13 Jun, 2020

Man slutar aldrig att förundras

”Man slutar aldrig att förundras”. Hur många gånger har du inte hört det? Inflationsvärdet på det uttrycket skulle nog få de flesta centralbanker att sälja såväl sin Tesla modell S som sin njure… Nåväl – några få, bland många, saker som just nu får mig att förundras.

PK-samhället

Jag tror att det är få som inte nåddes av nyheten om BBC och hur de har valt att ta bort avsnittet om ”The Germans”, dvs. det avsnitt där John Cleese spatserar likt vore han lilla Adolf med den trimmade mustaschen. Varför? Det har plöstligt blivit rasistiskt och är det något som kostymklädda, relativt medelålders samt rädda-att-förlora-jobbet-för-att-de-inte-är-PK-kontorsråttor är det just att inte göra den breda massan (läs: pöbeln) upprörd. För tänk vad hemskt det är att inte ha samma åsikter och ställningstagande likt alla andra.

Pippi Långstrumps pappa var aldrig negerkung. Omslaget till Tintin i Kongo måste göras om. John Cleese som driver med tyskar. Tio små negerpojkar. Robert E Lees staty i Charlottesville … Detta är bara ett några få av många händelser där det blivit svettigt hos PK-kontorsråttorna.

Är det rätt? Om detta finns såväl saker som talar för som emot och jag tänker inte säga vem som har rätt och fel, men jag tänker berätta mitt ställningstagande. Allt av ovan är skapelser av och från en svunnen tid. Genom sin blotta existens berättar de om denna och just deras existens hjälper oss och alla unga tillika kommande unga generationer att lära sig.

Jag kommer ihåg året 1998. Inte bara för att det var fotbolls-VM, utan för att jag då fick skriften Om detta må ni berätta. Jag kommer ihåg hur jag satt med min mor och tittade på bilderna. Jag kommer inte ihåg alla känslor, men jag kommer ihåg att jag då, just då, verkligen, verkligen, lärde mig om förintelselägren och den hemska nazismen.

Alla som har läst Orwells 1984 (om du ej har läst den – läs) vet hur tragikomiskt det är när Sanningsministeriet ena dagen skriver om hur hemska och avskyvärda Oceanriket är för att redan den andra, då det råder fred och allians, vända 180 grader. Snart komme ringen ihåg hur det var innan A blev B och således ökar risken för att A återupprepas.

Hur ska vi hjälpa mänskligheten att komma ihåg? Genom att se statyn av Robert E Lee, en mycket duktig strateg och härförare, kommer vi att bli påminda om den hemska slavhandeln och dess historia. Genom att se, besöka och få sig berättat om Auschwitz; genom att sitta ned mitt sitt barn, barnbarn e.d. och läsa om Pippis pappa – negerkungen – och då berätta om varför man inte ska säga så och varför man förr sade så; att få se hur de färgade ”slavar” var underställda Tintin… om detta inte återberättas gång på gång på gång kommer vi till slut att glömma det och DET om något ökar risken för att det blir en ny våg av denna hemska historia.

Genom att ta bort, sopa under mattan, gömma i garderoben et cetera löser kanske något i det korta perspektivet, men jag vågar ta gift på att i det långa dito kommer leda till än mer hemskheter. Människans historia är långt ifrån perfekt och för att göra framtiden än mer sådan och mer vacker måste vi ständigt påminna oss om vad vi historiskt har gjort för fel.  

Avanza och utlåning av svenska aktier på en KF.

Avanza har nu tagit samma steg som Nordnet och inför möjlighet för kunderna att låna ut sina svenska aktier, som de har i en KF, för blankning. Om det är bra, eller mindre bra, är jag inte rätt person att uttala mig om. Det som jag däremot vill göra min röst hörd kring är att man som kund aktivt måste säga ”nej”, istället för vice versa.

Ännu mer förundrad och häpen är jag över deras anledning till detta (se bild). Jag tycker att det är bra om alla köper min bok, för då ökar möjligheten att de/du lär sig mer om psykets roll relativt aktieinvesteringar. Således kommer alla som läser denna text att få ett mail där det står kort om min bok och för att inte finna den i sin egen brevlåda inom 3-5 arbetsdagar måste du aktiv kryssa i ”nej”. Detta för att JAG tycker att det är bra. Jag ställer mig således över dig. Jag anser att du inte har tillräckligt med hästar i stallet för att själv förstå detta. Du ska vara tacksam! Eller hur?

Stefan Löven och coronakommissionen

Stefan Löven vill tillsätta en coronakommission och om detta tror jag det inte finns någon som inte anser det viktigt. Dock skall dennas resultat presenteras först efter 2022 års val. Efter. Inte innan. Måste jag fortsätta?

Som sagt; man slutar aldrig att förundras.

Nemo enim fere saltat sobrius, nisi forte insanit

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.