast 2,7 miljoner svenskar äger aktier enligt Euroclear.

Lär barn om pengar och om aktier

Det viktigaste av allt är dock att man som förälder lär sina barn om hur aktier och aktiemarknaden fungerar. Det har alla barn och unga verkligen nytta av att veta för världen är noterad och dessutom finns det få sätt som så enkelt skapar förmögenheter som just börsen. Särskilt om man upptäcker den i tid.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det självklart att jag förstår att Skogman försöker provocera en aning med sin krönika. (Vad hände för övrigt med den aningen pompösa ”fredagskröninka” som utkom när bullmarknaden pågick som bäst? Är den försvunnen?) Tillbaka till Skogmans krönika så är det svårt att inte hålla med i mycket av det han skriver men delen med bubblan är viktig att ha med sig i det här läget. Alla svenskar äger inte aktier och det är snarat för få som sparar till sina barn än för många om man ser till hela befolkningen! Litegrann blir det som med föräldramöten i skolan där de föräldrar som borde vara där aldrig är där. De som borde spara till sina barn kommer sannolikt aldrig läsa varken min eller Skogmans text.

 

*Källa SBAB och Kantar Sifo 2021

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.