12 Jun, 2024

Små små fastighetssteg

Uppdaterad:
12 Jun, 2024
Fastigheter tips

Tips kring fastigheter

Jag får ofta förfrågnignar hur man ska göra för att komma igång med fastighetsinvesteringar, vad man ska köpa mm mm  och det är svårt att svara på sådant för alla människor är olika och behöver börja och investera på olika sätt. Några generella sanningar finns det dock kring fastigheter och en av dem skall jag del ai detta inlägg.

Utnyttja alla ytor

Det kan tänkas självklart att man ska göra just det om man är fastighetsägare men efter att ha tagit över ett stort antal hus från olika fastighetsägare så kan jag äsga att det är inte alls så självklart som man kan tro. Och jag kan bara gå till mig själv för att se det. Jag har en del ytor som skulle kunna användas bättre. Bara källarutrymmen dock för alla andra är faktiskt utnyttjade och använda.

Häromveckan gjorde jag dock en anpassning som är anledningen till detta inlägg. För ett par år sedan flyttade vi ut soporna från ettt soprum i källaren till en plats på gården istället. Det blir ingen fräsch lukt inne i ett soprum och då det ofta attraherar råttor om man slarvar minsta lilla vill jag gäna ha sopor så långt bort från boendeutrymmen som möjligt. Sedan har det gamla soprummet stått tomt. Det har fått “vädras” ut lite och i förra veckan hyrde jag ut det till en boende som har flera cyklar som de gärna vill kunna förvara på ett tryggt och enskilt sätt.

Hyran på 600 kr per månad är inga stora summor givet ett fastighetsbestånd på flera hundra miljoner kornor i värde men det är ändå 7.200 kr per år och skulle jag ha ett sånt rum tomt i varje fastighet skulle det ge över 100.000 kr extra inkomst per år. Och det medför ingen ökad driftkostnad eller iordningställandekostnad. Det fina med den här typen av uthyrningar är också att de oftast fortsätter tugga på i många många år och man bör givetvis höja den en liten liten del varje år. 

Jag har faktiskt några källarlokaler som skall iordnignstälals för uthyrning men då de inte är i skick för att hyras ut har jag valt att avvakta lite innan jag agerar på dem. Jag försöker fokusera insatser på dels akuta åtgärder men också de åtgärder där insatt kapital betalar sig bäst. Och i just källarlokaler är det lite lägre hyra än på bostäder och andra ytor ovan mark.

Tips

Slutligen kan vi sammafatta dagens tips till er som äger eller som planerar att äga hyresfastigheter: utnyttja alla ytor, var affärsmässiga och var långsiktiga. De ytor som är en mans skräp kan vara den andres skatt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.