27 Feb, 2024

Vårstädning

Uppdaterad:
28 Feb, 2024

Efter vad som känns som världens längsta vinter börjar man nu ana att det även i år kommer bli vår och sommar. Vårstädning är ett begrepp som oftast handlar om just fysisk städning men det är ibland värt att göra även i sin portfölj. 

Jag hade min första vårstädning förra året och då sålde jag av flertal innehav, vissa till följd av panik (banker) - vissa till följd av fundamenta. Eftersom förra året var mitt andra år med fokus på utdelningstillväxt så var jag fortfarande inte helt bekväm i vilka bolag jag ville ha i min portfölj, samt hur portföljen i stort skulle vara uppbyggd. Därför blev städningen större än vad jag kanske velat. Men vi lär oss varje dag och portföljen är dynamisk och levande. Jag följer inte en strikt buy and hold utan mer buy and verify. Ändras något i bolagen så vill jag inte vara gift med bolaget utan kunna ändra min uppfattning. Med det sagt, förra årets städning var i största laget. 

Så hur blev då årets vårstädning? Än så länge tämligen ordinär, ett innehav har fått lämna portföljen under början av året. Det är det amerikanska bolaget American Tower. Bolaget har en skuldsättning som jag inte riktigt är bekväm med samt en utdelningstillväxt som visserligen är rejält stigande de senaste åren, men är den uthållig? 

I övrigt tycker jag att många bolag har överraskat på uppsidan med vårens utdelningsförslag, har inte sammanställt allas höjningar ännu men gissar på att snittet är strax under 10% höjning, vilket är kanon. Nu hoppas vi bara att portföljens bolag kan fortsätta höja med liknande siffror de kommande 10-15 åren, så ska vi nog klara oss fint. 

Hur ser det ut för er? Har ni gjort någon vårstädning i portföljen? 

/UC

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.