18 Jun, 2024

PE-tal och några Peter Lynch citat

Uppdaterad:
18 Jun, 2024

En del undrar varför det oftast nämns PE på bloggen. PE är ju långt ifrån allt. Sant, men det är en bra”temperaturmätare” på bolag.

Naturligtvis är det högre upp i resultaträkningen samt i balansräkningen och kassaflödesresultaten man får kika för att ta den ”riktiga pulsen” på bolaget, men vad värderingen är på det som trillat ned till sista raden är ändå det som tjänar som en hyfsad proxy. Sedan får man ta i beaktning att alla PE-tal naturligtvis inte är lika.

På samma sätt är det med EBITDA. Säger inte alltid mycket och mycket skit kan gömmas där inne, men kan också tjäna som ett sätt att se pengarna som strömmar om man tar det med en nypa salt.

Appropå PE-tal. Tänkte påminna om vad Lynch säger om dem.

”Company PE ratios do not exist in a vacuum. The stock market as a whole has its own collective PE ratio which is a good indicator of wether the market at large is overvalued our undervalued. I know Ive already advised you to ignore the market, but when you find that a few stocks are selling at inflated prices related to earnings its likely that most stocks are selling at inflated prices.”

Alla som varit det minsta intresserad av aktier och börs känner säkerligen igen detta.

”Interest rates have a large effect on the prevailing PE ratios, since investors pay more for stocks when interest rates are low and bonds are less attractive. But interest ratesaside, the incredible optimism that develops in bull markets can drive PE ratios to ridiculous levels.”

Värt att notera är att det kan skapa en ”dubbeleffekt”. I en stark uppåtgående marknad, som citatet anger, ofta påhejat av låga räntor, som driver upp det än mer. Det är inte så länge sedan vi såg det hända. Det kommer hända igen. Även om vi inte vet när. 

”Future earnings – theres the rub.” ”If you cant predict future earnings, at least you can find out how a company plans to increase its earnings. Then you can check periodically to see if the plans are working out”.

Det här är, enligt mig, anledningen till att man kikar på kvartalsrapporter. För att se om bolaget utvecklas över plan. Inte för att se kursreaktioner. För vad gäller kursreaktioner så…

”Once you got into this game seriously youd be boggled by the examples of stocks that go down even though the earnings are up.” ”These are short termn anomalies.”  

Vill man spela det spelet med rapportsläpp och kortsiktiga kursrörelser så kan man titta mer åt TA-hållet. Finns gott om indikatorer man kan följa om man mer är intresserad av att det, men då ska man mer vara intresserad av att vilja sitta och titta på skärm, grafer och staplar som rör sig i realtid.

Slutligen.

”A company with high PE must have incredible earnings growth to justify the high price thats been put on the stock.” 

Det här vet förhoppningsvis också alla som köper aktier om. Det kan vara helt rätt att betala höga PE-multiplar. Om vinsttillväxten hänger med. Finns några exempel på bolag där ute med rämligen höga PE-tal. Det är som sagt inga problem. OM vinsttillväxten hänger med.

Men, för att koppla ihop det med citaten vi började med. Betala bara ”dyrt” för de bolag du är övertygad om har tillväxten framöver. Inte bara för att ”det är vad det kostar i den marknad vi är". Marknadssentiment svänger.

För att koppla ihop det med tredje citatet. Använd rapporterna för att se om det följer plan och lever upp till sin multipel.

Så hur ser du på PE-tal, nuvarande marknadssentiment, eller har du kanske några Lynch-spaningar?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.