1 Sep, 2020

Creades - ytterligare tankar

I söndags skrev jag ett inlägg om mitt innehav i Creades och jag kom att få en del kommentarer via såväl Twitter som på bloggen, men även via meddelanden/mail. En majoritet säger ”sälj/hyvla” och jag finner anledningarna till detta adekvata. Men… det finns alltid ett ”men”, eller hur? ”Jag tyckte X, men…”.

Min strategi är att premiera (växande) utdelningar och således består en majoritet av portföljen innehav av bolag som delar ut. Jag ser också investmentbolagen som inte bara utdelare och utdelningshöjare, utan att jag här får en bra totalavkastning, vilket inte nödvändigtvis behöver vara fallet i diverse andra (utdelande) bolag, såsom Lazard och GlaxoSmithKline.

Min ambition är att, inom en tidshorisont om 10 år, kunna leva gott på utdelningar. Jag tror inte att jag kommer att sluta jobba, men jag vill ha en stabil, pålitlig och ”stor” fallskärm från min portfölj i form av utdelningar som uppdelat per månad ger en ”normal” nettolön. Sedan är det tacksamt att se kurstillväxt, för visst kommer jag att, ju äldre jag blir, börja nalla. Emellertid är det en mycket lång, lång tid kvar till detta.

Idag är jag 34 år, arbetar fulltid och har även mina bokprojekt. Jag får in en stabil lön varje månad och har full översyn tillika kontroll på såväl in- som utkomster. Jag är således sinte beroende av min portfölj och givet de fakta som ligger på bordet ser jag inte att ett sådnt beroende finns inom de närmsta åren, om ens tjugo sådana.

Jag skulle kunna sälja för att fördela vinsten i andra utdelande bolag och på det sättet öka den totala utdelningen, men det betyder också att jag måste placera dem i rätt och bra bolag. Det betyder också att jag tappar den vikt jag vill ha i investmentbolag – min portföljs kärna. Jag ser att Investor handlas till cirka 16 % substansrabatt och att Industrivärdens ligger kring 9,5 %.  Gällande Öresund handlas de till en, för att vara Öresund, låg premie kring 2–3 %. Jag äger även Svolder, som just nu handlas kring 1–2 % i substansrabatt.

Jag kan absolut tänka mig att öka i samtliga av ovan, men just nu är det bara Öresund som jag, givet nuvarande kurser, kan tänka mig att öka i, vilket jag gjorde i fredags, den 28/8. Investor och Industrivärden har jag mycket kapital investerat i och ser hellre att jag kan få dem till än något högre rabatt, vilket även gäller Svolder. Förstå mig rätt, för de är på inga sätt dåliga bolag och inte heller är de ”absolut inte köpvärda nu”, men i och med redan investerat kapital vill jag ha dem ännu billigare.

Gällande investmentbolag utanför Svea Rikes gränser äger jag GBL, Wendel samt Prosus och dessa kan jag absolut tänka mig att vikta upp mig i, men det var ej längesedan jag ökade samt vill jag inte få för lite vikt mot SEK. På bevakningslistan finns även Sofina SA, som förvisso just nu handlas till en rabatt, men även här finner jag det något dyrt för min smak.

Att det finns en möjlighet att sälja vinsten i Creades och investera i andra tillgångar och sedan få en högre alternativavkastning ser jag, men jag tror att jag även kommer ha en snarlik totalavkastning om +10-15 år genom att ligga kvar (och fortsätta inkassera utdelningar). Därtill krävs det att jag lyckas med detta, vilket inte ”bara händer sådär”. 

Faktorer och argument för att sälja:

  1. Övervärderad och har en premie kring 70 %
  2. Hög substans i Avanza/högt beroende av Avanza

Faktorer och argument att behålla

  1. Starkt ägande via Hagströmer, som dessutom har en historik att spela sina kort rätt
  2. Förutom för anno 2012 har bolaget ökat sitt substansvärde med det tvåsiffriga
  3. Spännande bolag som har framtiden framför sig. Här finns skalbarhet, vilket tydligt visar sig i huvudinnehavet, Avanza.
  4. En fin kupong, som för mig ger en YoC på 5 % och som övertid tenderar att höjas
  5. Den aktiva förvaltningen i bolagets KF, där just nu Midsona, Addnode och Stillfront finns.

Beträffande överavkastningen framkommer nedan

År

Creades substansvärde, i %

SIXRX, i %
(Sedan jan. 2020 jmfr sig Creades med OMXSGI. Från 2020 i nedan tabell används just OMXSGI)

Index, i %

2012

5

16

-11

2013

38

28

10

2014

17

16

1

2015

20

10

10

2016

12

10

2

2017

10

9

1

2018

14

-4

18

2019

30

35

-5

2020 (Q2)

22

-4

26

Snitt

20,8

3,9

6,9

 

Jag har varit observant att leta efter argument och faktorer som talar emot att jag skall vara fortsatt investerad. Således har jag ansträngt mig av att inte drabbas av konfirmationsbias. Emellertid har jag även läst de som är mer positiva till att behålla, men hoppas att jag har klarat av att hålla mig så objektiv som möjligt i mina tankar och värderingar. Att bolaget växer och inte bara är en sorts "bubbla" finns inga som helst fog för att hävda, vilket nedan nyckeltal frän Börsdata visar.

Känn dig gärna fri att säga DIN åsikt om mitt agerande, som tills vidare är att inte röra innehavet.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.