10 Oct, 2023

Varför måste vänstern bo i centrala Stockholm?

Uppdaterad:
11 Oct, 2023

Svar till den vänsterextrema bloggaren Annie Croona.

Idag läste jag en insändare (trodde inte såna fanns längre men tydligen förekommer de) från en tjej som heter Annie Croona. Till vardags verkar hon skriva på en vänsterblogg vid namn ETC. Idag gav i alla fall GP henne möjlighet att komma till tals i deras tidning. Annie anser att det är tur att de som köpt en bostadsrätt tjänat hundratusentals kronor utan att göra något för det. Det är definitivt inte hårt arbete i alla fall. Och det har hon faktiskt  rätt i. Det är inte hårt arbete att köpa en lägenhet. Inte fysiskt i alla fall.

Det anses också att de som faktiskt tagit en risk och investerat i en lägenhet eller fastighet utan det är istället så att denna investeringen har de fått genom  “andras lidande”. Det är oklart hur andra personers lidande gjort att de som köpt en bostadsätt på något sätt bidragit till att någon annan faktiskt lider eller fått “dödsstöten” som Annie också kallar det. Alarmistiskt tycker ni kanske, ja men absolut!

Stockholm som måttstock 

Vidare i texten anser Annie att det kostar 2 miljoner att köpa en lägenhet i de större städerna och det kräver 300.000 kr i kontantinsats plus att de flesta unga har inte de pengarna och de har inte heller lön nog för att få lån. 

Men behöver man verkligen bo i Stockholm? Duger inte tex Södertälje för Annie? Där finns just nu en etta till salu där högsta budet är 610.000 kr. För det krävs knappt 100.000 kr i kontantinsats och det sparar man ju ganska lätt om man bor hemma och jobbar. Sen behöver man en inkomst på ca 115.000 kr per år för att få lån av banken. Och det är ju en högst medioker lön tycker jag.  

Kanske tycker Annie att det inte är fint nog med Södertälje. Då kanske vi kan ta Huddinge istället. Är det fint nog tro? Där skulle samma siffror istället vara 1.350.000 kr och då krävs 200.000 kr i kontantinsats. Visst, det är lite mer än knappa 100.000 kr men för den som bor hemma (och det är dem Annie riktar sig till) så är det långt ifrån omöjligt. Då krävs det också en årslön på 255.000 kr och även det är enkelt att uppnå för den som jobbar på lite.

“Staten måste få fart på byggandet”

Jag lever med hyreslägenheter och bostadsbyggande varje dag och jag vågar lova att jag träffat betydligt fler hyresgäster än Annir gjort. Dessutom vågar jag lova att jag har gjort mer för att  hjälpa folk att hitta sin både första och övriga lägenheter än vad Annie gjort och jag kan lova att det sista vi behöver är statlig inblandning. Vi som lever och jobbar med det här vill ha en marknad fri från politiker som kladdar och styr. Då kommer vi bygga de bostader som efterfrågas och vi kommer våga satsa om vi ha tydliga och långsiktiga spelregler.

Om staten själv ska bygga så kan vi fråga vems pengar de ska använda? Kan de kanske ta Annies pensionspengar och förvalta dem med negativ (minus) avkastning på 5 % per år. Då tror jag vi kommer se en ny text på Annies blogg eller på GP om ett antal år där Annie grinar över att hennes pension “fått dödsstöten” för att någon tagit hennes pengar och lagt på dåliga investeringar.

Andrahandsuthyrning 

Här är Annie något på spåren och hon klagar på att det är dyrt att hyra i andra hand och om hon bara läst bloggen Aktiepappa så skulle hon vetat att vi redan levererat en lösning som hade lst flera av de problem hon tar upp i sin text. Men på ett sätt som kunderna och fastighetsägarna själva vill ha det på. Detta är snarast ett tecken på det jag skrev ovan om att staten ska avreglera istället för reglera och sluta lägga sig i.

Dela gärna till Annie!

Ja känner inte Annie så om någon ser henne eller känner henne, dela gärna min text med henne!

 

Läs mer om hyreslägenheter

Halvera kön till bostadsrätter

Varför bygger inte facket billiga hyresrätter?

2049 kommer det inte finnas några hyresrätter kvar

 

 

 

 

 

Hyresrätter
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.