1 Feb, 2024

När sänker riksbanken räntan?

Uppdaterad:
13 Mar, 2024
Riksbankens räntebesked

Riksbankens räntebesked

Riskbanken sammanträder frekvent under våren men det är bara på några särskilda möten som beslut om styrräntan tas. Dessa möten är inbokade till 26 mars, 7 maj, 26 juni, 19 augusti, 24 september, 6 november och 18 december.

Det är alltså dessa datum som en eventuell räntesänkning, eller höjning, kan bli aktuell. Den viktigare frågan är dock om det kommer bli någon sänkning eller inte. På de möten som sker mellan själva räntebeskedsmötena kommer det kunna gå att förutspå lite åt vilket håll det lutar men egentligen behöver man inte läsa så mycket mellan raderna. Det är bara att följa hur amerikanska riksbanken (FED) och europeiska centralbanken (ECB) så vet man hur svenska riksbanken kommer göra.

Vid dagens möte lämnade ECB räntan oförändrad och då är det goda chanser att även svenska riksbanken gör det samma. ECB berättar idag att de kommer vilja se mer bevis på att inflationen går ner innan de överväger räntesänkningar och det tror jag är klokt. Inte bara för att det ger lite borderline-vibbar av att först höja hysteriskt iunder hösten för att sedan sänka några månader senare utan även för att man ger marknaden lite mer tid på sig att anpassa sig.

Gissningar från banker

Gissningarna från bankerna i frågan är smått komiska. Nordea spår 6 st sänkningar under 2024. Det vill säga i maj och sedan på samtliga möten under året. Övriga banker gissar liknande och enligt information vi läste tidigare i januari var chansen till en sänkning redan i mars hela 88% Dessa siffror kan eventuellt ha justerats.

Mina gissningar

Om jag ska gissa på något så är det att räntan inte sänks lika snart eller snabbt som Nordea gissar. Det finns en stor önskan om att inflationen ska ner men jag tycker inte vi sett några tydliga tecken på att vi närmar oss 2% ännu. Däremot ser vissa delar av näringslivet ut att gå på knäna vilket skulle kunna vara skäl för en sänkning. Det har dock Riksbanken tidigare varit helt ointresserad av. Det har bara varit inflationsmålet som fått styra och då får vi anta att de fortsätter den linjen. Och då tror jag inte att det kommer bli några sänkningar förrän vi ser tecken på att vi går mot 2% inflation.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.