25 Sep, 2020

Renovera nuvarande portfölj? Lösa reflektioner.

Ständigt ser, läser och hör vi hur profil X redogör för en modellportfölj, som densamma inte själv applicerar likväl ändå skapar. Lika ofta ser vi hur person Y ger råd om såhär skulle jag göra om jag började idag. Och ofta, om än kanske inte lika ofta, kan vi läsa inlägg såsom det Olle skrev om att utvecklas och vi har även sett samma från bloggkollegan Utdelningscyklisten. Jag tror att denna utvecklingsprocess är något som alla går igenom, oavsett om du från början var en renlärig utdelningsinvesterare, värdeinvesterare eller en mer tillväxtorienterad sådan. Lika ofta tror jag att alla, i alla fall någon gång, är/har alla av dessa strategier.

Min strategi är att fokus – huvuddelen av portföljen – är på utdelningsvänliga bolag, men jag har också mer och mer kommit att förstå vikten av att även få in de mer (snabb)växande bolagen, såsom Facebook, Prosus, ChemoMetec och StoneCo, men även det senaste tillskottet Sofina S.A. Innan jag ens kom in på utdelning var jag den som mer jagade värde och här lärde jag mig mycket via den numera nedlagda tidskriften Värdepappret.

Min portfölj består idag av dryga 50 bolag och det säger sig självt att det är omöjligt att hålla bra och full översyn på samtliga. Detta speciellt om du även har ett arbete som du dagligen går till. Emellertid har jag vissa bolag som jag inte bedömer kräver så mycket översyn, såsom Investor, Latour, Svolder, Sampo et cetera, vilket absolut skall problematiseras. Likväl kvarstår faktum.

Lösa tankar har börjat växa och dessa säger följande: Sälj av många av dina bolag, behåll vissa och bygg en portfölj likt nedan, där du ömsom får den mer ”snabba” och ”kraftiga” tillväxten, dels utdelningarna därjämte ”stabilitet”. Samtliga utom Xact Högutdelande, Vanguard FTSE All-World High DIV Yield därtill Invesco S&P 500 High Div Low VOl UCIT finns just nu i portföljen.

Investor (tillväxt + utdelning)

Latour (tillväxt + utdelning)

Svolder (tillväxt + utdelning)

Öresund (tillväxt + utdelning)

Creades (tillväxt + utdelning)

Industrivärden (tillväxt? + utdelning)

Wendel (tillväxt + utdelning)

GBL (tillväxt + utdelning)

Sofina S.A. (tillväxt)

Apax Global (tillväxt + utdelning)

Castellum (tillväxt + utdelning)

Bank of Nova Scotia (tillväxt? + utdelning)

Omega Healthcare Investors (marginell tillväxt + hög utdelning)

National Health Investors (marginell tillväxt + hög utdelning)

Brookfield Renewables (lite tillväxt + hög utdelning)

Softronic (marginell tillväxt + hög utdelning)

SJR (marginell tillväxt + hög utdelning)

UPM (marginell tillväxt + hög utdelning)

Sampo (marginell tillväxt + hög utdelning)

Tellus (marginell tillväxt + hög utdelning)

Altria Group Inc. (marginell tillväxt + hög utdelning)

ChemoMetec (tillväxt)

StoneCo (tillväxt)

Prosus (tillväxt)

Xact Högutdelande (marginell tillväxt + utdelning)

Vanguard FTSE All-World High DIV Yield (marginell tillväxt + hög utdelning)

Invesco S&P 500 High Div Low VOl UCIT (marginell tillväxt + utdelning)

 

Förvisso fortfarande många bolag men jag upplever att investmentbolag inte behöver lika mycket översyn som andra. Jag kan med detta också öka mer, och med fokusera, i de tillväxtbolag som jag äger, såsom ChemoMetec, StoneCo och Prosus. Det blir något mer ”passivt”, men jag behåller en stark spridning mot såväl branscher som geografier och valutor. Jag vet att jag kan ta in Spiltans Aktiefond Investmentbolag istället för mina svenska investmentbolag, men jag vill själv kunna bestämma var, hur och när att fördela de utdelningar som kommer.

Nedan är ett exempel/förslag på hur denna portfölj i sin helhet skulle kunna se ut.

För att sätta samman en portfölj är det många frågor som måste besvaras och den allra viktigaste torde vara: Vad är syftet med min portfölj?

Mitt syfte är att skapa mig en ekonomisk trygghet. Jag siktar inte på att nå FIRE igår, utan mer att skapa mig den tryggheten att jag kan vara och verka utan att behöva ”oroa mig”. Skulle tvättmaskinen gå sönder dagen innan jag skall på en charter så är det ”lugnt”. Vill jag ta tjänstledig för att åka på en backpacker-resa så är det ”lugnt”.

Troligtvis kommer jag nå en portfölj som kommer att ge mig möjligheten att lämna yrkeslivet mycket tidigare än vid ca 65 års ålder och kanske kommer jag att göra det, men i dagsläget har jag inga planer på att sluta arbeta – det är helt enkelt för roligt, utvecklande och för givande.

Utdelningar är viktigt för jag vill ha dessa som mitt kassaflöde. Med vetskap om att det är äpplen och äpplne, ohc inte äpplen och päron, har jag hellre kassaflöde i form av utdelningar än att applicera fyraprocentsregeln. 

Status/situation i livet

Jag älskar att läsa om och på om bolag. Jag älskar att analysera och jag älskar att diskutera den värld som finns inom värdepapper. Emellertid ser och litar jag på den forskning som säger att om du ej har den tid som krävs är det mer bra än dåligt att fokusera på investmentbolag, fonder och ETF:er. Därtill finns min önskan att få en sådan ”passiv” förvaltning som möjligt.

Jag är en trygghetsnarkoman och ser ofta till att inte bara ha hängslen, utan även flytväst, hjälm, fallskärm, knä och armbågsskydd samt ett bälte. Detta har såväl sina för- som nackdelar, men dessa behöver inte diskuteras i detta inlägg.

 

Som sagt är ovan än så länge bara lösa tankar och det kan mycket väl bli som så att det inte blir verkstad av snacket. Här kommer min fråga till dig - vad är dina tankar/åsikter i frågan? 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.