24 Dec, 2023

Investera i julen

Uppdaterad:
24 Dec, 2023

Ni som läst bloggen under en längre tid känner nog till att vi brukar försöka skriva ett inlägg vid våra svenska högtider med investeringsvinkling. Traditioner är till för att följas så här kommer 2023 års tips på julinvesteringar:

Ica & Willys

Den mesta julmaten kan inhandlas i någon av Icas eller Axfoods butiker. Ica är inte längre noterat men  Axfood finns fortfarande på börsen. De är kända som stabila utdelare och de delar som bekant ut riktigt fint till sina aktieägare. Det enda som vi fortfarande saknar hos dem är en bra aktieägarrabatt.  

 

Axfood handlas till kursen 266 SEK och en direktavkastning på 3,07%.

Orkla

Sillen som står på vårt bord kommer oftast från Abba Sea Food som sedan 2013 är sammanslaget med Procordia dvs Orkla. Bolaget är noterat sedan 1929 på Oslobörsen.

Orkla handlas till kursen 77,28 NOK och en direktavkastning på 3,86%.

Cloetta

Skumtomtar hör julen till och inget man vill vara utan! Därför är Cloetta ett självklart val för den som vill investera i julen. Cloetta har haft ett tufft år sedan förra julen med en nedgång om 12,5%.  Bolaget är i grunden ett välskött bolag med många bra produkter.

Cloetta handlas till kursen 18,03 SEK och har en direktavkastning på 5,6%. 

Bakkafrost 

Även lax brukar finnas på det svenska julbordet och lax levereras av Bakkafrost. Det norska laxföretaget Bakkafrost har också haft det tufft under det senaste året med en nedgång om 17,2%. De handlas till en kurs på 506,50 NOK. Utdelningen på 3,05% är inte helt tokig för den som jagar utdelningar.

Carlsberg

Julmust är ett måste vid julen och vi väljer såklart Carlsbergs Apotekarnes julmust. De har även andra drycker som kan passa på både jul och nyår. De säljer även en del icke egenägda drycker likt den mexikanska ölen Corona i Sverige. Carlsberg handlas på Köpenhamnsbörsen till kursen 845 DKK och en direktavkastning på 3,21%. Senaste året har kursen backat 8,6%.

Kopparbergs

Vid de allra flesta svenska högtider dricks det en hel del alkoholhaltiga drycker. Kopparbergs levererar drycker som passar både barn och vuxna. Gillar man inte söta drycker så kan man i stället hitta öl som Sofiero, Guiness mfl. i sortimentet. För er som vill satsa på lite tyngre varor och inte räds utländska investeringar finns den populära sprittillverkaren Diageo med varumärken som Smirnoff, Johnnie Walker, Captain Morgan, Baileys mfl. Självklart har Kopparbergs en julmust. Deras julmust säljs i begränsad upplaga och heter Zeunerts julmust.

Kopparbergs handlas på NGM till kursen 112,50 SEK och en direktavkastning på 6,44% vilket nästa är förrädiskt högt. Senaste året har börskursen dalat med 15,9%.

Essity

Dagarna efter jul och nyår kan det eventuellt finnas en del att städa upp efter en blöt fest och vad passar då bättre än att göra det med papper och andra produkter från Essity. Bolaget handlas på Stockholmsbörsen till en kurs om 248,10 SEK med en direktavkastning på 2,89%. Senaste året har kursen backat 9,5%.

Atria

Atria är ett finskt bolag som tillverkar och säljer charkprodukter via varumärkena Ridderheims, Lithells, Pastejköket, Lönneberga, Onsalakorv mfl. De är noterade på Helsingforsbörsen och kan givetvis handlas via Avanza och Nordnet. Atria har haft en bra period på börsen det senaste med en uppgång på 12,3% på ett år. Den som investerade i julen förra året gjorde med andra ord en bra affär.

Atria handlas på Helsingforsbörsen till en kurs på 10,32 EUR och de delar ut 6,85%.

Skistar

Många åker skidor på jullovet och även om december inte erbjuder samma fina väder som mars/april så är det en härlig aktivitet. Åker man i Norge eller Sverige finns det ett bolag som står för den absoluta merparten av skidanläggningarna nämligen Skistar. Eftersom flera i familjen är aktieägare i Skistar kommer vi under nästa skidresa att spara många sköna slantar tack vare deras extremt fina aktieägarförmåner

Skistar handlas till en kurs på 119,10 SEK och delar ut 2,19%. Senaste tolvmånadersperioden har kursen stigit 10,7%.

Pernod Ricard 

Vill man investera i snapsen på julbordet är Pernod Ricard ett alternativ. De äger varumärken som Akvavit och Absolut Vodka. Förutom de har de ett antal varumärken som kanske är bäst lämpade för nyår eller vad sägs om champagne från Perrier-Jouët och Mumm. Gin från Beefeater och rom från Havana Club. Whiskey från Ballantine’s, Chivas Regal, Jameson eller The Glenlivet.

Pernod Ricard är noterat i Frankrike och handlas till kursen 160,8 EUR och har en direktavkastning på 2,92%. Sedan förra julen har detta varit en dålig investering då kursen backat 13,6%.

 

Vi hoppas att både ni och era investeringar drar nytta av julhelgen!

Vi önskar en riktigt God Jul!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.