15 Sep, 2021

Du är såväl din bästa elev som bästa lärare

Kanske har du läst Talebs bok Antifragile: Things that gain order from disorder? Kanske har du stött på begreppet, men aldrig mer än så? Kanske har du aldrig ens hört talas om det? Och hur detta fenomen existerar på såväl börsen som i våra vardagliga liv?

När vi tränar bryter vi ned våra muskler. En sannerligen destruktiv process om det inte vore för att vi därefter ser till att vila samt äta bra och passande föda. Genom detta låter vi musklerna byggas upp, starkare än tidigare. På pappret låter det som en härlig och smärtfri process, men alla som har tränat vet att milen i spåret en kall höstkväll eller spinningpasset en tidig onsdagsmorgon sällan är en ”alldeles, alldeles underbar upplevelse”. Det ska erkännas att jag själv älskar just känslan av att ta ut mig, känna blodsmaken i munnen och hur kroppen knappt orkar bära sin egen tyngd. Dock är det jag och många andra delar inte denna känsla.

Ett träningspass kan, rent ut sagt (and pardon my french), vara förjävligt. Tråkigt, hemskt, utmanande och allt annat än just ”underbart”. Det känns, såväl psykiskt som fysiskt, och många frågar sig om det är värt det, egentligen. Svaret är ”ja”, men det är inte lätt att övertyga sig om det när det känns som mest. När blodsmaken fyller gommen. När svetten forsar likt Niagarafallen. När musklerna smärtar som vore de den spanska inkvisitionens skruvstäd. 

Att börsen går ned är normalt. Läs det gärna igen – det är N.O.R.M.A.L.T. Snittet för det breda index, som alla inklusive jag själv ständigt tjatar om, är ca +7 % per år. Vissa år är det + 79 %, andra -56 %. Snittet av alla positiva och negativa börsår är dock just 7 %. Att klara av att härda ut nedgångar, att vara motståndskraftig men även samtidigt öppen för att förändra, adaptera och utvecklas är den kostnad som vi alla måste betala - antifragilitet. På engelska benämns detta oftast som ”cost of admission” och ska vi översätta till svenska landar vi kring en sorts ”inträdesavgift”, vilket inte blir fullt ut korrekt korrekt. Kostnaden är mer av en sorts aas-model. Låt oss kalla det ”FoDaaS”, vilket står för Feelings of Discomfort as a Service. Inte så lockande, eller hur?

” Där… där fick du ingredienserna till den hemliga såsen.”

Ja, idag och just nu känns det förjävligt att betala den dagliga avgiften, för vi får ju bara skitserier och skitfilmer för den. Om du dock äger stabila och finansiellt starka bolag som verkar inom en växande sektor är sannolikheten stor att du om 1 månad, 6 månader, 12 månader, 18, 24, 36 och så vidare kommer känna att detta träningspass (som kommer att följas av flera, vissa lättare, andra mycket mer utmanande) var värt det. Gånger två. Ja, kanske till och med gånger tre.

Det handlar, som så ofta, om psykologi och rätt mindset. Om mentala modeller och förhållningssätt. Om att aldrig investera med pengar som du ej har råd att vara utan i minst 5 år. Det handlar om att känna sig själv, sina styrkor och svagheter. Du är såväl din egen bästa lärare som bästa elev. Genom att investera i dig själv – verkligen våga erkänna dina (tillfälliga) ”brister” och tillkortakommanden, men även styrkor, kan du utvecklas. Växa. Bli starkare. Precis som dina muskler växer om du följer ett tränings-, kost- och viloschema. Ihärdighet. Fokus. Motivation och ett dynamiskt mindset. Där… där fick du ingredienserna till den hemliga såsen.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.