19 Nov, 2021

Tid och fokus på bolaget

Ibland går tiden fort, ibland långsamt. I vissa fall säger kollegan ”herregud vad veckorna går”, i andra ”kan det inte bli jul snart…”. Som så många har konstaterat är tid ett relativt fenomen och således uppfattas och uppskattas det individuellt. Vad som är snabbt för dig kan vara långsamt för mig och vice versa. På börsen är det ofta vanligt att vi som investerare upplever en sorts tidspress och ett sorts tidsiver. Ofta vill vi ha avkastningen nu, gärna igår och allra senast innan börsens stängning ikväll.

Jag investerar på lång sikt och är medveten om att det tar tid för bolag att utvecklas. Precis som en 4-åring växer, såväl på längd som höjd, gör ett bolag och precis som att en 4-åring inte växer allt på en och samma dag gör bolag inte det heller, trots att vi så vill. Dock är fakta annan. Medan bolaget utvecklas kan aktiekursen agera likt en magsjuk jojo spetsad med Adderall, styrd av de dagliga handlarnas nycker. Ena dagen älskar Mr. Market aktien, andra är det kalla handen. Allt detta trots att inga nyheter från bolaget i fråga har rapporterats.

Om vi dagligen tittar på kursen kommer vi uppleva tiden som långsam och krävande. Detta förstärks av att vi investerade med viljan, tron och övertygelsen om att vår investering ska betala av sig, gärna idag, senast igår. Samma sak när vi var små (eller kanske än idag?) när vi väntade på julaftonen. Från det att vi vaknade och fram till tomten skulle komma var det ett evigt frågande om när tomten skulle komma (om vi inte hade lärt oss klockan) och hade vi lärt oss tyda urets visare kunde vi stirra oss blinda på dess sakta avancemang. Sekund för sekund. Sakta, sakta. Det var inget annat än ren och skär tortyr.

Att investera är en konstform och i denna finns delar som heter ”sittfläsk”, ”tålamod”, ”ihärdighet” samt ”avhållsamhet”. Detta är viktiga egenskaper och förmåga att skaffa sig samt att förädla. Investerar du i bolag (läs: inte aktier) investerar du troligtvis långsiktigt. Du fokuserar således på bolagets fundamentala utveckling och inget annat. Det är nyheter från bolaget och andra analyser om det som du ska fokusera på och vad kursen gör under tiden är totalt irrelevant.

Kursen är ett derivat på bolagets utveckling och ponera att inga nyheter från vare sig bolaget eller konkurrenter kommer mellan Q1 och Q2-rapporterna, men att kursen går ned 10 %. Har något fundamentalt ändrats sedan senaste rapporten? Nej – bara kursen, men den är således styrd av Mr. Markets dagliga nycker och inget annat. Alla kan vi noga känna igen oss av att vi ibland vaknar och mår bra/är positiva, medan vi andra vaknar och mår mindre bra/är mindre positiva. Då aktien är ett derivat av bolagets långsiktiga utveckling kommer dess kurs förr eller senare att motsvara den underliggande verksamhetens utveckling. Och som bekant tar utveckling tid – Rom byggdes inte på en dag.

Investera i bolag. Följ dessa – lär känna dem. Således vet du vad du äger och hur/när/varför agera när något inträffar. Du kommer också sova godare och lunare samt ha en mer stressfri och harmonisk vardag, där mobilen inte ständigt pockar på din uppmärksamhet.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.