4 Jun, 2023

Castellum och globalt index

Uppdaterad:
4 Jun, 2023

Som jag skrev om tidigare tecknade jag fullt i Castellums nyemission och valde dessutom att teckna lite aktier utan rätter, på vinst och förlust. Jag spekulerade lite i inlägget om det kunde bli 20 extra aktier eller något liknande och det visade sig bli en ganska bra gissning. Jag fick nämligen 21 extra aktier då jag bara tecknade utan rätt på det konto där jag hade kredit för enkelhetens skull. På det kontot hade jag sedan tidigare 1500 aktier i Castellum och fick alltså teckna 750 nya aktier via rätter. 21 extra aktier motsvarar alltså att jag fick 2,8% fler aktier än jag visste att jag garanterat skulle få. Efter en liten koll på Twitter verkar det gått rätt till och alla som hade aktier och teckningsrätter och valde att teckna mer fick samma procentuella tilldelning. 

Då teckningskursen låg drygt 40 kr under aktuellt aktiepris handlade det inte om några stora pengar men blev en knapp tusenlapp i “gratispengar”.

Redan vid ordinarie tilldelningen skulle jag ligga lite back på kreditkontot under några dagar. Men nu har jag fått utdelning från Sampo och krediten är åtgärdad.

Resterande del av Sampos utdelning gick in i Avanza Global vilket jag landat i passar min passiva strategi bra att öka upp lite i. I min kapitalförsäkring där jag har aktier med utdelning hade jag inga fonder sedan tidigare så ska bli lite kul att börja bygga upp ett innehav i fonden från noll där. 

Känns ändå lite kul att takten den fonden kommer köpas i överstiger mitt månadssparande från de första året i yrkeslivet med råge. Dvs år då jag jobbade hårt och levde snålt och hoppades få ihop en miljon inom ett antal år. Nu skulle jag tro att jag kommer upp i 1 miljon i denna fond på betydligt kortare tid än vad det tog att få ihop min första miljon. Trots att jag jobbar väldigt lite och inte alls lever lika snålt. Det ligger ändå en del i det gamla uttrycket att den första miljonen är svårast. 

Totalt siktar jag på att komma upp 5 miljoner i globala indexfonder (jämfört med dagens cirka 3,4 miljoner) vilket jag tycker känns som en trygg bas.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.