27 Nov, 2023

Svolder Bolagsstämma 2023

Uppdaterad:
28 Nov, 2023
Svolder Bolagsstämma 2023

Bolagsstämma / Årsstämma 2023

Som ni alla vet bevakar Aktiepappa den årliga bolagsstämman i Svolder. Som vanligt är stämman på IVA konferenscenter på Grev Turegatan i Stockholm. Lokalerna är trevliga. Stilrena och ”corporate” samtidigt som de inbjuder till familjära sammankomster. Just den familjära stämningen är tillbaka efter att ha varit lite mindre familjär senaste året. Delvis är det det digitala bokningssystemet som bidrar till mindre familjär känsla men det vägs upp av att de anställda på bolaget känner igen oss och välkomna på ett varmt och trevligt sätt. VD står också och tar samtliga deltagare i hand. Mycket bra. I anslutning till minglet innan stämman har Svolder bjudit in några av portföljbolagen och bland annat Viva Wine Group har företrädare på plats som vi pratar lite med. I övrigt går all tid innan stämman åt till att samtala med bekanta från såväl Svolder som från investerarkretser. Vi träffar bland annat Svolders förra VD Ulf Hedlund och Alexander Gustafsson.

I år är det lite extra festligt eftersom Svolder firar 30 år och samtliga deltagare på stämman får varsin tygpåse med Svoldertryck på. Vi fick faktiskt med oss ett par extra påsar som vi fått tillåtelse att lotta ut bland våra läsare.

 

Stämman

Efter att ha spenderat allt för mycket tid att prata med gamla bekanta i mingelavdelningen får vi i år nöja oss med lite mindre bra platser på stämman. Vi hamnar nere på ”golvet” för att hela vårt gäng ska få plats bredvid varandra. Inte lika bra överblick här nere men det får duga. När stämman startar ska det väljas ordförande och i vanlig ordning väljs Svolders ordförande till ordförande även för stämman (vilket vi inte riktigt gillar) av princip men han gör det riktigt bra. Så snart formalian är avklarad tar VD plats i talarstolen. Och här märker vi en tydlig skillnad mot tidigare stämmor vi besökt. Tomas Risbecker gör sin första stämma som VD för Svolder och han gör det inte på samma sätt som förra VD men han gör det riktigt bra och det märks att han läst in sig på portföljbolagen och han gör verkligen VD-genomgången till sin egen. Lite högre tempo och lite mindre personligt kanske men samtidigt en aning mer formellt och återigen en aning mer ”corporate”. Det är tydligt att aktieägarna och aktieägarvärde är viktiga parametrar för Tomas.

Vi får se lite grafer över de bolag som levererat bäst och sämst under verksamhetsåret och det visar sig att Ependion (fd Beijer Electronics) och Troax gått bäst medan New Wave är största innehavet. Till och med över de 15% som normalt är maximalt vad Svolder vill ha. Frågan tas då upp på styrelsenivå och VD får förklara varför han anser att det ska få vara kvar i portföljen till sitt värde och om styrelsen håller med behålls bolaget. Sämst har Garo och Elanders gått.

Tomas går även igenom en hel del makrofaktorer och förklarar hur Svolder ser på framtiden samt vilka bolag Svolder kan tänkas investera i. Reglerna de investerar efter gör att ca 180 st bolag är möjliga. Av dessa är endast 50 st intressanta efter att Svolder granskat deras finanser mm. I portföljen finns idag 19 bolag. Vi får också en ny medarbetare presenterad för oss. Ludvig heter han och vi passar på att hälsa honom välkommen till Svolderfamiljen.

 

Efter VD:s anförande blir det dags för revisorn och den "nya" revisorn håller sin punkt föredömligt kort och koncis. Hon väljs också om till nästa år. Trots att vi saknar den gamla revisorn gör den nya sin presentation bra och professionell. Under revisorns genomgång ringer det i telefonen hos en av stämmodeltagarna och tanten lyckas inte stänga av ljudet. Efter en lång stund slutar telefonen i alla fall att ringa men efter några sekunder ringer det igen. Stämman skrattar.

När vi går igenom deltagarförteckningen inser vi att vi skulle vara 8:e största ägare på stämman om vi representerat samtliga våra aktier.

 

Frågestund

När formalian är klar blir det frågestund och Aktiespararna har skickat sin vanliga representant Maria De Geer och i år är hon lite mindre förtjust i att höra sin egen röst verkar det men det är ändå minst en fråga som återkommer sedan senast. Den handlar om Svolders jämförelseindex och den har varit uppe förut och styrelsen svarar samma som senast. Nämligen att de tycker jämförelseindexet är dåligt men att det inte finns något bättre. Det nöjer sig inte Maria med utan hon undrar om inte Svolder då ska ändra sin verksamhet så att de istället passar bättre med indexet. Då fäller  VD Tomas Risbecker ett underbart citat ”Jag tycker inte vi ska anpassa oss efter något som är dåligt”. Ridå. 

Det dyker också upp en fråga kring hur Svolder ser på successionen i sina portföljbolag och då särskilt det största bolaget; New Wave. VD ger ett mycket lugnande svar när han berättar att han besökt New Wave och han känner sig lugn med att veta att det finns gott om ”kronprinsar” som kan axla Torstens mantel.

 

Justeringsmannen stannar i år hela stämman

Förra året lämnade Spiltans representant på stämman lokalen innan stämman var slut vilket blev lite olyckligt och det fick väljas en ny person som skulle justera protokollet. I år väljs samma person men i år lyckas han stanna hela stämman. Bra jobbat! 

 

Styrelsen

Valberedningen föreslår omval på hela styrelsen och stämman röstar för förslaget. Styrelsen i Svolder består av:

Fredrik Carlsson, STYRELSENS ORDFÖRANDE

Johan Lundberg, STYRELSELEDAMOT

Anna-Maria Lundström Törnblom, STYRELSELEDAMOT

Clas-Göran Lyrhem, STYRELSELEDAMOT

Magnus Malm, STYRELSELEDAMOT

Lisa Åbom, STYRELSELEDAMOT

Två av styrelseledamöterna är inte närvarande under stämman vilket vi anser är en aning oroande. Visst kan man ha förhinder någon gång men att två av sex ledamöter har förhinder samma dag. Dessutom på bolagets viktigaste dag känns som sagt en aning oroande. Vi får hoppas att de är mer engagerade och dedikerade under verksamhetsåret.

 

Bonusprogram

Svolder har ett bonusprogram för de anställda och när vi granskar det inser vi återigen varför vi verkligen älskar det här bolaget. Man har ett incitamentprogram som är kopplat till hur bra Svolders substansvärde utvecklas under rullande treårsperioder. Här är kvartalskapitalismen frånvarande. Bonusarna som kan delas ut är vidare maximerade till en årslön och alla bonusar måste användas till att köpa aktier i Svolder som sedan skall behållas ett visst antal år. Efter årets utveckling lär det tyvärr inte bli någon bonus i år.

 

Utdelning

Stämman beslutar om utdelning på 1 kr per aktie vilket motsvarar en utdelningshöjning med 11% från föregående år. Svolders utdelningspolicy är att de delar ut utdelningen som de erhåller från portföljbolagen efter att bolagets kostnader betalats. I år har Svolder bytt VD vilket medfört extra kostnader för två VD:ar under en tid vilket medfört dyrare personalkostnad och därmed dyrare ”förvaltningsavgift”. Den har varit hela 0,74% i år.

 

Återköp

Stämman ger styrelsen rätt att genomför återköp av aktier om de gör bedömningen att det är bra för bolaget. Det här är ett sätt att kunna agera vid stor rabatt samt ett sätt att hålla borta rabatten och vi gillar hur bolaget jobbar med detta. Denna fråga ifrågaställs en aning men den röstas ändå igenom.

 

Nyemission

Bolaget ges möjlighet att emittera nya aktier vilket är en intressant lösning i tider då aktien handlas med stor premie. Detta är något som aldrig hittills andvänts men bolaget vill ha möjligheten om det dyker upp ett läge. Ytterligare ett verktyg i verktygslådan som ordförande Fredrik säger.

 

Sova-index

Det blev inget rekord på den här fronten i år för det dröjde hela 16 minuter innan vi noterade den första personen som somnar. Person nummer två somnar efter 24 minuter. 

 

Ny VD

Som vi noterat ovan gör nya VD Tomas Risbecker ett riktigt bra intryck och vi känner oss trygga med att ha Svolder som största innehav i portföljen.

 

Förtäring

Vid ankomst till stämman finns kaffe och små muffins.  Små som sagt men förhållandevis goda. Efter stämman bjuds det på wraps som faktiskt är riktigt goda. Till det serveras ett enklare bubbel. Det är ändå 30 årsjubileum. Förtäringen är inte särskilt påkostad men det finns för första gången ett glutenfritt alternativ vilket vi uppskattar. Goda wraps är det också. 

 

Läs mer om Svolder

 

Svolder Bolagsstämma 2022

Svolder bolagsstämma 2021

Svolder bolagsstämma 2019

Svolder bolagsstämma 2018

Svolder bolagsstämma 2016

 

*bild tagen innan fotoförbud beslutades

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.