14 Jul, 2023

AQ Group Q2 2023

Uppdaterad:
15 Aug, 2023

AQ Group har haft en fantastisk utveckling i sina affärer den senaste tiden. Öppnandes Q2-rapporten så syns det att det fortsätter än. Smått chockad att se de väldigt fina jämförelsesiffrorna. För verksamheten för ett år sedan förflöt de facto bra så det är inte så att man jämförs med några katastrofkvartal.

Omsättning upp 36 % och rörelseresultatet upp 90 %!

De strax över 100 miljoner man gjorde per kvartal för ett år sedan låg helt och hållet i det normala spannet, sedan from Q3 2022 tog det verkligen fart med utvecklingen och vinsten började dra rejält uppåt. Man levererar och leverar samtidigt som man håller sina marginaler på hög och fin nivå. Kvartalets rörelsemarginal landade på 8,7 %.

Igår satt jag och gissade på att den efterfrågan på personal som råder i många branscher pressade marginaler för bolag, men av det syns inget i AQ Group. Även AQ Group har ökat på sin personalstyrka. 

VD säger bl.a.

” Men efterfrågan är fortsatt stark inom samtliga marknader som vi är exponerade mot. Vi har under kvartalet vunnit flera nya kundorder till befintliga och nya kunder inom järnväg i Europa, Indien och USA samt nya projekt och kundorder inom kommersiella elfordon. Samtidigt har vår kund Nova Bus aviserat nedstängning av sin fabrik i USA om lite mindre än två år. Detta innebär en potentiell minskad omsättning för oss i USA med 100 MSEK. Dock är efterfrågan på kablage stor så vi tror att vi kan ersätta denna förlorade volym med andra nya kunder.”

Det andas en rejäl dos optimism. Då är AQ Group av tradition inte känd för att spä på eufori på något sätt utan vara försiktiga i sina ordalag.

” Våra nya fabriker i Bulgarien och Litauen är nu helt färdigställda och levererar som tänkt. Vårt projekt med att minska vår kapitalbindning börjar ge effekt och vårt lager minskar något trots starkt ökad omsättning. Expansionen av vår kablagefabrik i Lodz, Polen går enligt plan och den färdigställs under tredje kvartalet i år. Vi har under kvartalet installerat nya energieffektiva stansmaskiner i Finland, Estland, Bulgarien, samt tagit i bruk svetsrobotceller för stora produkter i Estland och Sverige. Vi har även beslutat om investeringar av fyra nya formsprutor för produktion av komponenter till fordonsindustrin i Anderstorp, Sverige. Dessa åtgärder syftar till att öka vår konkurrenskraft, förbättra vår leveransprecision samt vår lageromsättningshastighet.

Vi gör allt vi kan för att jobba smartare, automatisera, öka antalet anställda och förvärva ytterligare produktionskapacitet. Det är kul att se att våra fantastiska kunder är så starka på sina marknader. Vi ser många möjligheter att fortsätta växa organiskt och via förvärv.”

I rapporten nämns också:

” Den organiska tillväxten har varit mycket hög under första halvåret i princip i alla av våra bolag vilket gett högre volymer och kapacitetsutnyttjande som tillsammans med åtgärder i våra lågpresterande bolag påverkat rörelseresultatet positivt.”

Vilket är andra ord för att påvisa att man lyckats bra med att växla upp. AQ Group har nu 9 kvartal på raken, med vad man kan kalla extrem hög tillväxt. Se mellan 20-35 % (det absolut mesta organisk) kvartal efter kvartal gör man i regel inte i den här typen av bolag.

Skrev för ett tag sedan

” Man rider helt klart på en våg och befinner sig i helt rätt bransch när det ska investeras i Europa.

Till skillnad från t.ex. Nibe har man dock gått under radarn länge. Inte riktigt samma sak. Jag vet, men ej heller helt olikt.”

Vi har nu en rullande vinst på 30,6 kr/aktie!

60 % av den vinsten har gjorts nu under H1 2023. Såvida vinsten inte störtdyker under H2 så bör det inte vara några problem att ”försvara”. Det ser till och med ut som att vinsten ska kunna ticka ytterligare lite upp här ifrån.

Det överträffar med råge mina förväntningar som jag hade för ett par år sedan.

Vad blir det för prislapp på en sådan här verksamhet som fått se sin omsättning och vinst explodera uppåt på detta sätt?

PE 13, PS 0,9.

Jag förstår till fullo att kursen tar ytterligare ett litet hopp uppåt så här på förmiddagen.

Summerat så är det så att AQ Group är ett exempel som med råge kompenserar en del andra mindre väl utvecklade placeringar. Detta också tack vare att ”naturligt” så över tid ökar bra placeringar i vikt och betydelse, medan dåliga minskar.

Bara att vara nöjd. Väl manövrerat av AQ Group.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.