8 Feb, 2023

Lyft blicken!

Uppdaterad:
18 Feb, 2023

Det är lite hektiska tider nu. Inte bara för att det är rapportider, utan även då jag har det mest intensiva arbetet med manus nu inför trycket. Det handlar ej om att det inte är klart, utan det är nu det skall lusläsas femtioelva gånger; det är nu det ska formges; det är nu det ska diskuteras huruvida en illustration ska vara här, eller där; det är nu förlaget undrar om jag kan förklara X på ett annat sätt, eller om det är okej för dem att ta bort stycke/mening Y. 

Emellertid ska detta inlägg inte handla om manusarbete, utan om hur vi tenderar att gång på gång låta oss luras att fokusera på det mer kort- än långsiktiga. Inte så sällan tar vi ut det värsta, eller bästa, på förhand och missar således vikten av tid och organisk tillväxt samt utveckling. Exemplen kan göras många: Microsoft har nu visat hur de kommer att integrera ChatGPT i sin sökmotor Bing och många spår nu en revolution IDAG. Självklart sker en utveckling idag, då vi här mer eller mindre går från 0 till 50 på kort tid (dock inte 100). Emellertid kommer det ta tid för den nya tjänsten att utvecklas; förfinas och så vidare. Höj blicken och försök föreställa dig (svårt/omöjligt) hur det kommer vara om +3 år.

Omställningen från brun och svart till grön energiproduktion tillika konsumtion var trenden och megatrenden framför andra för cirka 1–2 år sedan och än idag är temat bland de högst omtalade. ”Alla” investerade och förväntade sig här att omställningen skulle ske på en, max två, dagar – det vill säga ett sorts ”från 0 till 100”. Nu har det skett en bra, positiv och fortsatt växande transformation, men ännu kvarstår M.Y.C.K.E.T. Omställningen kommer att fortsätta att ske under flera, fler år till och dess sanna effekt hos bolagen, men också i realekonomin, kommer inte i sin helhet kunna beskådas förrän om ett par, tre, fyra… ja, till och med +5 år.

De som är långsiktiga i sina investeringar måste gång på gång påminna sig om Amars uttryck tillika slutsats: ”We tend to overestimate the effect of a technology in the short run”. Att reflektera kring samt ständigt bära detta uttalande inom sig när man sitter med sin portfölj, strategi med mera är essentiellt för att inte låta sig bli för uppspelt när något nytt från bolagen kommuniceras, eller när vissa siffror inte fullt ut uppnår dina/analytikers prognoser. Bolag växer över tid, likt en nyfödd går från ett par decimeter i längd till att över flera, flera år växa till att bli +1 en meter. 

Ta ett steg tillbaka. Zooma ut. Låt det ta tid och ha överseende med vissa mindre avvikelser från bolagen. Så länge det långsiktiga caset är levande måste man ha överseende och förståelse för ett eller ett par kvartal där det inte är ”perfekt” 

Så krystat, likväl passande: Rom byggdes inte på en dag och troligtvis hände det under hennes uppbyggnad att en sten lades fel och fick läggas om, eller att det under en viss tid gick saktare att lägga väx X, eller bygga klar byggnad Y. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.