3 Dec, 2021

Julfilmer och krig

Okej, jag ber om ursäkt för den något inbjudande samt clickbaitvänliga rubriken, men faktum är att den är ”sann”. Alla har vi, på ett eller ett annat sätt, en relation till julen i allmänhet, men julfilmer i synnerhet. Med allt från ”Dö för i helvete, tomtejävel” till ”Merry Christmas, ya filthy animal” har vi upplevt roliga och eskapistiska stunder. Att det är en sorts ”big business” har ja ofta tänkt, men att det skulle vara ett sorts krig har aldrig fallit mig i tanken. Således blev jag förvånad när Business Wars släppte sin senaste säsongs första avsnitt. Då bara ett avsnitt är släppt kan och vill jag inte uttala mig om kvaliteten på innehållet, men jag tror att det kommer vara en tacksam och inte allt så ansträngande lyssning.

Julfilmer och adventskalendrar är ofta omtalat. Vilken/vilka är bäst och vilka är sämst? Som så ofta är vi färgade av vår egen barndom samt våra eventuella barns dito. Med andra ord lite åt miljö och kultur. Det är fascinerande hur låsta vi kan bli med att snabbt och tveklöst hävda att Sunes Jul, eller Mysteriet på Greveholm är den bästa adventskalendern. Bara för att vi, födda i mitten på 1980-talet, växte upp med dessa har vi starka och känslosamma kopplingar till dumburken och de dagligen släppte avsnitten. Ofta låter vi minnena, hur vi satt med föräldrarna, öppnade luckan medan vi kanske åt en pepparkaka och drack varm mjölk, gå före den mer objektiva bedömningen. Lycka. Trygghet. Frid. Omdömeslöst.

Att se på och diskutera julkalendrar och filmer ur ett mer objektivt perspektiv är desto svårare, precis som det ofta är när vi analyserar och värderar aktier. Ty ofta kan vi bli känslomässiga och starkt påverkade av våra emotionella hjärnsignaler. Vi gifter oss med en aktie, eller är beredda att förlåta den (obs: inte bolaget, utan aktien – huga!) och så vidare. Endowment effect, kognitiv dissonans… här finns många mentala fallgropar.

Nåväl… jag tycker du ska ge Business Wars senaste säsong en chans och kanske kan den bringa julstämning? Och när vi ändå är inne på ämnet – vilken är den bästa julfilmen samt julkalendern? Är du en av de som hävdar att Die Hard 1 är en sådan? Hos mig vinner Ensam Hemma 1 som film och Mysteriet på Greveholm som julkalender. Runner ups blir Tomten är far till alla barnen och Sunes jul.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.