Brev till mig själv
Det är augusti, den 5:e för att vara exakt. Utomhus råder sommarvärme med en högt stående sol som ackompanjeras med en lätt vind om cirka 2 sekundmeter. I högtalarna hörs Marie Fredrikssons stämmor i Den bästa dagen.
Världens börser mer eller mindre rasar. Natten till idag rasade Tokyobörsen med lite mer än 11 %, vilket var den värsta dagen sedan 1987. Oron består av flera faktorer, som fallet ofta är; ty sällan är det enkom en sak. Dels är det oroligheter i Mellanöstern, dels visar data från USA att produktionen går svagare samt att det skapas färre jobb än prognostiserat. Addera därtill ett ökat narrativ om att FED och även andra centralbanker hamnat efter kurvan och att såväl inflation som arbetsmarknad är svagare än vad de presenterade siffrorna ger sken av. Allt detta medan kriget i Ukraina fortsätter och Kina fortsätter agera likt klassens tuffing som blivit påkommen att kasta papperslappar på en klasskamrat; ”Vadå? Det var inte jag. Jag sitter ju här och arbetar, precis som herr magister sagt.”
Jag har förhållit mig lugn och har ökat i ett par bolag, ETF:er samt fonder. Jag har ingen magisk spåkula och vet inte om och hur länge de senaste dagarnas nedgång kommer att fortsätta. Historiken talar för att det kommer fortsätta ned, för dels trycker nervösa och oerfarna småsparare ned börsen genom att sälja sina aktier, dels trycks marknaden även ned av alla fondförvaltare, som nödgas sälja då nyss nämnda småsparare mer eller mindre kissar på sig och trycker ned ”säljknappen” likt deras liv hängde på det. Lägger till vi till att mer eller mindre varje dagstidning, främst de ekonomiinriktade sådana, öser ur sig artiklar likt ”riskerna är höga”, ”Jätteras på Wall Street”, ”FED måste sänka räntan med 0,75 punkter snaras”, ”Risk för börskrasch” med mera är mixturen komplett. Med beröm godkänd till och med.
Jag gör mitt yttersta för att läsa och inta ett perspektiv av en forskare som studerar ett visst ämne, eller ett visst fält. Vad skrivs? Hur är språket och narrativet? Hur tycks övriga agera på det sagda och skrivna? Och så vidare.
Utöver det anstränger jag mig för att ta ett steg tillbaka och intaga ett metakognitivt förhållningssätt. Var befinner jag mig i livet? Hur ser min personliga ekonomi ut? Kan jag vara fortsatt nettosparare under ytterligare en lång tid? Är jag beroende av portföljspengarna idag eller nästa vecka, månad eller 2025?
Svaren är:
Jag är långsiktig med en horisont om minst +5 år. Jag är trygg med de bolag som jag äger. Jag har ett jobb och därmed en möjlighet till att fortsätta mitt kontinuerliga månadssparande.
Jag är långt ifrån den smartaste i rummet. Därtill vet jag att delar av ett liv som investerare är hänförligt en inte så liten gnutta tur och således passande tillfälligheter. Har du jobb, är intresserad av börsen och ämnar vara en långsiktig investerare? Då skall börsnedgångar ses som tacksamma tillfällen – tur!
Jag skriver detta brev till mig själv för att påminna mig om vad syftet och målet med mitt sparande och investerande är. Trygghet. Jag är beredd att betala ett inte så litet pris för att uppnå denna. Sveda och värk i form av volatilitet tar jag alla dagar i veckan givet att jag förmår ta mig från punkt A till punkt Ö.
Jag skriver detta brev för att påminna mig om att bra bolag fortsätter vara bra bolag, för de förmår att anpassa sig till en ständigt föränderlig omvärld. Absolut tar de stryk, framför allt kortsiktigt, för ett hangarfartyg vänder inte sig självt på en sekund, men med tiden har det gjort den nödvändiga manövern
Jag skriver detta för att påminna mig om att det är fullt normalt med nedgångar. Warren Buffett köpte sin första aktie i mars 1942. Hade du där och då köpt andelar i en S&P 500-indexfond hade du på ett ungefär haft drygt 11 % i årlig avkastning fram till idag. Under dessa 82 år har inte så lite hänt. Kalla kriget, oljekrisen, 1987, fastighetsbubblan, IT-bubblan, Asiaten, finanskrisen, Eurokrisen, Brexit, Corona och nu senast Rysslands invasion av Ukraina. Om det är annorlunda denna gång och att skiten har träffat den största av möjligaste fläktar, ja då spelar det föga roll om vem som hade mest pengar, för det kommer att handla om vapen, ammunition, konserver samt vatten.
I ovan är jag inte naiv, för när jag skriver ”börsen går förr eller senare ”’alltid’ upp” gäller det index och de bra samt starka bolagen. Volvo, Atlas Copco, Astra Zeneca, Investor, Industrivärden, Latour et cetera. Det betyder alltså att ”Peckas korvmoj AB i Sveg” inte nödvändigtvis tillhör de bra, starka och över tid vinnande bolagen.
Jag skriver detta för att påminna mig om att jag idag var stark och investerade i de bolag, ETF:er samt fonder jag bedömer vara kvar, större, starkare och så vidare om +5 år. Resan dit är och kommer vara skakig, men som jag tidigare har skrivit (och citerat Warren Buffett) är ”pris vad du betalar, värde vad du får” samt ”volatilitet är ett av de två pris (det andra är pengar) du får betala för långsiktig, positiv avkastning”. Börsen kan och kommer nog högst sannolikt fortsätta sin resa söderut, men jag kommer stå kvar; stå fast! När nästa månadslön anländer kommer jag göra som jag har gjort de senaste +10 åren – investera. Detta kommer jag repetera gång, på gång… på gång. Kanske är jag naiv? Kanske, men jag anammar Morgan Housel så passande uttrycker; ”Spara som en pessimist, investera som en optimist”.
Vad är min styrka? Jag är, som sagt, inte den smartaste i rummet, men jag har en styrka – skrivet med alla största ödmjukhet - som många andra saknar: tålamod samt uthållig- och ihärdighet. Jag behöver inte vara den smartaste, utan kan jag bara se till att förhålla mig så rationell som möjligt och ha kontroll över hur jag förhåller mig till mina känslor. Du behöver inte vara den mest begåvade så länge du investerar i indexfonder, bolag som gång på gång har bevisat sitt existensberättigande, breda ETF:er med mera. Detta samt förmågan att ha tålamod samt vara ihärdig.
”Det här ska bli den bästa dagen i ditt liv”, sjunger Fredriksson. Kanske är det i alla fall en av de bästa? Tiden får här vara både domare och jury, men givet alla den historik som finns talar mer för än emot att hon får rätt.
Lugn! Ihärdighet! Konsekvens i sparande och investerade! Träng bort bruset och ha makt över hur du förhåller dig till dina känslor. Det är inte så lite som erfordras, men det bästa är att det inte krävs någon examen från Handelshögskolan, MIT eller Harvard för att lyckas leva upp till förmågorna, eller hur?
"Success in investing doesn't correlate with IQ ... what you need is the temperament to control the urges that get other people into trouble in investing." (Warren Buffett)