5 Feb, 2024

Äga hela bolag

Uppdaterad:
5 Feb, 2024

Ja det hade väl varit trevligt? Du kan säkert komma på ett flertal bolag som du gärna hade varit enskild ägare till. Skälet till detta blogginlägg är att jag såg en tweet från en jag följer på twitter (X) som jag tyckte var lite intressant.

Det var @DimitryNakhla som gjorde ett inlägg där fokus var på att vi som investerare gärna ska ställa oss den frågan. När vi köper en aktie i ett bolag blir vi de facto delägare av bolaget och dess balansräkning. Men hade vi varit lika intresserade av bolaget om vi hade behövt köpa hela? Han tar ett exempel med amerikanska AT&T som sitter på 6,7BUSD i cash men 154,9BUSD i skuld. Kanske inte lika kul att äga hela den kakan då? (om man haft råd dvs)

Jag gillar framför allt det han skriver på slutet; “Thinking of stocks as owning an entire business leads you to become more strict and analytical with which companies earn a spot in your investable universe for consideration of your hard-earned dollars”.

Man behöver som sagt inte äga alla bolag i världen utan det är OK att säga nej, det här passar inte mig (av en eller flera anledningar). 

Jag drog igenom alla mina bolag med tanken i bakhuvudet att om jag hade råd, hade jag velat äga hela bolaget då. Till min förvåning så var det enbart något enstaka bolag där jag ens funderade på “Nej". Säger givetvis ingenting om det är ett bra innehav på sikt, men en intressant övning som inte ska underskattas. 

/ UC

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.