9 Jun, 2023

Avanza – en sminkad gris?

Uppdaterad:
9 Jun, 2023

Du känner säkert igen uttrycket om att sminka en gris, med vilket menas att avsändaren försöker att få något föga tilltalande att framstå som dess antonym, det vill säga tilltalande. Jag bedömer uttrycket just nu vara passande och högst adekvat för Avanza och dess dysfunktionella hemsida tillika app. 

Jag har varit kund på Avanza sedan 2014 och har för det mesta enbart gott att säga om dem. Absolut har jag full förståelse för att det ibland kan bli tekniska komplikationer, eller andra, tillfälliga brister. Det är precis som på mitt (och säkert ditt) jobb, i min (och säkert din) vardag med mera – shit happens. Emellertid finns det, ja – tro det eller ej, olika grader av skit och den som just nu tycks finnas på Avanza är den absolut sämsta och värsta. 

Jag är ingen daytrader. Inte heller är jag en swingtrader (sådant är vad frankofiler, inga nämnda…, ägnar sig åt). Således ”drabbades” jag inte av det avbrott som var gällande under en stor del av måndagens, den 5 juni, förmiddag, eller under denna fredags nämnda. Emellertid är och finns det många som är just daytraders och/eller swingtraders och dessa har blivit lidande, rejält. De är kunder som via sin handel göder Avanza med pengar, pengar som sedan filtreras till vinster och som sedan, bland annat, delas ut till aktieägarna. Färre kunder betyder lägre vinster. Lägre vinster betyder mindre medel för förvaltande och förädlande av hemsida/produktutbud, men också utdelningar, eventuella återköp med mera. En positiv spiral kan med ens bli en negativ sådan. 

Avanza har länge slagit på den Stora Trumman och inte sällan titulerat sig som småspararnas favorit och visst finns ett korn sanning i detta; ty de har vunnit flera utmärkelser samt är en eftertraktad arbetsgivare. Dock är vi flera som de senaste åren sett och känt att det mer tycks vara fokus på ”smink” än på den underliggande produkten. Jag är inte insatt eller duktig i in-, back-, side-, frontlog och allt vad det heter, men jag upplever av egen erfarenhet att Nordnet just nu efter sina år som onoterat ligger före. Jag är inte avig till snygga, visuella diagram och andra ”coola” funktioner, men helt ärligt; de är värda exakt noll om huvudprodukten/tjänsterna ej fungerar.

AVA
Tillfälligt(!)?

Jag har varit delägare i Creades i flera år. Min position är relativt stor, men såklart extremt mycket mindre än Hagströmer och övrigas. Oavsett storlek är jag de facto en delägare och som sådan hoppas, önskar och ”kräver” (skrivet med all ödmjukhet och insikt att jag är blott en krill bland de stora fiskarna) jag nu att Creades VD, John Hedberg, knackar på hos Avanzas VD, Rikard Josefson, och ber om ett samtal. När de först avverkat alla trevligheter och berömt sig själva för hur de varje månad månadssparar med mera hoppas jag att det blir fokus på det viktiga; det essentiella för Avanza och dess kunder. 

I Avanzas senaste kvartalsrapport framkommer att kostnaderna, bland annat för löner, ökar. Nämnda är dock inte de enda förklaringarna, utan högst sannolikt går mycket dollares till fortsatta investeringar i hemsida/app/produkter. Frågan som jag och, tror jag, många ställer sig; hur mycket går till smink och hur mycket går till det som faktiskt, på riktigt, spelar en signifikant roll för kunderna – de som Avanza finns där för och som är essentiella för Avanzas egen existens? 

”Rörelsekostnaderna ökade med 16 procent till 289 MSEK, främst som en följd av högre personalkostnader och högre övriga kostnader. Kostnaderna för helåret 2023 bedöms uppgå till maximalt 1 160 MSEK, vilket tidigare kommunicerats” (ur Avanzas kvartalsrapport för perioden 1 januari till och med 31 mars 2023)

Ju mer smink som smetas ut, desto mer ökar rädslan för att det är en gris som försöker döljas. Jag hoppas inte det, men givet de återkommande komplikationer som den senaste tiden har inträffat kan jag inte låta bli att undra. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.