13 Mar, 2023

Ger jämställda bolag bättre avkastning?

Uppdaterad:
13 Mar, 2023
Jämställda bolag - bättre avkastning?

I veckan har det blivit lite av en diskussion kring huruvida jämställda bolag (lika stort antal män som kvinnor bland de anställda, styrelsen mm) ger bättre avkastning eller inte. Det hävdas från vissa håll att lönsamheten ökar om företaget är jämställt men det ifrågasätts av andra. Hur det ligger till med just lönsamheten vet vi inte men vi tänkte i alla fall göra en kort genomgång om det går att se någon skillnad på aktiekursen.

Vi gick helt enkelt in på Avanza och sorterade svenska bolag som gått bäst de tre senaste 3 åren och sen letade vi upp de där woke-tårtbitarna som visar hur jämställda bolagen är. Överst på listan hittar vi 

 1. Hexatroninc toppar listan med en uppgång på 1.417%. Ledning och styrelse består till 67% av män och de anställda är till 70% män.
 2. International petrolium  kommer tvåan och har gått upp med 577% de senast tre åren. Styrelsen och ledningsgruppen här består till 86% av män och 14% av kvinnor. 
 3. New wave har en fantastiskt fin utveckling med en uppgång på 335% de senaste tre åren och de har endast 25 % kvinnor i styrelsen och i ledningen sitter hela 100% män.
 4. Bioarctic har gått upp 316% och här hittar vi en styrelse bestående av 88% män.
 5. NCAB har också de haft en fin utveckling med hela 316% uppggång. Detta trots att styrelsen till 75% består av män.
 6. Orrön energy har gått upp med 286% med en styrelse bestående av 70% män.
 7. SSAB A har gått upp med 284% och har även de 70% män i styrelsen. Ledningsgruppen består till 64% av män.
 8. Evolutions uppgång har varit hela 280% under de här tre åren och här består både ledning, styrelse och de anställda till 71% av män.
 9. HMS Networks med 274% uppgång har hela 100% män i ledningen men styrelsen ser lite mer jämställt ut med 29% kvinnor.
 10. SSAB B har gått upp med 269% och har även de 70% män i styrelsen. Ledningsgruppen består till 64% av män.
 11. Fortnox har gått upp med 266% samtidigt som deras styrelse till 67% består av män. I ledningsgruppen återfinns hela 75% män.
 12. Nibe Industrier har gått upp 252% och här består ledningen till 100% av män och styrelsen till 67% av män.

Visst ska vi vara lite försiktiga med att dra allt för höga växlar av de här siffrorna men det verkar i alla fall inte finnas ett linjärt samband mellan om ett företag är jämställt och positiv utveckling på börsen. Snarast tvärtom skulle man kunna säga om man vill utgå från vår enkla genomgång.

Sammanfattningsvis vill vi såklart poängtera att vi inte på något sätt är emot varken kvinnor, män eller icke binära personer. Däremot använder vi inte informationen som en del i vår investeringsprocess men nu när Avanza har öppnat den här dörren kanske det kommer bli mindre vilja att investera i jämställda eller kvinnligt ledda företag.

Jämställd aktieblogg

Eftersom Aktiepappa (trots namnet) består av 1 man och 1 kvinna är vi 100% jämlika enligt Avanzas sätt att se på det och därför känner vi att vi kan ta oss an detta känsliga ämne som annars riskerar att bli en pajkastning kvinnor mot män elller tvärtom. Vi anser att människor ska bedömas utifrån hur de är som individer och inte utifrån hur de ser ut.

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.