10 Sep, 2020

Catapult Sports - en nisch väl värd en investering?

Catapult Group International Limited är ett australiensiskt företag som erbjuder bärbar elitspårnings- och mätningsteknologi inom till sportatleter. Företaget är engagerat i den pågående utvecklingen och försäljningen av lösningar för bärbar spårning tillika analys av data för elitidrottare. Genom hårt arbete och bevisad expertis har de lyckats att bredda sig inom olika sporter, så det är inte bara cricket och rugby.

Bolaget erbjuder ClearSky, ett lokalt positioneringssystem som kombinerar rörelse, men även en mer ”mikrorörelse”, i syfte att ge såväl utövare som coach all möjlig data för att utveckla atleten. Alla som har hållit på med elitidrott vet att det oftast handlar om detaljen på detaljen och medan andra pratar sekunder talas det här om mikrosekunder. Via Catapults produkter kan denna utveckling från att vara nummer två till att bli nummer ett göras än mer möjlig (eller att fortsätta vara den främsta bland likar). På denna länk finns en workshop om hur denna programvara fungerar.

Dess OptimEye S5 är en övervakningsutrustning för idrottsmannen i elitesporten. OptimEye har både ett GPS och Global Navigation Satellite System- (GLONASS) antenn, vilket gör att enheten kan komma åt båda signalerna för att öka noggrannheten och minska bortfall (jmfr. en sorts triangulering). På denna länk går det att se hur programvaran används inom rugby.

Slutligen har de Inertial Movement Analysis (IMA), som är en algoritm som tar bort de inneboende felen hos tröghetssensorer och hur detta ser ut finns att beskåda på denna länk.

Bolaget är fortfarande att betrakta som en tonåring med sina 14 år och som börsnoterat är det fortfarande rena rama barnet, då de sattes på börsen under januari anno 2015. Sedan dess har det varit såväl upp- som nedgångar och bolaget var i ett mycket bra momentum fram till covid-19 bröt ut och det faller sig nog naturligt att bolagets aktie skulle falla genom källargolvet iom. att näst intill all sport i hela världen kom att ställas in.  

Med ovan i åtanke är det extremt imponerande att de under juli 2020 kom att kommunicera att de har uppnått ett positivt kassaflöde ett år tidigare än vad de hade prognostiserat (bild nedan). I länkade rapport uttalar sig bolagets CEO, Will Lopes;

“I am pleased to deliver positive free cash flow a year earlier than expected, demonstrating Catapult’s operating leverage that our SaaS model enables. These results demonstrate that we can control costs and investment to generate cash, and the potential this gives the Company as we grow. As I stated when presenting our 1H20 results, we will continue to invest in customer solutions with a lens that maximises long-term free cash flow. I am also pleased that many of our clients have returned to play and we assisted them with a number of innovations, including in-home training and contact tracing solutions. While we expect the sales impact of Covid-19 to continue for some time, our pipeline remains strong for FY21. The experience level of our executive team coupled with the dedication of our staff, has positioned us to effectively navigate this period, delivering solutions and support to our customers. Six months into the role of CEO I am more excited than ever about our opportunity to deliver strong growth and cement our position as a global leader in the sports technology industry.”

Åtta dagar senare, den 28 juli, kommunicerade bolaget att de nu har över 2000 aktiva användare av deras produkter och ett lag som tillhör de nyfrälsta är det brittiska fotbollslaget Newcastle, vars ale inte skall föraktas. Utöver detta har de även tecknat avtal med de 130 största/främst collegelagen inom amerikansk fotboll.

Teknologi som hjälp kommer enbart att öka oavsett vilken sektor vi observerar. IoT är här för att stanna och detta tack vare 5G som just nu håller på att rullas ut. I och med att sport är en bransch där pengar tycks växa likt vore de löv på träd, är ägarna till dessa beredda att satsa mycket på att vinna och med det få en avkastning. Således är det snarare en fråga om när än om allt fler klubbar börjar att använda Catapult Sports programvaror. Precis som många ”svenssons” idag har en Apple Watch, vilken mäter allt från puls till EKG, kommer produkterna från det australiensiska bolaget att bli än mer efterfrågade tillika väsentliga.

Vad är det som säger att Apple inte kommer ge sig in på marknaden och vilka andra konkurrenter finns det? Beträffande förstnämnda finns absolut en ”risk” (utifrån en aktieägare i Catapult Sports perspektiv), men nämnda har just nu fokus på att bli den främsta bland likar som ”hälsobolag” i den mån att kunna ge ”Svenssons” viktiga fakta såsom just ovan nämnda puls, EKG et cetera. Att dels slå sig in och även vinna den marknaden kräver fokus och pengar, varav det sistnämnda i och för sig inte är ett problem för Tim Cooks bolag. Dock är min uppfattning att bolaget är duktiga att aldrig gapa efter för mycket (jmfr. IBM och hur de historiskt har agerat och var de står idag…).

Ytterligare en konkurrent är ChyronHego, men detta bolag är inte lika nischade som Catapult Sports, då ”… ChyronHego's graphics offerings include hosted services for graphics creation and order management, on-air graphics systems, channel branding, weather graphics, graphics asset management, clip servers, social media and second screen applications, touchscreen graphics, telestation, virtual graphics, and player tracking.”

När bolagets balansräkning studeras framkommer att det är ett mycket sunt bolag. Då det (ännu) inte finns på Börsdata har jag valt att använda mig av Marketscreener och nedan bilder är från denna tjänst.

Jag är ännu inte klar med min inläsning av bolaget och skall fortsätta studera mer om ledning och insynspersoner samt gräva djupare i hur användare upplever produkterna och tjänsterna, men jag lockas av nischen, för även om den kan upplevas som ”meh” har den ett värde för många och är du bäst inom en nisch skiter jag fullständigt i om det är sophantering eller plocka bomull-i-byxfickorservice som bolaget ägnar sig åt.  

Vad tror du om detta bolag? Man skall aldrig gå över ån efter vatten om det inte behövs, men jag hittar inget nischat gräs på hemmaplan som är så grönt likt det som Catapult Sports levererar.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.