24 Oct, 2021

A Tale of Two Cities – The Swedish Version

”It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness…” (Dickens, A Tale of Two Cities)

Ibland undrar jag om jag lever i ett annat land, eller om jag har en förvrängd uppfattning om den verklighet jag dels upplever mig se, höra och visats i, dels den jag får läsa mig till. Natten till fredagen den 22/10 skedde ännu en dödskjutning och denna gång inte i ett ”särskilt utsatt område”, utan i Hammarby Sjöstad. Kristersson uttalade sig och beklagade, såklart…, det hemska och sade att ”vanligt folk” nu är drabbade. Genast fick han mothugg från V och S, som anser att han med uttalandet ser alla som bor i förorter som ”annat folk”. Ja, det gäller ju att alltid hitta något att angripa på, men här blir det bara löjligt. Vad som är tragikomiskt i sammanhanget är att när S och V använder sig av ”vanligt folk”, som i meningar såsom ”vanligt folk har inte mer än 100 000 kr” e.d. så är det absolut inte som att de nedvärderar alla oss som har just mer än denna summa. Är jag, du och alla andra som sparat, investerat och tagit ansvar för vår ekonomiska situation att betrakta som ”annat folk”? Kanske till och med oönskade? Sådana som ska… hmm, straffas?

Många var det son jublade när Ulla Andersson kommunicerade sin avgång som ekonomisk talesperson för Vänsterpartiet, men knappt hann dessa jubel att fylla salarna innan partiets ledare, Nooshi Dagostar, proklamerade att Sveriges skattesystem är dysfunktionellt. Här har hon helt rätt, för det är nämligen just det. Emellertid är hennes fokus på att det är för låga skatter eller att vi ej har kvar skatter såsom arvs- och förmögenhetsskatt. Observera att fokus är på att öka statens intäkter, inte att istället fokusera på utgifterna.

Varje gång utspel likt dessa kommer slås jag av hur låga frukter som våra politiker låter de dödliga få plocka. Ser, hör och tänker inte människan längre än näsan räcker? Vi har idag kommuner som lägger 900 000 kr på en kommunalpoet som ska… ja, sprida karisma och kulturell stämning. 900 000 kr hade kunnat lägga på något annat, mer viktigt. Jag tänker lärare, sjukvård, poliser, brandmän och andra samhällsviktiga funktioner. Självklart är kultur viktigt och bra, men i valet mellan överlevnad – för det är vad det just nu handlar om i Sverige – och en dikt upplever jag att det inte ens är något val.

På tal om kultur tycker jag Alexander Bard har en poäng, då han intervjuas av Aron Flam i ett avsnitt som är ett par veckor gammalt. Staten ska enbart fokusera på vård, omsorg, rättsväsende och skola. Allt annat, såsom just kultur (läs: SVT) ska inte en stat beröra sig med. På frågan om han vill bli kulturminister svarar han först ”nej!”, men ändrar sig sedan: ”Absolut, som den som leder nedmonteringen av denna statliga sektion”.

Ofta undrar jag om alla de som kräver högre skatter har sett hur våra folkvalda politiker fullkomligt slösar med allas våra pengar? Har de besökt Slöseriombudsmannen? Har de sett hur Sveriges polis-, lärar-, sjuk- och brandkår går på knäna? Missade de mötet? Missade de att läsa valfri blaska det senaste decenniet? Min tro är att det finns mycket dökött i hela den statliga verksamheten. Administratörer som har administratörer som i sin tur har en samma. Därtill ska sekreteraren ha en sekreterare, för att inte glömma Elefantkyrkogården. Hur många arbetar för staten på en tjänst och med ett uppdrag som egentligen inte borde vara statligt, eller kommunalt?

Jag är inte avig till att betala mycket skatt. Jag är inte avig till att den höjs. Dock är jag det när jag ser att den slösas bort. Jag kan gå med på ett avtal, där staten säger att ”Hej Cristofer. Hoppas allt är bra. Vi kommer nu att banta ned staten och enbart fokusera på de mest samhällsbärande funktionerna. På detta sätt kommer vi att spara enorma summor. Syftet är att Sverige ska bli som i ’fornstor dagar’, där alla har rättigheter och snabbt får vård, omsorg samt högkvalitativ skola och rättsväsende. Du ska kunna gå på Sveriges gator utan att behöva se dig över axeln och du ska kunna sätta din dotter och son på vilken skola som helst och de kommer att få samma möjligheter och förutsättningar. Lärarna kommer ej ha överfulla klasser och ha så fulla scheman att de knappt hinner besöka toaletten. Blir du sjuk kommer du max behöva vänta tre minuter, inte tre månader på adekvat vård. Skulle det dock visa sig att det kommer att kosta lite mer kommer vi blid nödgade att höja skatten. Emellertid kommer vi såklart att noggrant och transparent redovisa vart varje krona går. Skulle detta fungera för dig?”

Mitt svar: JA! Men till dess. Gör om. Gör rätt och snälla, släng ideologipolitiken dit pepparn växer. Se vad som håller på att hända och laga för att det ej förvärras. Ja, kära politiker, ni kommer ej vinna många ”likes” på dagen, men i det långa loppet kommer ni att ha vunnit anseende och respekt. Dock är det ju inte därför som ni har era folkvalda tjänster, utan för att styra Sverige i rätt riktning, dvs. den motsatta ni just nu har. Sluta vara likt valfri Instagramkändis/influenser som jagar likes och ryggdunkningar.

”It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness…”

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.