20 Jan, 2021

Hur mycket utdelning behövs?

I dagens avsnitt av Börspodden berättades en kul anekdot. som måste varit från slutet av 90-talet. Johan Stael von Holstein hade blivit miljardär under IT-yran och hans fru föreslog att de skulle plocka hem 400 miljoner för att ha pengar så de klarade sig resten av livet. Eftersom de skulle haft 400 miljoner även om aktien backade över 90% så skrattade Johan bara åt förslaget och sa att så mycket kommer aktien aldrig kunna gå ner. Tyvärr visade det sig att aktien kunde gå ner mycket mer än så. När en aktie gått ner 90% kan den nämligen gå ner 90% till och sen efter det ytterligare 90%.

Nu har inte jag någon möjlighet att casha ut några 400 miljoner och våra dryga 11 miljoner kommer inte räcka resten av livet om vi stoppar de på ett sparkonto som urholkas av inflationen. Så att sälja allt och stoppa pengarna på sparkonto är inget alternativ. Men jag känner mer och mer när börsen går upp att jag skulle vilja minska risken. Sättet som ligger närmast till hands är att sälja lite vanliga stamaktier och öka andelen preferensaktier. Om börsen skulle ge 6-8% i real avkastnin (8-10% med 2% inflation) från dagens nivå är det så klart rätt värdelöst att flytta pengar till preferensaktier med runt 6% utdelning som inte kommer höjas med inflationen utan man måste återinvestera en del av utdelningen vilket ger runt 4% real avkastning. Men om man klarar sig på på 440 000 kr om året i utdelning från en portfölj på 11 miljoner så funkar det faktiskt med 4% real avkastning och då kanske det är onödigt att jaga mer än så, med risk för att det istället blir mindre. Jag har tidigare varit inne på resonemanget när jag sålde Kone att kan man köpa en aktie som går upp 100% och sen  sälja och flytta pengarna till en stabil utdelare som ger 6,5% om året får man faktiskt 13% i årlig avkastning på den ursprungliga investeringen.

Nu tycker jag inte att jag har har kvar så mycket bolag i portföljen med väldigt hög värdering. Till viss del kan man kanske argumentera för att Investor och Industrivärden med sina verkstadsbolag, relativt låga substansrabatt och direktavkastning på runt 2% borde ligga bra till för sälj. Men dessa ser jag som basen i min portfölj och eviga innehav. Och de handlas trots allt fortfarande till rabatt. Så de säljer jag inte.

Närmast till hands för försäljning ligger nog därför ABB och Volvo. Aktier som jag tidigare tänkt växla över till Investor och Industrivärden när rabatten i investmentbolagen är ovanligt stor. Men en annan variant skulle vara att flytta över delar av eller alla dessa pengar till preffar eller D-aktier istället. Just nu har jag inte bestämt hur jag ska göra, men jag följer börsen och får vi några procent till i index där ABB och Volvo hänger med i uppgången tror jag ändå att jag kommer flytta lite av dessa pengar till säkrare mark.

Hur känner ni för uppgången? Vill ni jaga 50% till på kortast möjliga tid eller känns det som 4-6% om året från dagens nivå är helt ok?

På tal om utdelningsaktier så har jag skrivit en artikel om det på hemsidan pengar.gg.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.