5 May, 2021

Pucken & The Great One

Jag tror vi är många som i helgen lyssnade till Buffetts och Mungers kloka ord under deras Q&A i samband med Berkshires senaste rapport. Tyvärr var det som så ofta är fallet att Buffett fick de flesta frågorna och att Munger mer blev den kloka, vid sidan sittande personen som talade när han ombads, eller när han hade något mycket träffsäkert att säga.

”Att tala är silver, att tiga är guld”. Förvisso inte i sann bokstavlig anda, likväl är detta något jag tror många skulle ha nytta av att fokusera på. Jag upplever mig själv dålig på att lyssna. På att verkligen, djupt, fokuserat och öppenhjärtligt lyssna. Detta är en egenskap och förmåga som kräver sin träning och lyckas man förädla denna har man mycket goda sannolikheter att utvecklas. Både som privatperson och som investerare. Om du inte lyssnar hör du inte vad som sägs och hör du inte vad som sägs kan du aldrig agera utifrån rätt underlag.

Ständigt lockas vi att avbryta, att flika in och mer ofta än sällan berätta om hur vi själva (”jaget”) har gjort, agerat eller tänkt. Jag, jag och jag. Ständigt detta jag och fokus på sig själv.

Nåväl – en utsvävning för mycket skadar aldrig(?), men åter till Buffet, Munger och ”pucken”. Under frågestunden fick de, som alltid, frågan om man givet dagens situation skulle investera i dem, eller i en bred S&P 500-fond. Båda svarade att de skulle välja Berkshire, men kunde ej ge några konkreta och adekvata argument för detta. Detta kan tes sig egendomligt, för om du själv tror på BRK måste du kunna argumentera för det?

Det senaste decenniet har Berkshires aktie underpresterat det breda, amerikanska indexet och således finns fog att hävda att de båda herrarna har tappat ”det”. Å andra sidan handlar det också om (tids)perspektiv, för zoomas det ut framkommer att BRK är en tydlig vinnare. Nedan text är saxad från en artikel på Motely Fool:

”To say that Berkshire has beaten the market over the years would be a massive understatement. The company has more than doubled the annualized return of the S&P 500 since Warren Buffett took the helm in 1964 and has produced a total return of more than 2,000,000% (that's not a typo) for investors since. Berkshire won't repeat this level of performance over the net 56 years. It can't -- it's just getting too big for gains like that to be sustainable. Even Warren Buffett told investors to temper their expectations going forward. However, Berkshire uses a time-tested business model that uses cash from its operating businesses to reinvest in timely opportunities, so it certainly has the potential for market-beating returns.”

Det finns således fog att hävda att Munger och Buffett historiskt har varit mycket duktiga på att se vart pucken är på väg, likt Wayne Gretzky. Det var just denna förmåga, att se vart pucken var på väg och innan alla andra gjorde det se till att befinna sig just där, som gjorde att han kom att bli ”the great one”.

Det kan mycket väl vara som så att Munger och Buffett har tappat denna förmåga, men att deras efterträdare - Greg Abel - har ärvt den. Detta vet bara tiden och som bekant måste denna få gå innan vi kan skönja en tendens till svar.

I och bakom bolag sitter levande människor. Av kött och blod. Duktiga lednings- och styrelsepersoner har just ovan nämnda förmåga. Genom att söka, identifiera och investera i dessa kommer du öka sannolikheten att skapa dig en bra, positiv avkastning. Även om det går att diskutera vissa sidor hos profiler som Zuckerberg, Bezos med flera går det inte att negligera – de är sin egen sektors Wayne Gretzky. De har ”puck-vision” och kan således alltid vara steget före övriga spelare, som är där pucken just nu befinner sig.

Att själv utgå från detta tänkande och angreppssätt, dvs. att utifrån adekvat underlag försöka skapa sig en bild om spelplanen, var pucken just nu är men framför allt vart den är på väg, är inte bara nyttigt, utan essentiellt. Om du fokuserar på detta är sannolikheten stor att även din tröja kommer hängas i taket, förevigad för nästkommande generationer.

Hur kan man skapa underla att veta vart pucken är på väg? Läs, diskutera, reflektera och skriv. Precis som Gretzky tränade mer än övriga och gjorde allt i sin makt att förverkliga sin dröm måste du göra detsamma när du sitter med din portfölj. Ditt liv. Din framtid. Dina beslut. Som Farbror Barbro sade; "Det finns inga henväar till det perfekta ljudet."

Är du av övertygelsen att pucken kommer landa i inflations och ränteuppgångszonen? Investera för det. Är du istället övertygad om att det mer kommer vara ett litet inflationsbrus i 2-3 månader, men att det därefter återgår till det "nya normala"? Investera för det.

 

OBS - Gällande Börspsykologi - så blir du en bättre investerare (dvs. den första boken) är den just nu slut i detta avlånga janteland. Tryckeriet har meddelat att nya exemplar kommer kirng den 13/5. Försvisso en "kul" sak att den är slut, men jag stör mig på det. Rejält. Således har Bokus gjort att du kan förboka och detta till ett billigare pris. Du kan även trycka "meddela mig" på adlibris, så ska du få ett mail när den finns i lager (dock tycks denna funktion inte alltid fungera). Slutlien kan du även maila direkt till förlaget, så bokar de en bok till dig.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.