7 Apr, 2024

Insiderdömda ICA-handlare

Uppdaterad:
8 Apr, 2024
Ica

Ica insiderbrott

För några månader föll domarna för de Ica-handlare som åtalts för insiderbrott i samband med att Ica köptes ut från börsen. Vi fick tips om att lyssna på rättegången och har nu lagt många timmar på att lyssna igenom de förhör som gjordes av samtliga inblandade här nedan vill jag vädra mina tankar och min frustration.

Sammanfattning

I början av 2021 startar Ica-handlarna ett skarpt försök att köpa loss Ica från börsen. De har under många år tröttnat på dels att de andra ägarna inte satsar pengar på rätt saker samt att börsen och dess kvartalsfokusering inte passar dem. De har under flera år samlat kapital för att ha möjlighet att köpa ut Ica från börsen och enlig tuppgift ska de ha samlat ca 10 miljarder SEK.

De tar nu in några banker och andra rådgivare för att ge det hela ett ärligt försök. Det är än så länge en liten del av styrelsen i Ica som är iblandade och när hösten 2021 bärmar siginitieras även resten av styrelsen. De får då samtliga undeteckna sekretessavtal när de delges informationen. Detta skser vid ett möte 7-9 september. Vid denna tidpunkt står Ica-aktien i ca 400 kr. Omkring den 18 september börjar vissa Ica-handlare i sysöstra Sverige köpa aktier i Ica och de köper tungt. Vi pratar om aktier för mångmiljonbelopp. Man kan se det så tydligt för när Ica-handlarna har ett möte i Kosta så sitter de nästintill allihop på kvällen efter mötet och lägger ordrar på att köpa aktier De fortsätter även dagen efter. Givetvis säger de sen att det bara var en slump att de råkade köpa Ica-aktier just den dagen.

När sen budet offenlitggörs den 10 november har vissa av handlarna köpt Ica-aktier för 20 miljoner och de har även gett sina släktingar tips om att köpa aktien och de har sålt alla andra aktier de har. Sen när åklagaren frågar dem om inte de tycker det är riskabelt att bara äga en enda aktie så svarar de allihop “det är tryggt att äga Ica”. 

Jag minns själv att jag reagerade när budet offentliggjordes för då var premien i princip obefintlig men Ica själva hävdade att "premien var på 20-30% jämfört med när budprocessen inleddes". Detta var ju mer eller mindre som att erkänna insiderhandel hävdade jag. Och det tyckte även åklararen på EBM som strax därefter valde att starta telefonavlyssning mm av ett antal icahandlare i ovan nämnda region. Och i februari 2022 hämtades ett gäng av dem in till förhör. Polisen kom i vad som nästan får betraktas som en gryningsräd och hämtade in dem.

Klantigt agerande

Tyvärr hade polisen strax innan tillslaget gjort brt sig rejält då en av de berörda handlarna hade ansökt om ett nytt tilltånd för tobaksförsäljning. Han får då avslag pga att “han är under utredning för insyndsbrott”. Detta gör att han och hans kumpaner kan radera SMS och annat samt tala sig samman.

Röttegången

Under själva rättegången har dock åklagaren och polisen lyckats samla mycket bevis ändå och vissa har inte ens raderat sina meddelanden och vssa av dessa är mycket graverande för de åtalade. Och 16 av 18 persner döms också för insynshandel. 3 av dem får fängelse och några får näringsförbud och det sägs att Ica har tvingat några av dem att sälja sina butiker efter detta.

Usla föredömen

Jag kan förstå att Ica vill distansera sig från dessa personer. Inte bara för att de handlat aktier på olagliga grunder utan även för att de beter sig som första klassens kriminella. De har först sagt en sak i förhören och sen sitter de mer eller mindre samtliga och säger något helt annat i tingsrätten. De säger också, som av en händelse, precis samma saker nu i tingsrätten. Alla skyller också på att de var så pressade i förhören så de svaren var fel pga det. De har också tappat allt minne som har med insynshandeln att göra, samtidigt som de har extremt bra minne med allt annat som är till deras fördel. Det är pinsamt att höra vad man tror är vettiga medborgare i konungariket Sverige tokljuga som värsta sortens brottslingar. Den arrogans de uppvisade är också extremt smaklös att bevittna. Jag har altlid ansett att de som gnäller på Ica-handlares rikedom är avundsjuka men till och med jag har under dessa timmar av lyssnande börjat bygga upp en aversion för dessa människor. Jag får verkligen hoppas att dessa åtalade var undantag och att de inte är representativa.

Dåligt pålästa och dåliga investerare

En annan sak som slår mig när jag lyssnar på dessa Ica-handlare är hur oerhört okunniga och rent ut sagt dåliga de är på att förvalta pengar. Vi pratar ändå om personer med 10-tals miljoner i portföljen som uppenbarligen inte har någon som helst koll på aktier och investeringar.

Duktig åklagare

Åklagaren som håller i taktpinnen hette Pontus och han var faktiskt riktigt bra även om jag såg en och annan straffspark som han kunde slagit i nät men som han antingen valde att inte slå eller missade att se. Hur som helst hade han ett stort mått av tålamod och ett stort kunnande. Han imponerade faktiskt och de åtalade blev som sagt dömda till förhållandevis rejäla straff. Straffen är dock överklagade och vi lär väl se hovrättsförhandlingar framöver.

Återbetalning av vinster

De dömde ska enligt tingrätten återbetala de vinster på totalt 16 miljoner som de gjort genom sina insideraffärer. Oklart är dock hur dessa  ska komma säljarna till aktierna till godo?

Tingsrätten dömer 16 personer för insiderbrott

Lyssna på rättegången: Ica på Spotify

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.