12 Sep, 2023

Investera i lyxaktier - Guide

Uppdaterad:
12 Sep, 2023
Lyxbolag

Hur investerar man i Lyxaktier?

Denna frågan är det många som ställer sig. Särskilt i dessa lite svårare tider då det är många som anser att flerhundraåriga lyxvarumärken likt Louis Vuitton, Kering, Hermes mfl. 

Direktköp

Som ett första alternativ vill vi lyfta fram direktköp i de respekitve aktierna, Det finns en hel del att välja på och för att räkna upp några så kan vi nämna LVMH, Kering, Estee Lauder, Ferrari, Richemont, Burberry, Moncler, Prada och Hugo Boss som de flesta är enkla att köpa aktier i via tex Nordnet eller Avanza. Nackdelen med detta är att vissa av dem är förhållandevis dyra i den bemärkelsen att de kostar många kronor/Euro per aktie. LVMH kostar till exempel 724 Euro styck och dess storägare har uttryckligen uttalat sig om att han inte vill splitta aktien. Aktien ska enligt honom vara som en åtråvärd lyxvara i sig. Vi håller kanske inte med honom i detta men vi är inte heller i lyxbranschen så svårt för oss att säga emot kanske,

Fonder

Om de enskilda aktierna är väldigt dyra (som i fallet med åtminstone LVMH) så kan det vara enklare att köpa andelar i en fond som i sin tur investerar i de aktuella bolagen. Då blir det också enklare att månadsspara. Och månadsspar i fonder är en mycket bra sparform som passar de allra flesta. När det kommer till fonder som investerar i det här segmentet är inte utbudet jättetort men det finns såklart några alternativ. Den mest tilltalande och enklast tillgängliga är Amundi S&P Global Luxury som handlas på tyska Xetra vilket gör den enelt tillgänglig via Nordnet och Avanza. Den årliga avgiften för denna fond är 0,25% Ett annat alternativ är den svenska fonden Lucy Global Fund som också investerar i sektorn men där hittar vi en avgift på hela 1,55% och dessutom är den försvinnande liten. Det förvaltade kapitalet är endast 13 miljoner SEK vilket gör att vi avstår av den anledningen också. Ingen fond kan klara sig över tid på så litet AUM och vi vill helst inte vara investerade i en fond som läggs ner om något år eller två. Sparande är för oss långsiktigt.

Lyxvaror

Det finns de som gjort stora pengar på att investera direkt i de aktuella varorna också och för egen del kan vi se till champagne som är lite av ett intresse för oss och här krävs det att man har bra lagringsmöjligheter och att man kan uppvisa någon form av priveniens eller i alla fall en redovisning om hur flaskorna lagrats för att kunna sälja dem med bra vinst. När det kommer till annan hårdvara som smycken och väskor så går det sannolikt också men det kräver, likt alla investeringar, att man gör sin hemläxa och att man kan sina respektive områden.

 

Läs mer om lyxaktier

LVMH varumärken

Birkenstock på väg till börsen

Köp fonder i Amundi S&P Global Lyxury hos Avanza (affiliate)

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.