12 Nov, 2019

Är mat nödvändigt ont?

Nästan alltid när jag läser ett inlägg på andra bloggar känner jag ganska snabbt om jag håller med eller inte. Ibland gäller det så klart ett ämne jag inte har någon koll på och då har så klart ingen åsikt, antingern skiter jag då i det eller läser vidare på annat håll för att lära mig mer och kanske få en egen uppfattning. Men igår såg jag ett inlägg som trots att ämnet var väldigt tydligt och lätt att förstå så började jag grubbla rätt länge på varför jag kände som jag gjorde i frågan.

Inlägget var från Micke Sparo Larsson (som jag gjorde ett hemma-hos-reportage hos för ungefär ett år sen) som igår skrev om att han råkat ärva näringsdrycker från sin avlidna mor. Det handlar alltså om en dryck på 2 dl som ger 300 kcal varav det mesta kommer från socker och sen lite protein och tillsatta vitaminer. Tänkt för sjuka personer som har svårt att få i sig tillräckligt med mat. Väldigt söt och inte speciellt god enligt beskrivningen. Drycken var redan betald och omöjlig att lämna tillbaka. Jag tänkte spontant att jag hade kastat drycken, att dricka upp den för sakens skull bara för att den var gratis kändes för mig helt fel.

Det här fick mig alltså att tänka rätt mycket. Jag blev själv rätt förvirrad av hur tankarna gick. Jag kan ju bunkra rotfrukter när det är billigt och kom jag över ett parti färdig ärtsoppa för 3 kr per förpackning (istället för normala 8 kr) skulle jag absolut kunna tänka mig att äta det 4 gånger i veckan istället för normala 1 gång i veckan under en period. För jag tycker det är gott, lättlagat, ger bra näring och mättnadskänsla.

Men varför skulle jag då slänga drycken i fråga? Vill man bara undvika att svälta ihjäl så ger alltså drycken ett tillskott av både kalorier och vitaminer som gör att man skulle kunna äta mindre mat. Men den stora frågan är om detta är något positivt? De flesta av oss svenskar äter väl snarast lite väl många kalorier på en vecka och att då fylla en del av kvoten med något som inte smakar gott och ger mest socker känns väldigt tveksamt för mig. Samtidigt som jag gärna köper billig mat med billiga råvaror och letar veckans extrapriser är det något helt annat att röra ihop en sörja av vetemjöl och egenplockade blåbär som skulle kunna ge lite vitaminer och kalorier och möjliggör mindre behov av annan och dyrare mat utan att bli undernärd.

På samma sätt dricker jag gärna lightläsk men aldrig vanlig sockerläsk. Även om sockerläsken skulle minska behovet av annan mat eftersom den fyller en del av energibehovet. 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.