10 Jul, 2020

Veganska bakverk i UK?

Det blåser olika vindar i världen en av de absolut starkaste nu, jämte covid-19, torde vara den som förmedlar ”hållbarhet” och ”miljö”. Som lärare ser jag hur antalet unga människor mer och mer blir och är vegetarianer samt veganer. Det är såklart inte bara unga som är och blir ”gröna”, men mitt fokus i detta inlägg är just de, för de är nästa (konsumerande) generation, som i sin tur kommer att påverka nästa et cetera.

Om du idag är vegan, röstar på Greta (och vill resa en staty till hennes ära), källsorterar och enbart åker kollektivt om du måste (självklart äger du ej något motordrivet fordon) har du minst 3 stjärnor på Nordnets Shareville… eller kanske inte just där, men någonstans i alla fall. Du har garanterat ett par ”likes” på Facebook. Eller Instagram.

Som vegan är det fler råvaror som man ej tillåter sig att äta än vice versa och exempel av förstnämnda är bland annat ägg. Denna råvara är mer eller mindre essentiell inom bakning och är du vegan och besöker ett café eller ett bageri är det snabbt 90 % av allt utbud på menyn som försvinner (iof. spelar detta föga roll, för som när du beställer pizza tar du alltid samma som alltid, eller hur?). Nåväl. Bakning, ägg samt veganism.

Förra våren blev jag tipsad av min goda vän Gustav om ett bolag verksamt i Storbritannien. Detta är ett av de snabbast växande inom sitt segment och dess namn är Cake Box Holdings, vars affärsidé är att skapa och sälja veganska bakverk. De har flera butiker, 133 för att vara exakt, över hela den regndränkta ön och förutom att de kör 100 % veganskt har de som ambition att kunna erbjuda skräddarsydda bakverk efter kundens önskemål. Handla i en fysisk butik kan förvisso anses som ”såååå 2010-tal”, men detta har såklart bolaget tänkt på och följaktligen har de en e-shop där man kan beställa.

Just individuella önskemål är inget nytt, men detta i kombination med veganska ingredienser är, i brist på bättre begrepp, i alla fall lite mer ”nischat”. Sedan 2008 har de nu uppnått totalt 133 franchisebutiker varav de totalt har 70 franchisetagare.

När jag läser runt om veganism i allmänhet och i UK i synnerhet finns i alla fall lite att finna. Nedan bild är från vegansociety.com och utöver denna finns mer fakta att här finna. Förutom att antalet vegetarianer och veganer (jag tror att många som idag är vegetarianer kommer att konvertera till veganer) i UK beräknas växa bor här ca 1,4 miljoner indier, vilka inte äter ägg. Var skall de kunna köpa sin bröllopstårta när någon i släkten ej hinner med att baka? Om du ej kan din historia är mitt förslag att du googlar, eller ännu hellre – läser en bok om historia i allmänhet, men den brittiska imperialismen i synnerhet, var Indien en del av det brittiska kungadömet mellan 1858-1947. Du har i alla fall hört talas om Mohandas Gandhi aka. ”Mahatma Gandhi”.

Ett bolag likt detta måste, såklart, ha tagit en rejäl käftsmäll av covid-19, eller hur? Visst har de drabbats, men inte så mycket som man kan tro. I alla fall fram till den 31/3 2020, men som bekant kom UK att drabbas mer hårt just i slutet av denna månad och det är först nu som ”Bojo” låter landet öppna och man har kunnat läsa hur pubbesökare lättat på sina plånböcker och gråtit ut sin glädje.

årsrapporten, som släpptes den 15 juni 2020 och som sträcker sig från 31/3 2019-31/3 2020), lyckades bolaget att öka vinsten med cirka 10 %, VPA med 4 % samt bruttovinsten med 13,5 %. Utöver detta har de även ökat kassan från £3,1 miljoner till £3,7 miljoner. Detta skall såklart lyftas fram, men allt är inte guld och gröna skogar då justerad VPA minskade med 1,3 % samt att EBITA sjönk med 3 %.

Det kan känns som ”enkelt”; en café- och butikskedja som säljer handgjorda bakverk efter beställning och där alla ingredienser är veganvänliga. Hur lätt är det inte att kopiera detta? Jag vet inte, men säkert finns här, ännu en gång i brist på bättre begrepp, en viss sorts ”moat”, för annars tror jag att vi hade sett någon av de större kedjorna, såsom Starbucks e.d. bli mer exponerade mod detta kundsegment.

Ledningen är erfaren och hittills har de visat att de har fler än en indian i kanoten. Vad som också är mycket positivt är att samtliga sitter på egna aktier och att de fortsätter att köpa (bild nedan).

Hur ser det ut rent nyckeltalsmässigt? Enligt Börsdata (R12 månader/3 år) framkommer nedan.

Beträffande utdelning, vilket jag mer ofta än sällan söker, var de i en god trend, men såklart ville covid-19 något annat. Dock, och detta är ett storts sådant, ställde de inte in denna, utan till skillnad från många svenska bolag sänkte de ”bara”. Förra året handlades de till ett snitt om ca 2,8 % i direktavkastning och då de har som ambition att öka utdelningen tror jag att om man tar in bolaget idag kommer man ha en ökande yield on cost de kommande åren. Betoning på tror.

 

Jag brukar alltid börja med att utgå från Warren Buffetts metod när neyckeltal ”snabbt” skall granskas och denna fokuserar på att Vinst per aktie (VPA), Eget kapital/Aktie (EK) samt Omsättning/Aktie skall vara i en stigande trend.

 

VPA

2016

2017

2018

2019

0,03

0,04

0,07

0,08

 

Eget kapital

2016

2017

2018

2019

0,01

0,06

0,12

0,17

 

Omsättning/Aktie

2016

2017

2018

2019

0,14

0,22

0,32

0,42

 

Om ett treårssnitt tas ut ligger det på:

VPA: 24 %

EK/Aktie: 58 %

Omsättning/Aktie: 29,3 %

Just nu finns bolaget bara inom UK gränser, men vad är det som säger att de med tiden inte kan expandera till Indien e.d.? Visst, det är många ”om” och många ”men”, men… det kan bli en realitet.

Bolaget går att köpa via telefonorder hos Avanza och Nordnet och då det är listat på AIM kan du ej ha innehavet i en KF (ISK går dock bra och då ingen källskatt dras i UK är det bekymret inte något sådant). När jag handlar via Avanza är minicourtage 200 kr och utöver detta tillkommer såklart en växlingsavgift på 0,25 %.

Jag äger inte bolaget direkt, utan har det via det franska försäkringsbolaget AXA som i december 2018 tog en position om 7,9 %.  Jag är per definition mer avig än positiv till dubbelägande/dubbelexponering och således är jag just nu inte så sugen (haha. Förlåt… brittisk humor… haha. Där hände det igen… suck) på det, men jag kommer att fortsätta bevaka det. Vad tror du? Är det ett bolag att äga?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.