27 Sep, 2021

Vikten av bra ledning

Warren Buffett ska ha sagt att man ska investera i bolag som till och med en idiot kan leda. Med det menar oraklet att bolagets affärsidé och affärsmodell ska vara så enkel och självklar, men samtidigt enorm svår att konkurrera ut, så att ”vem som helst” kan driva det. Jag tror inte det finns några bolag där detta är möjligt, för att ens nämna stater. Ty det räcker med att gå till den svenska staten för att se hur det går när ”vems som helst” får styra och ställa. Nu har jag inget emot rosa enhörningar, men jag har något emot att de ska byggas i tider när så mycket annat, mer viktigt, kräver kapital. Nåväl, nu ska detta inlägg inte handla om Sveriges utmaningar, utan om vikten av en bra och kompetent ledning.

Förra veckan kom nyheten att Pontus Lindwall får sparken från Betsson – det bolag där han varit vd och koncernchef för mellan 1998–2011 samt mellan 2017 och till dags dato. Däremellan var han även styrelseordförande. Få har satt sin prägel så mycket på Betsson som nämnda Lindwall. Att han tvingas bort ser jag som något negativt, även om jag även inser att det kan behövas nytt blod. Har Lindwalls avgång något med de budrykten som kom ut under samma vecka att göra? Var han för, eller emot? Var det hans röst i denna fråga som styrelsen önskade få bort? Ingen vet och att reflektera kring det är att betrakta som slöseri med såväl tid som energi.

Det tragikomiska är att det tycks råda en enorm kalabalik hos Betsson, då ordföranden fick sparken på grund av hur agerandet med Lindwall skötts. Vem vill vad och varför? Vem vill inte vad och varför? Eller för att citera Musse Pigg och Kalle Anka: "vem kör egentligen?". Johan Wendell, analytiker på Dagens Industri, lyfter fram problemen och svaren från Patrick Svensk lämnar mycket osagt och i luften.

Oavsett hur det går för Lindwall vill jag önska honom lycka till och tacka för flera härliga år. Enligt mig har han skapat mycket, mycket bra och tacksamt aktieägarvärde och jag är rädd att styrelsen just nu begår ett misstag. Jag hoppas dock att jag har fel på denna punkt.

Vikten av bra ledning kan inte underskattas och Lindwall är ett av flera bevis på detta. Ett annat är Jonas Wiström, som har vänt på det tidigare sumpmarken till investering som Ratos har varit. Såväl Aktiespararna som Börsveckan har uttalat sig positivt till detta private equitybolag (som mer vill transformera sig till att bli ett renodlat investmentbolag) och kanske har de rätt. Att döma av Wiströms cirka 3,5 år som VD har han inte bara snackat, utan även gjort verkstad av det sagda. Bara det tycks under 2020-talets era ses som en bedrift… När han tillträdde sade han att det skulle ta 3–4 år för honom att sätta sin prägel på Ratos och resultatet ser vi idag. Nämnda Wiström har visat samma ledningsförmåga tidigare, bland annat i ÅF. Det kan vara värt att lyssna på Wiströms deltagande i Sparpodden från den 3 september 2019 samt  densammes deltagande i Investerarens Podcast från september 2020. Då var det snack, idag har det blivit sagt och gjort, dvs. verkstad.

Vem som nu efterträder Lindwall i Betsson återstår att se, men vem det än är kommer hen ha stora skor att fylla. Stora skor att fylla under en mycket intressant, likväl utmanande, tid. Sektorn står inför en enorm tillväxt, men också en hård konkurrens. Det kan låta osannolikt, men jag skulle inte bli förvånad om Lindwall får fortsätta...

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.