26 Mar, 2023

Staten ökar sina marginaler på mat

Uppdaterad:
26 Mar, 2023
Moms på matpriser
Moms på matpriser

Det har varit mycket snack om att Ica och de andra matjättarna höjer sina priser i spåren av av inflationen. Sverigs finansminister kallade till någon form av möte härom veckan där hon skulle tala dem till rätta och förklara att det minsann inte är okej att de höjer priserna. Bara det är häpnadsväckande i ett fritt samhälle men det kan vi lämna därhän tills vidare.

Staten då?

Staten plockar ju in 12% i moms på all livsmedel som säljs i Sverige vilket i sig borde diskuteras. Om vi tar ett exempel med paprika som det varit mycket prat om så kostar de normalt 30-40 kr/kg och i detta exempel väljer vi 35 kr/kg. Idag kostar papriak 114 kr/kg på Icas hemsida. Av de 35 kronorna är ca 3,75 kr moms som går till staten. Av de 114 kronorna är 12,2 kr moms som går till staten. Staten har alltså höjt sin vinst på paprikor med det tredubbla under den här tiden. Det blir lätt att undra om Elisabeth Svantesson kallt till sig Skatteverket för ett möte och “inskärpt att det inte är acceptabelt att priserna ökar så här mycket”. Någon som kan fråga henne det åt oss?

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.