13 Jun, 2024

När Coop köpte 163 butiker av Netto...

Uppdaterad:
13 Jun, 2024
Coop utmanar Ica

Vänstern vill stoppa Axfoods köp av City Gross

Sedan det blev känt att Axfod köpt City Gross 42 butiker har ledare för vänsterpartiet uttalat sig om att detta är dåligt för konsumenten mm. Det vi nu frågar oss är vad samma personer sa 2019 när Coop (det kooperativa och socialistiska alternativet) köpte 163 butiker från danska Netto? Hördes det högljudda protester från vänstern då? Jag hörde iaf inga men kan såklart ha missat. Tvärtom skrev nättidningen Läget att "nu utmanar Coop Ica".

Annat låter det nu när Axfood köper lilla City Gross. Då är det istället ett hot och affären bör stoppas enligt dem. Jag letade efter lite siffror på hur marknadsandelar ser ut på svenska dagligvaruhandeln och hittade en rapport från Konkurrensverket som sammanställde andelarna innan Coops köp av Netto. Då såg det ut som följer:

 Ica 51%

Coop 19%

Avfood 16%

Och på de siffrorna godkände alltså KKV att Coop fick köpa Netto. Fräschare siffror som jag hittade på Axfoods hemsida gör gällande att Axfood knappat in och gått förbi Coop 2022 och att siffrorna snarare är 

Ica 50%

Axfood 21%

Coop 17%

Dessa siffrorhärrörsom sagt från Axfood själva och risken finns att de är en aning skruvade för att framhäva deras egen framgång. Därför ska det bli intressant att se vilka siffror KKV plockar fram i samband med den aktuella affären. Och intressant är också det helt skilda tonläget från vänsterpolitiker när “deras” butik köper jämfört med när “storföretagen” gör det samma.

 

Läs mer  

Coop köper alla Nettos butiker 

Axfood köper City Gross

Vänsterpartiet vill stoppa Axfoods köp

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.