20 Jul, 2021

Den högsta av utdelningar kommer till den högsta av kostnader + MER Börspsykologi

Alla av oss som verkar på börsen; som investerar, har ett mål. Ett syfte. Kanske ett konkret, kanske ett mer abstrakt. För vissa är det den där Teslan, medan det för andra är en bostad. Emellertid är nog det främsta målet tid. Vissa siktar på FIRE, medan andra, likt jag själv, mer vill skapa sig en tillvaro där valmöjligheten alltid finns att göra precis vad man vill och när man vill och då samtidigt kunna leva (mer än överleva) riktigt väl och gott. Med det sagt all respekt för de som går all in för FIRE och all respekt för de som lyckas. Alla är vi unika och som jag ovan skriver har alla just sina mål, ambitioner med mera. Att döma är inte rätt väg att gå, utan istället skall förståelse, respekt samt sympati för varandra gälla.

Enligt mig är tid den största av utdelningar. Jag, och många andra, har redan skrivit spaltmeter om detta; hur pengar enbart är ett medel för något annat – något större. Detta ”större” är tid. Med pengar kan du köpa dig tid, vilket är den valuta som är finit. Oavsett hur mycket vi tränar, undviker alkohol och nikotin. Oavsett hur många yogapass och privata lektioner med otaliga PT:s vi har kommer vi förr eller senare möta något. Kanske ett intet. Kanske början på något nytt. Kanske.

Visst kan vi förlänga vår tid, men faktum kvarstår – den är finit. Således måste vi ta hand om denna valuta och se till att skapa bästa möjliga av den. Lite ”odla vår trädgård” á Candide. Att då sträva efter en sorts frihet att kunna åtnjuta sin finita valuta är för mig inte något konstigt. Mer ”rationellt och logiskt” är alla som inte agerar för detta de mer irrationella.

Nåväl. Back to basics. Om tid är den största av utdelningar, som vi är beredda att jobba mot, måste också den största kostnaden tas med, för ingen deg utan kneg; pain no gain et cetera. Den största av kostnader – cost of admission - är den psykologiska och emotionella. Vi vet att börsen som helhet och i det långa loppet alltid är i en stigande trend. Emellertid kommer alltid perioder då den inte gör det. Dessa kan vara i allt från ett par dagar till två-tre år. Under dessa perioder blir det mer psykologiskt utmanande och man måste vara säker på och i sig själv samt på sin strategi.

Ponera att du har en stabil lön som du månadsvis sparar från. Du är också på det klara med att alla pengar på börsen är ”förlorade” sådana tills den dagen du gör en exit. Fram till dess kommer din kostnad vara just den emotionella och psykologiska – att klara av att härda ut när blodet flyter. Det är den spelregel vi alla delar, oavsett om du är en daytrader eller en mer långsiktig investerare.

Kan du dels acceptera, dels förhålla dig till denna kostnad kommer sannolikheten att du kommer ut levande och mer rik än när du startade vara mycket, mycket hög. Ergo investera i dig själv. Läs böcker om det mänskliga psyket och tillåt dig att verkligen lära känna dig själv. Det är en jobbig process, för när du verkligen börjar syna sömmarna och utmana dina tidigare förgivandetagen kommer du känna ett motstånd, ty hjärnan vill ej ödsla energi på att skapa en ny grund. Du kommer vilja lägga av, en s.k. ”walk over”. I korta perspektivet kommer det vara och kännas skönt, men i det långa är detta förfarande inget annat än skadligt, för du står kvar på exakt samma plats som tidigare. Dömd att göra och begå samma misstag som tidigare.

Du har ett val och en möjlighet!

 

Om MER Börspsykologi (recensioner, utlåtanden etc.).
Just nu är jag extremt glad och... ja, tagen. Idag fick jag ett meddelande från mitt förlag om att de kommer skicka MER Börspsykologi för sitt andra tryck denna vecka. Boken släpptes kring den 25/3 2021 och har således snart sålt slut på sin första upplaga. Till alla er som köpt, läst och inte minst spridit om den - tack. Ett "tack" känns så lätt, så... litet relativt den insats som ni alla har gjort för mig och mina böcker. Ni har en lika stor del i detta som mitt stackars tangentbord. Och min nötta espressokopp.

På tal om roliga nyheter finns ytterligare en att berätta, men... ja, den som väntar på något gott...

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.