26 Apr, 2023

Riksbanken är klantskallar!

Uppdaterad:
26 Apr, 2023

Ingen har nog missat riksbankens räntehöjningar det senaste och ingen kan väl heller ha missat den kritik som de fått utstå? Och vissa kommer till deras försvar med frågan “vad ska de göra då?”

Och det är självklart att Riksbanken har en svår uppgift. Hur de än gör så blir någon missnöjd. Och det är lika självklart att de är personer med bra utbildning och kompetens. Det de däremot tycks sakna är verklighetsförankring och taktkänsla. 

Det är helt rätt att höja räntan 2022 och 2023. Det säger vi inget om men kanske skulle man ta det en aning lugnare? Ser man på bilden så förstår man hur brutal nuvarande höjningar är. Riksbanken framstår smått (eller gravt) desperat. Och om den nu är så viktigt med inflationsmålet så kunde man ju börjat höja lite tidigare kanske? Eller rent av skippat att sänka den där sista gången 2016 när dessutom mer eller mindre alla ekonomikunniga personer runt dem sa att de inte borde sänka räntan.

Sen när inflationen gick upp, då höjer de inte utan skyller på att inflationen är “transitory”. Men det fattade ju alla med en normal begåvningsnivå att det inte vara alls. 

Givetvis är det lätt att vara efterklok men det fanns många där ute som försökte varna om att nuvarande scenario tidigare men de verklighetsfrånvända byråkraterna på Brunkebergstorg ville inte lyssna. 

Om jag vore riksbankschef skulle jag givetvis inte sänkt räntan så extremt. Eller iaf låtit bli sista sänkningen (vilket också många ansåg att de skulle) och sen höjt i lite lugnare takt men börjat lite tidigare och fått en lite planar kurva för såväl inflation, fastighetspriser och räntor. Det skulle varit mycket bättre för Sverige!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.