10 Sep, 2021

Det handlar om dig!

Vi står oss själva närmast är ju ett uttryck som är lika självklart som att Socialdemokraterna tar varje tillfälle att skylla på de borgerligas tidigare styre (detta trots att just Socialdemokraterna suttit på makten mest av alla partier sedan tidigt 1900-tal…). Uttrycket till trots är det (nog?) ofta vi kommer på oss själva att tappa fokus från vårt mål, våra ambitioner, vår egen livs- och ekonomiska situation. För att inte nämna hur vårt sociala liv ser ut.

Vi ser och läser om vad alla andra gör och då vi ständigt bombas med nya ”data” (Lisa gör si, Hans så och Greta gör något annat. Allt detta med Nicklas gör Y och Hedvig berättar om Z et cetera). Vi blir fast i ett brus bestående av så mycket ”oviktiga” ting att vi lurar oss att tro att allt detta har en viktig och essentiell påverkan i och på våra liv, medan fallet mer ofta än sällan är det motsatta.

Brus finns i alla former. Vi kan prata om nyhetsbrus, känslobrus med mera och visst kan det vara bra att vi har definitioner och begrepp på dem, likväl ändrar det inte faktum att det de alla har gemensamt är att de är just det, brus.

På finanstwitter, finansfacebook och alla andra ”finans”-sociala kanaler kan detta brus störa oss från att hålla fokus på vår väg. På våra mål. Det är lätt hänt att man har en bra strategi och plan, men i ett svagt ögonblick tillåter man stundens hetta, som är beroende av tillfälliga känslor och tankar, vinna över system 2 – den del av hjärnan som är mer reflekterande, långsiktig och kalkylerande. Förvisso går många av dessa ”tillfälligheter” att justera, men ibland vill det sig illa. Riktigt illa.

Visst är det bra att exponera sig mot andra duktiga investerare och dra lärdom av dem. Det är ju just så som vi kan utvecklas och därmed utveckla vår egen strategi. Dock ska justeringar inte göras för ofta och för tätt. För att kunna värdera strategi X krävs tid och ger du dig själv aldrig denna kommer du aldrig veta vad som gjort gott och vad som gjort ont. Istället kommer du stå villrådig, utlämnad till att alltid ta rygg på alla och envar som du bedömer har mer än en pommes frites på tallriken.

För att undvika att drabbas av bruset och den delen av hjärnan (system 1) som vill haka på det tåg som alla andra redan tycks sitta på ska du börja att skriva. Skriv ned om

  1. Din livssituation (jobb, ekonomi, familj, nöjen et cetera)
  2. Vad är ditt mål och ambition med dina investeringar?
  3. Vad är din placeringshorisont?
  4. Hur mycket vikt mot aktier, fonder och andra tillgångsslag vill du ha? Vad passar just dig?
  5. Alla har vi svaga punkter. Vissa är mindre duktiga på att räkna, medan andra är mer utsatta för mentala fallgropar. Identifiera vad dina svaga sidor är och lägg fokus, energi och tid på att utveckla dessa så att de istället för att vara svagheter blir styrkor.
  6. Följ upp med jämna mellanrum, vilket kan vara allt från en gång i veckan till en gång i månaden. Hur går det för dig, dina investeringar et cetera. För du dagbok över detta kommer du snabbt kunna se var att fördela mest fokus och energi. Hitta ditt 80/20, dvs. Paretoprincipen.

Förlåt min franska, men SKIT i alla andra. Dina vänner finns där och de slutar INTE vara dina vänner bara för att du väljer att avstå en investering i Gamestop eller Zordix. Och gör de det är de nog inte dina vänner… Det handlar om dig. Dina pengar. Ditt liv. Din familj. Där ska fokus vara. Glöm inte det mitt i allt detta ständiga brus.

Vi står oss själva närmast och varför då också inte ta hand om sig? Det handlar om dig!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.