2 Nov, 2018

Fredagsintervju - Med John Skogman från Börspodden

För mig som bloggat om ekonomisk frihet och sparande i över 10 år är det tydligt att intresset i media gått upp det senaste åren med en extra puff de senaste månaderna. Min bok Miljonär innan 30 och Pensionär innan 40 som kom ut för 1,5 år sen har till exempel återigen börjat klättra på försäljningslistorna de senaste månaderna.

Och när personer som jag, Oscar "Farbror Fri" Lindberg och Sandra "Framtidsfeministen" Bourbon får chansen att prata om det fina med frihet verkar media många gånger ha behov av att hitta någon som kan vara lite skeptisk. SVT hittade sin forskare som varnade för riskerna. Och nättidningen Placera ville inte vara sämre utan kontaktade citatmaskinen John Skogman från Börspodden för att få lite tankar om hur dåligt det var att spara mycket och sluta jobba tidigt. Här fokuserades inte så mycket på riskerna att pengarna skulle ta slut utan snarare att man slänger bort sitt liv av att spara hårt i unga år och att omgivningen skrattar åt en bakom ens rygg om man handlar den billiga maten. För mig som trivts bra med att spara och nu upplevt det bästa året i mitt liv sen jag kunde sluta jobba känns dessa beskrivningar lite främmande. 

I denna veckas fredagsintervju låter jag John förtydliga vad han egentligen menade med citaten från Placeras artikel. Jag rekommenderar verkligen att ni börjar med att läsa artikeln som ni hittar här innan ni går vidare till intervjun. 


Bild på John Skogman från Börspoddens Twitterkonto.

Det är många av mina läsare som kommenterat artikeln där du uttalade dig i Placera och velat ha en kommentar från mig. Jag börjar med att fråga om du tycker du blev rätt citerad och kom ut rättvist i artikeln?

För det första var det väl kanske inte den allvarligaste artikeln jag varit med i utan Lovisa på Placera ville ha lite tankar och citat som motvikt till FIRE-rörelsen och jag sa betydligt mer än det som kom med i artikeln. Men visst på det stora hela blev det väl en rättvis bild.

I artikeln pratar du om en försämrad livskvalité av att handla den billig mat och att omgivningen snarast tycker synd om de mest sparsamma. Kan du utveckla det?

Vad jag menade var att jag tycker det blir fel fokus på hur man ska använda sin tid om man funderar på om potatisen kostar 5 eller 7 kr per kg. Det finns så mycket bättre saker man kan göra av sitt liv. Men det är mest saker som påverkar det sociala umgänget med andra som att man inte kan följa med ut och ta en öl som jag tror riskerar att skapa stora problem och ensamhet.

Något jag ser på min omgivning är hur lätt det är att bli besatt av pengar. Det finns inga som funderar mer på pengar än mina kompisar som är traders som redan har 20 till 40 miljoner. Hos sparare tror jag mycket på "one more year syndrome" det vill säga att man inte vågar sluta spara utan bara vill ha mer och mer pengar.

Men om man trivs med sparande och tycker det är kul även under resans gång är det väl egentligen inget problem?

Jag tror många gillar sparandet i sig för mycket. Det vill säga man är mer sugen på jakten och gnetandet än pengarna i sig. Sparandet blir som en drog som man inte själv kan välja när man ska sluta med. Man tror att man jagar pengar, men precis som när man spelade dataspel som liten så var det inget kul att fuska sig till alla pengar i spelet utan det var själva jakten på pengar och framgång som var roligast. Så tror jag det är även i sparande. Det är väldigt svårt att en dag ställa om från att spara till att börja spendera pengarna. 

Risken finns också att livet inte blir så kul som man tänkt den dagen man väl har alla pengar man drömt om. Jag själv gillade helgen mycket mer när jag hade ett tråkigt jobb. Jag tror inte det är så dumt att ha ett tråkigt jobb som man verkligen kan släppa när det är helg eller semester och sen leva i himmelriket 5 veckor varje sommar. Det blir inte samma sak att vara ledig året runt. 

Men jag håller med om att göra sparande och aktier till ett intresse är ett jättebra tips. Hitta hobbys som man kan tjäna pengar på helt enkelt. Det finns inga rika speedway- och folkraceförare som lägger lönen på att meka och krascha bilar men det finns många rika aktiesparare.

En viktig poäng är att det är mycket roligare att göra saker och spendera pengar som ung. Att spara mellan 20 och 40 för att kunna bila genom Australien som 45 åring när alla kompisar jobbar och är hemma med barnen är inte lika roligt som att åka som 25 åring.

Men å andra sidan kanske ett fritt liv som "pensionär" där man kan göra vad man vill på dagarna har högre kvalité om man via ett sparande kan sluta jobba vid 40 eller 50 jämfört med om man blir fri att göra vad man vill på dagarna när man fyllt 70?

Ja, smart. Det har du kanske rätt i.

Tack! Har du någon egen erfarenhet från din omgivning på att det verkligen är så att man tappar mening med livet och blir olycklig om man kan sluta jobba vid 40 eller 50. Eller är det mer en teoretiskt hypotes?

Det är ju så att de bittraste personer man känner är gubbar som slutat jobba vid 55 och nu har för mycket fritid och därmed lägger energin på att kontrollera om grannarna sopsorterar rätt.

Du säger också i intervjun att det finns bättre sätt att bli rik på än att lönearbeta och spara pengar varje månad. Vad tänker du på då?

Jag tror för många svenskar är trygghetsnarkomaner det vill säga man jobbar på Ericsson med en bra lön. Men många skulle kunna leva ett bättre och friare liv och samtidigt tjäna mer pengar genom att våga satsa på något eget. 

När jag är ute på till exempel universitet och träffar unga personer så märker jag att många är oroliga för framtiden och hur det ska gå. Men frågan för en svensk 25 åring som pluggar på universitetet är egentligen bara om det ska gå bra eller jättebra så länge man undviker att börja knarka. Visst man kanske inte blir miljardär men man kommer med största sannolikhet leva ett bra liv rent ekonomiskt. 

Hur tänker du själv kring långsiktigt sparande och pension? Som trader har du ju inte avsättningar till pension som en anställd. Kompenserar du det genom att föra över en fast summa varje månad till något sparande på egen hand?

Nu har vi ju lite lön via podden, men i övrigt har jag inget öronmärkt långsiktigt sparande till pension. Jag har lite olika portföljer och lite olika tidshorisont på mina investeringar men inget månatligt långsiktigt sparande.

Börsen är extremt rolig och allmänbildande så jag tänker mig fortsätta hålla på med den många år till. Även om det just nu efter en tuff period med nedgång på börsen känns som jag skulle vilja sluta imorgon.

Jag tackar John för samtalet och även om jag inte håller med honom i sak i just denna fråga kan jag rekommendera Börspodden som kommer ut varje onsdag. Den brukar vara både lärorik och rolig även om man inte handlar kortsiktigt själv.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.