13 Sep, 2018

Livet som fri

Tiden går och snart är det 1 år sen jag slutade jobba. Våren var lite smekmånad då allt var nytt och det kändes väldigt speciellt. Sen kom sommaren och min fru och jag var lediga ihop. Så det är nog egentligen först nu i höst som jag kommit in i vardagen som fri på riktigt. Den där frihetskänslan som jag kände första månaderna av att inte ha jobbet hängande över mig och få ökad puls varje gång telefonen ringde har försvunnit, jag har helt enkelt vant mig vid att det är såhär det ska vara nu. Även om jag kanske inte kommer ihåg att njuta varje dag så mår jag mycket bättre än för ett år sen när jag fortfarande jobbade.

Om vi lämnar känslorna för en stund och istället tittar på ekonomin av att inte jobba så har jag dragit lite slutsatser såhär med 3 kvartals erfarenhet. Vilka skillnader finns då mot när jag jobbade? 

Mat
Sista året när av jobbade åt jag lunch ute ca 2 gånger i veckan och den siffran har gått ner till kanske 1 gång i veckan nu när jag är ledig. Jag försöker fortfarande träffa personer även på vardagarna och det funkar bra då jag hittills under min tid som ledig hela tiden haft kompisar som varit föräldralediga, egna företagare med mindre att göra i perioder, arbetsbefriade vid omorganisation etc. Tack vare min flexibilitet är det också lättare att anpassa mig till andras tider om de har en lucka ett par timmar på besök i Stockholm etc. Så då blir det ibland en lunch ute när läge uppstår men går aldrig ut och äter själv utan har jag inga planer äter jag själv hemma.

Vi köper nog även lite mindre hämtmat än för 1 år sen då det ibland blev så av bekvämlighet då båda var trötta en fredag efter en tuff vecka.

Mathandlingen som jag skriver om varje måndag här på bloggen har blivit billigare. Tack vare att vi nu är ännu bättre på ett verkligen besöka de olika butikerna med bäst erbjudanden och bunkra. Att besöka 3-4 olika butiker en vecka är ingen uppoffring så länge det är bra väder ute, jag tar gärna en promenad eller cykeltur extra varannan dag.

Kläder
Jag har aldrig haft något speciellt stort klädkonto men här upplever jag trots det stor skillnad mot när jag jobbade. Jag hade långärmad skjorta och "kostymbyxor" varje dag på jobbet och dessa slets väldigt mycket jämfört med jeans och piké eller annan tröja som jag ofta har nu. Jag tror klädkontot kommer vara halverat över tid.

Transport
Den här årstiden cyklade/sprang jag till jobbet. Men det återstår att se om jag kommer köpa månadskort till kollektivtrafiken varje månad i vinter som jag gjorde när jag skulle till jobbet varje dag. På sätt och vis gillar jag att ha ett månadskort så det är betalt och klart och det inte blir en ekonomiskt fråga om jag ska åka in till stan eller inte, men troligtvis kommer jag klara mig betydligt billigare med hjälp av enkelresor många månader jämfört med när jag åkte varje dag och behövde månadskort. 

Omgivningens syn
En skillnad jag märker är att jag blivit lite mer öppen med ett jag lever sparsamt och omgivningen har större förståelse för det. Att jag slutat jobba och valt ett liv i frihet i utbyte mot mindre konsumtion är nog lättare att förstå än att någon som tjänar 32.000 kr netto i månaden siktar på att spara 25.000 kr av dessa. Sen ska tilläggas att de 20.000 kr i månaden för 2 personer som vi lever på inte känns speciellt extremt för mig och är betydligt mer än vad vi levde på under de mest sparsamma åren.

Vad har då blivit dyrare?
Nu har jag räknat upp en massa saker som blivit billigare av att inte jobba. Men trots allt lever vi på ungefär samma utgiftsnivå som sista året när jag jobbade. Det som blivit dyrare är till exempel att jag fått köpa en egen telefon som jag även har en månadskostnad för. Jag får också betala hela gymkortet själv utan friskvårdsbidrag.

På det stora hela skulle jag ändå säga att det är billigare för mig att inte jobba än att göra det. Det vill säga vi unnar oss lite mer utsvävningar nu och får lite större större värde med samma utgiftsnivå.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.