29 Sep, 2021

Panik & Överlevnad

Sättet att tänka och förhålla sig till börsen på kan exemplifieras på många olika sätt. Metaforerna och liknelserna liksom står som spön i backen… … Vissa är mer passande, andra inte fullt så passande. Jag ämnar här måla upp en bild som jag bedömer vara mer av det förstnämnda. Detta och mer samt mer utförligt finns såklart i mina böcker, Börspsykologi samt MER Börspsykologi.

Vad är pengar? Vad har du detta medel till? Beroende på vem du frågar kommer svaren vara olika. Dock kommer ingen svarande ifrån det faktum att pengar är medel att betala hyramat och skydd (sistnämnda kan vara allt ifrån ett hus som diverse andra skydd, såsom försäkringar etc.). Dessa tre faktorer är essentiella för människans överlevnad och har varit det sedan vi dansade runt på savannen för en sisådär 30 000 år sedan. Vi var då, precis som nu, beroende av mat/näring och tak över huvudet samt skydd. Detta har vi alltid varit och kommer nog alltid, på ett eller annat sätt, fortsätta att så vara.

Förr ”betalade” vi tillgång till skydd, mat och hyra genom att vara aktiva och bidraga i och till en stam, grupp eller ett litet sorts samhälle (dock sällan fler än 150 deltagare). Vi hjälpte till att jaga, vakta mot faror, bygga skydd och så vidare. Detta var avgiften för att få tillhöra flocken och därmed få hjälp med allt du ensam aldrig skulle klara av, nämligen att leta och jaga föda, bygga skydd och vakta/vaka samt fortplanta dig.

"Darrar du på handen är det ”tack och adjöss för fisken'”


Idag har vi samma behov och begär, men istället för att betala via aktivitet betalar vi med pengar (som förvisso kommer från en aktivitet, nämligen arbete/jobb. Låt oss dock lämna det för tillfället). Vad är det som system 1 skriker till dig när börsen rasar? Det ser hur dina pengar – medel för överlevnad – håller på att försvinna. Hur ska du kunna överleva utan pengar?! Paniken infinner sig och belästa vet att om man i dessa tillfällen låter system 1 styra och ställa kommer man vara bankrutt snabbare än en politiker vänder kappen efter vinden.

Ja, pengar är medel för överlevnad. Ska då dessa vara på börsen? Nej, framför allt inte om du vet med dig att du behöver dem inom 5–6 år. Om du vet att behovet av dem är +5 år ska du ta börsnedgångar med ro och lugn. Se dem som möjligheter att öka, om en sådan plan och önskan finns.

Det är viktigt att dela upp ekonomin i flera ”portföljer/mentala konton”. Ett konto för investeringar. Ett för en buffert som ska täcka allt från att bilen vägrar starta till att en ny blandare behövs till badrummet. Ett konto för resor och nöjen. Och så vidare. Har du en uppdelning likt denna kommer det underlätta och göra börsnedgångar mer ”lätta” att hantera.

Du ska sedan, såklart, också veta vad du äger. Vilka bolag är du delägare i och varför? Dessa tämligen enkla frågor tycks gå många förbi. Många investerar mer i aktien och lägger föga vikt vid bolaget, vad det gör och varför man vill vara en delägare.

Du ska även anstränga dig att utmana obehagskänslorna, ty detta är det enda sättet att bli av med dem (få makt över dem). Att agera likt en struts och stoppa huvudet i sanden och låtsats som att det inte regnar kommer inte hjälpa dig. Det kanske (falskt) ”skyddar” dig här och nu, men i långa loppet blir du svagare och svagare. Istället ska du utmana dig själv och sitta och studera hur börsen rör sig och hur alla skriver ut sin panik och frustration. Med detta förfarande skapar du möjlighet till antifragilitet, dvs. du nöter ned dina ”muskler” för att sedan låta dem växa och bli starkare, starkare och starkare. Precis som du gör på gymmet.

Det absolut bästa du kan göra är det som oraklet i Delfi har sagt sedan antiken – lär känna dig själv. Och hur gör man bäst det? Jo, genom att fokusera på hur du är som person och vad som triggar dig? Vad får dig att ”gå igång” och vad får dig lugn? Vilka mentala fallgropar ramlar du oftast i och varför? Hur kan du utveckla ett skydd mot dessa? Och så vidare och så vidare. Du kan vara hur duktig doktor eller matematiker som helst, men drabbas du av panik är det strunt samma att du kan kroppens organ utan och innan. Darrar du på handen är det ”adjöss och tack för fisken” för din patient. Det är skitsamma hur ingående du analyserat ett bolag och skapat dig en bra position, för får du hjärtattack när skiten träffar fläkten så… ja. Tack och adjö.

Låter det jobbigt? Säkert, men vad är alternativet? Att ligga kvar i soffan, beställa hem pizza och fortsätta begrava ena handen i chipsskålen? Lycka till att vinna ditt maraton då.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.