18 May, 2024

Vackert väder men ett något spänt gummisnöre

Uppdaterad:
18 May, 2024

Det har lästs en del Q1-rapporter och en del noteringar ska väl vad det lider sparas och bli till några inlägg till. I samband med rapportläsning så är det lämpligt att ibland justera diverse antaganden samt uppskattat ”värde” på bolagen som följs.

Det läggs in som noteringar på en bevakningslista. Bevakningslistan används naturligtvis för att se vilka bolag som följs närmare vid rapporttider men de följs också för att se, om/när tillfälle ges, för att köpa. Innan de hamnar där ska de dock klara av checklistan.

Checklistan används för att sålla bort bolag med för dåliga kvaliteer, som är för riskfyllda eller helt enkelt för svårförståerliga.  Checklistan ger också en vink om vilka risker som finns. Risker finns alltid, men de ska hanteras. Mitt sätt att hantera risk, om de ens kvalar in, är bland annat att ha lägre exponering i de bedömt mer riskfyllda aktierna.

Det hela ger en process där det inte ges tillåtelse att höra på ett fikatips från en jobbarkompis ena dagen för att köpa den andra.

Intressanta bolag ska först genomlysas av checklistan. Om de kvalar vidare, därefter grävas mer runt och omkring i. Annars är det omöjligt att ge ett uppskattat värde. Om fortsatt intressant hamnar de på bevakninglistan. Ett uppskattat värde bör då ha kommits fram till. Beroende på vad det är så kan det bli köp eller till och med bara år av följande från sidlinjen. 

Processen betyder inte att det hittas ”tenbaggers till höger och vänster, men det har troligen gjort att otaliga minor undvikits och bland de som man har gått på har så har skadeverkan minimerats.

Över tid sedan så tendererar det komma diverse fantastiska investeringar som ger väldigt stort avtryck på portföljen, även om man inte är investerad med halva portföljen från start i dem. Får man sedan inte för mycket bakslag från andra placeringar så ger det en hyfsat god långsiktig utveckling. En utveckling, som det verkar, gå hålla i över decennierna. 

Detta till skillnad från one time wonders. Portföljer som ger massor av avkastning i en börsmiljö, sedan krackelerar i en annan. Bloggarkollegan Sofokles skrev nyligen ett inlägg om hur man kan se massor av nya framgångsrika användare och profiler från tid till annan ploppa upp. Sedan försvinner de spårlöst. Det är troligen en effekt av detta. 

Nog om detta. Tillbaka till bevakningslistan.

Det noteras att nu är 2 av 10 ”gröna”. Aktiekurser har taktat på bra och gummisnöret är relativt spänt. Snart 2 års uppgång sedan hösten 2022, där kurserna/värderingarna/gummisnöret drar lite före. 

Det här är en miljö där man ska vara extra kräsen med vad man köper i. Det finns inte direkt några lågt hängande frukter. Ibland kommer tider då man kan blunda och fånga i knippen, men nu, då saker känns minst riskfyllda är de som mest riskfyllda. Det betyder inte att allt ska krackelera, men man får mindre för eventuellt investerade pengar när man köper ”dyrare” istället för ”billigare”. Så man har ingen brådska. 

Utdelningar har trillat in. Det är ingen brådska att återinvestera dem. Inte i strategin som följs.

Har man en trendföljande strategi för sin portfölj så är det en helt annan sak. Poängen är att man ska följa den strategi man är bekväm med och kan hålla i. Det kommer löna sig. Som alltid, den stora skillnaden är mellan de som är nettosparare och de som inte är det. Finjustera sedan processerna efter dina egenskaper och förutsättningar. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.