6 Oct, 2021

När kurser går ner

Många är vi som äger antingen bettingbolag eller spelbolag, eller för den delen båda av dessa. De senaste veckorna har dessa bolags aktiekurser slaktas och i många fall beror det främst på tidigare höga värderingar. I andra fall beror det på kommunicerade nyheter, vilket är gällande för b.la. Kindred, Evolution Gaming och Betsson och fallet i/med Nederländerna.

Som investerare är det lätt att fastna och stirra sig blind på den dagsaktuella aktiekursen och döma bolaget efter denna. Detta kan inte vara mer fel! Ett bolags verksamhet stämmer inte alltid överens med bolagets aktiekurs. Kortsiktigt styrs aktien och dess handel av andra faktorer, där den psykologiska är den mest vanliga och mest påverkande. Flockbeteende, aktivitetsbias och FOMO är bara ett fåtal axplock av många andra mentala fallgropar som påverkar.

Fokus ska vara på bolaget och dess verksamhet. Växer och ökar dessa? Fortsätter VPA, EK och omsättning att öka? Är skuldsituationen bra och acceptabel? Med mera. Om svaret är ”ja” finns inget fog att kisa på sig och göra i brallan, utan ägna tid och energi till annat, såsom att läsa på än mer om aktuella bolag.

Fakta är att långsiktigt är det ett bolags vinstutveckling som styr aktiekursen. Förr eller senare kommer aktiekursen att spegla bolagets och dess fundamenta. Vad som händer på ett par dagars, veckors eller till och med månaders sikt är i detta fall tämligen irrelevant. Detta förutsätter såklart att du dels är långsiktig, dels investerar kapital som du har råd att vara utan.

Kanske framstår jag som tjatig med många inlägg om de psykologiska aspekterna, men detta är för att de är så essentiella. Precis som jag skrev i min krönika i Börskollen kan du vara hur duktig analytiker, eller för den delen doktor, som helst, men klarar du ej av att se förbi ”kaoset” som kommer i ditt huvud under kraftiga kursgångar spelar dessa kunskaper föga roll. En doktor kan ha läst på världens finaste universitet och kan allt och inget om människans kropp. Vederbörande kan vara ”bäst” när det gäller just kunskaper, men om hen har ett psyke lika bristfälligt och svagt som januariöverenskommelsen kommer vederbörande att drabbas av panik när något operationsinstrument börjar blippa och visa rött. Hur går det då för patienten?

Läs om börspsykologi. Lär känna dig själv. Ta dig tiden till detta och belöningen kommer vara stor.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.