8 Oct, 2021

Fokus på målet. Fokus på dig. Fokus på planen

Brus. Ständigt detta brus från såväl medier som diverse profiler på lika många diverse sociala plattformar. Ömsom vill vi läsa och ”hänga med”, ömsom upplever vi det jobbigt och påfrestande. Vi vill, men vill inte. Således skapas en kognitiv dissonans och oftast faller vi också i den enkla och minst hållbara lösning av nämnda, nämligen att följa devisen ”bara idag”, ”idag är ett undantag pga. X”.

Vi bör och ska läsa nyheter och även vad andra tycker och tänker, men vi ska aldrig känna ett tvång. Att hitta en balans är essentiellt och den är inte svårare att finna tillika skapa sig än att göra verkstad av snacket, dvs. sätta sig ned och skissa på planen – ”mellan den/dessa tider ska/får jag visats på Twitter” och så vidare. Addera portföljsöversikt och andra nyhetskanaler så kommer du snart ha skapat dig en bra grund för att skapa dig en mer lugnare och mer kontrollerad tillvaro. Jag vet att denna process är lättare sagt än gjort, men som jag ofta återkommer till – vad är alternativet?

Brus stör oss också i våra redan existerade planer. Är det inte räntan hit, är det politiken dit. Däremellan kommer allt från hur profil X säger Y och profil Z säger M. Som om det inte vore nog får vi läsa om X, N, Ä och hela d***a alfabetets innehav (som vi, såklart, lockas av då just ”framstående och tillsynes duktiga” profiler/investerare äger dem). Brus. Brus, brus och ännu mer brus som skänker dimma över vår karta; hindrar vår syn.

Satt vi inte ned för längesedan och skissade på planen? Satt vi inte och skapade oss vår egen, personliga strategi och filosofi utifrån våra egna, unika förutsättningar? Självklart skrev vi en fotnot om att vi alltid ska följa upp och revidera om så behövdes, men varje kaffekvart 24/7 365? Nej!

Börsen ger. Börsen tar. Emellertid behöver vi aldrig, där och då, acceptera varken gåvan eller tagandet. Vi har förmånen och därmed makten att välja när vi tackar och bockar, eller vänligt avböjer med ett härligt ”up yours” á la valfri engelskt fotbollsfan. Samma gäller med våra innehav – vi blir ständigt ”erbjudna” nya case. Spännande. Exotiska. Tilltalande. Dock tenderar vi här inte se det mesta som brus och att vi i detta tappar fokus från våra befintliga innehav och vår plan, vår strategi.

Hjärnan lurar oss ständigt till beslutssituationer vi annars inte ens skulle kunna föreställa oss, men helt plötsligt befinner vi oss i en situation som kräver agerande vi allt annat är villiga att göra. Hur kunde det bli som så? Istället för att skylla ifrån dig, eller skylla på ”otur” (host host), identifiera var du gick bet och hur du kan lära dig själv att undvika begå samma misstag igen. Det tar tid (usch) och energi (ännu mer usch), men tro mig – avkastningen kommer vara värd insatsen femtioelva gånger om.

Utnyttja denna helg till att tillåta dig sitta ned, avstängd från allt brus, och se över hur väl du exekverar enligt din plan. Befinner du dig på avvägar? Är riktningen lite… hmm, sné? Gör något åt det! Kom ihåg att det är din, unika och högst individuella plan och din portfölj ska utgå från din ekonomi och livssituation. Risknivån ska inte vara högre än vad du vet dig klara av. Detta oavsett om ”alla andra” applicerar något annat. Du är INTE ”alla andra”. Du är du. Du har din portfölj och alla andra har sina et cetera.

Fokus på planen och målet. Fokus på process, men även utfall. Fokus på dig, för det handlar till syvende och sist just om dig. Det är ditt liv och, för att gå emot James Bond, lever du bara en gång, och inte två. Varför då leva ett liv där du väljer obehag? Där du väljer stress och press? Där du väljer sömnproblem?

Investera i dig själv. Investera i att lära dig om det psykologiska som ständigt styr oss.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.